Nicolar Idu, seful Reprezentantei CE in Romania, este de parere ca printre consecintele crizei financiare se numara si accentuarea problemelor de pe piata munii. Acest lucru se reflecta prin numarul crescator de someri, acesta ajungand actualmente la 25 milioane de cetateni in Uniunea Europeana. De asemenea, a crescut numarul de contracte de munca part-time, circa 94% dintre contractele incheiate in 2011 fiind de acest tip.
"Unul din cinci tineri nu-si gaseste un angajator si peste 116 milioane de oameni sufera din cauza saraciei si a excluziunii sociale", a precizat seful Reprezentantei CE in Romania, la conferinta nationala "Parteneriat transnational pentru promovarea ocuparii fortei de munca".
Acesta a adaugat faptul ca locurile de munca sunt in continua degradare, avaand in vedere ca in state precum Spania sau Grecia unul din doi tineri este somer. Romania este la mijlocul acestei evaluari, cu o rata a somajului in randul tinerilor de 22 - 23 la suta.
Nicolae Idu a mai spus ca redresarea economica va trebui sa aduca elemente care sa permita nu doar o stabilizare a pietei muncii, dar si reducerea decalajelor existente intre statele membre.
In acest context, seful Reprezentantei CE in Romania a mai spus ca, marti, Guvernul va aproba o strategie nationala care include si o componenta legata de piata muncii, in opinia sa, Romania avand nevoie de forta de munca dinamica si calificata, pregatita sa se adapteze cerintelor pietei.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Sursa: costelgilca.ro