Programul flexibil de munca, dupa modelul german, inspiratie pentru Guvern. Zilele nelucrate ar putea fi subventionate

somaj tehnicprogram flexibil de muncasubventionare zile nelucratevioleta alexandru
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In cadrul unei dezbateri cu patronatele si sindicatele privind flexibilizarea programului de lucru, ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru, a precizat ca modelul aplicat de Germania privind programul flexibil de munca in criza economica reprezinta o sursa de inspiratie pentru Guvern, dar ca va trebui sa se tina cont de realitatile din Romania. 
 
"Suntem datori in continuare sa lucram impreuna cu dumneavoastra (patronatele si sindicatele, n.r.) pentru celelalte domenii care au fost afectate si care au nevoie de un sprijin, cum este cazul flexibilizarii programului de lucru, in conditiile in care activitatea lor revine gradual, revine pe masura ce isi revin celelalte domenii din economie, de care aceste entitati sunt dependente. Suntem receptivi la aceste semnale pe care ni le dati, astfel incat, in prima parte a discutiilor, dorim sa discutam despre care sa fie cadrul in care sa se poata interveni eficient in sprijinul entitatilor cu o activitate afectata de pandemie, care nu au inchis, dar sunt afectati in sensul in care si-au redus activitatea si au redus, bineinteles, si incasarile, in conditiile in care comenzile, fluxurile, relatiile lor de afaceri n-au mai putut sa se desfasoare la aceiasi parametri. Aici Germania a fructificat experienta de criza in sensul in care a gandit o reglementare care reprezinta o sursa de inspiratie si pentru noi, in mod evident trebuie sa o adaptam realitatilor din Romania”, a explicat ministrul Violeta Alexandru in cadrul intalnirii, potrivit Agerpres.
 
Programul din Germania, invocate si de catre patronatele din Romania, presupune subventionarea de catre Guvern a unei parti a salariilor pentru acei lucratori carora angajatorii le-au modificat orarul de munca din program normal in program partial, din cauza crizei economice, informeaza aceeasi sursa. S-ar acorda astfel de catre stat contravaloarea muncii pentru zilele in care nu mai sunt chemati la munca de angajatori.
 
"Sesizam, din toate discutiile avute cu dumneavoastra (patronatele, n.r.), ca, fata de masurile deja luate de Guvern, este momentul ca atat cadrul legal, cat si intreaga abordare cu privire la piata muncii, sa fie adaptata situatiei si modului in care astazi arata lucrurile in economie. Ma refer la o nevoie reala pe care o percepem de a flexibiliza relatiile de munca, de a adapta cadrul legal, norma primara, dar poate si norma secundara, adica atitudinea institutiilor publice, prin masuri organizatorice in consecinta, de asa maniera incat revenirea in activitate sa se faca in relatie cu posibilitatea dumneavoastra de a va angaja in noi contracte, de a va atrage noi resurse cu care sa va desfasurati activitatea", a adaugat Violeta Alexandru, citata de Agerpres, amintind totodata ca peste 1.300.000 de persoane au beneficiat de masura somajului tehnic acoperit de Guvern.
 
"Masura somajului tehnic a venit in intampinarea nevoilor a peste 1.300.000 de persoane, a ajuns acum intr-un cuantum de 4 miliarde de lei, este, daca imi permiteti, cel mai interesant exemplu de mod in care s-a mobilizat administratia, ma refer la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, sa faca plati rapid, sa proceseze foarte rapid un mecanism de sprijin pentru angajati si angajatori. Ne-am adresat nevoilor celor a caror activitate a fost inchisa peste noapte prin decizia autoritatilor, pentru a proteja sanatatea salariatilor, a angajatorilor. In mod evident ne-am adresat in primul rand acestora, unor oameni a caror viata a fost data peste cap, peste noapte, in conditii de pandemie. Le-am gasit aceste solutii de sprijin prin care Administratia s-a mobilizat cat a putut de bine", a precizat Violeta Alexandru.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
somaj tehnicprogram flexibil de muncasubventionare zile nelucratevioleta alexandru

Data aparitiei: 23 Iunie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Programul flexibil de munca, dupa modelul german, inspiratie pentru Guvern. Zilele nelucrate ar putea fi subventionate Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]