"Avem un regulament care prevede un bonus ce se acorda unor salariati cheie, pentru fidelizarea catre companie, pentru realizarea obiectivelor . Unui salariat i s-a acordat acest bonus dar in cuprinsul actului aditional s-a prevazut ca se acorda pentru realizarea obiectivelor anului anterior. Tot in actul aditional se prevede suma ce se va acorda si faptul ca aceasta se va plati in doua transe egale. Salariatul a primit prima transa. Intre timp a demisionat, i-am incetet CIM, a facut fisa de lichidare in care i-au fost trecute drepturile salariale ce ii vor fi platite ca urmare a neefectuarii zilelor de concediu la care avea dreptul in perioada pentru care a lucrat. Nu s-a trecut in fisa de lichidare ca i se va plati ulterior si cea de a doua parte a bonusului. Acum vrea sa ne dea in judecata pentru a i se plati bonusul. Credeti ca are sanse ca castige in instanta acest bonus?"
Raspunsul specialistilor:
Conform art. 40 alin.( 2) din Codul muncii:
Angajatorului ii revin, in principal, urmatoarele obligatii:
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca.
Angajatorul s-a obligat fata de salariat sa-i plateasca acel bonus prin incheierea actului aditional, iar aceasta obligatie subzista chiar in situatia in care contractul de munca inceteaza.
Salariatul are dreptul la bonusul respectiv ca urmare a faptului ca a avut raporturi juridice cu angajatorul si in baza acestor raporturi s-a stabilit acest drept.
Nu are relevanta faptul ca sumele respective nu au fost incluse in nota de lichidare. Prin nota de lichidare nu se pot anula drepturile salariatului stabilite de contractul individual de munca.
Prin urmare, salariatul are sanse sa castige un eventual proces pe aceasta tema.
Un raspuns oferit in octombrie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Perioada de probapreaviz. Salariat cu functie de conducereIntrebare: Urmeaza sa incadram in munca o persoana pentru functia de sef de schimb. Acesta va avea atat functie de conducere cat si de executie. Contractul de munca este facut pe perioada nedeterminata. In situatia data perioada de proba este de 90 zile sau 120 zile. Dar perioada de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii HR. Angajatori cu peste 50 de salariatiIntrebare: Ce obligatii legale suplimentare are un angajator cu peste 50 de angajati dpdv al dep. HR? Suntem aproape de a depasi acest numar si am dori sa fim pregatiti.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<