Proiect de OUG: cotizare retroactiva la sistemul de pensii

22 Octombrie 2010
22 Octombrie 2010
pensiisistemul de pensii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Atentie: Aveti atasat la acest articol si noul Contract de Asigurare Sociala propus de MMPS.  

Ministerul Muncii si Protectiei Sociale a initiat un proiect de lege prin care, persoanele care, indiferent de motiv, nu au cotizat la sistemul public de pensii, ar putea avea dreptul să facă acest lucru retroactiv, pentru ultimii cinci ani.  

Astfel, in proiect se arata ca "persoanele care nu au calitatea de pensionari pot solicita asigurarea pentru pensie, prin plata contributiei de asigurari sociale, pentru perioadele de timp in care nu au avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia. (...) Perioadele de timp pentru care se poate solicita asigurarea in sistemul public de pensii, cu plata corespunzatoare a contributiei de asigurari sociale, sunt de cel mult cinci ani anteriori, calculati de la data incheierii contractului de asigurare sociala".  

Baza lunara de calcul a sumelor datorate de cei care vor sa plateasca retroactiv pentru ultimii ani si sa beneficieze astfel de vechime in plus la pensie este valoarea unui salariu minim brut pe tara , garantat in plata, reglementat de legislatia in vigoare pentru fiecare din perioadele pentru care se solicita asigurarea in sistemul public de pensii.   

Astfel, ei vor plati intre 27,5 si 31,5% din valoarea salariului lunar minim brut pe tara, asa cum a fost el reglementat prin acte normative din 2005 si pana acum, suma care va fi actualizata cu indicele de inflatie. Plata acestor sume catre bugetul de pensii se va face intr-o singura transa sau esalonat, insa nu mai tarziu de 31 decembrie 2010.  

Potrivit proiectului, perioada pentru care, in conditiile prezentei ordonante, se achita contributia de asigurari sociale, constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii.   

ORDONANTA DE URGENTA

pentru asigurarea in sistemul public de pensii a unor categorii de persoane  

Intrucat nivelul veniturilor bugetare a fost profund afectat de criza economica si financiara;

 Pentru realizarea unui echilibru intre nivelul veniturilor si cel al cheltuielilor, corelat cu obiectivele macroeconomice;

 Datorita necesitatii implementarii unor masuri de largire a sferei de asigurati ai sistemului public de pensii;

 Avand in vedere necesitatea constituirii cadrului legal necesar pentru asigurarea la sistemul public de pensii a persoanelor care nu au avut calitatea de asigurat in ultimii 5 ani;

Tinand cont de existenta a numeroase solicitari din partea unor cetateni romani din tara si strainatate privind asigurarea la sistemul public de pensii;

Luand in considerare dreptul constitutional la pensie al cetatenilor si necesitatea respectarii principiului egalitatii de tratament pentru toti cetatenii;

Tinand seama de faptul ca nepromovarea prezentului act normativ ar avea drept consecinte negative cresterea deficitului bugetar, in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,

 Art.1 – (1)Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot solicita asigurarea pentru pensie, prin plata contributiei de asigurari sociale, pentru perioadele de timp in care nu au avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia. 

(2) Perioadele pentru care se poate plati contributia de asigurari sociale sunt acelea anterioare datei la care sunt indeplinite conditiile, prevazute de lege, privind varsta standard de pensionare.  

Art.2 – (1) Pentru asigurarea in sistemul public de pensii din Romania , in conditiile art. 1, persoanele interesate incheie un contract de asigurare sociala.

(2) Contractul de asigurare sociala prevazut la alin. (1) se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia, desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate sau, dupa caz, a mandatarului.

Art.3 – Perioadele de timp pentru care se poate solicita asigurarea in sistemul public de pensii, cu plata corespunzatoare a contributiei de asigurari sociale, sunt de cel mult 5 ani anteriori, calculati de la data incheierii contractului de asigurare sociala.

Art.4 – (1) Contributia de asigurari sociale datorata, se calculeaza prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul, a cotei contributiei de asigurari sociale, corespunzatoare conditiilor normale de munca, reglementata de legislatia in vigoare pentru fiecare din luna/lunile din perioadele pentru care se solicita asigurarea in sistemul public de pensii.

(2) Baza lunara de calcul prevazuta la alin.(1) o reprezinta valoarea unui salariu minim brut pe tara, garantat in plata, reglementat de legislatia in vigoare pentru fiecare din luna/lunile din perioadele pentru care se solicita asigurarea in sistemul public de pensii. Salariul minim brut pe tara , garantat in plata, este cel aprobat prin Hotarare a Guvernului.

(3) Valoarea salariului minim brut pe tara , garantat in plata, prevazut la alin. (2), utilizat la calculul contributiei de asigurari sociale datorate, este urmatoarea:

a) pentru anul 2005 (octombrie – decembrie) – 310 lei;

b) pentru anul 2006 – 330 lei;

c) pentru anul 2007 – 390 lei;

d) pentru ianuarie – septembrie, inclusiv, 2008 – 500 lei;

e) octombrie – decembrie 2008 – 540 lei:

 f) pentru anul 2009 – 600 lei;

 g) pentru anul 2010 – 600 lei.

  Art.5 – Cota contributiei de asigurari sociale, prevazuta la art.4 alin.(1), care se utilizeaza la calculul contributiei de asigurari sociale datorate, este urmatoarea:

a)     pentru anul 2005 - 31,5%;

b)    pentru anul 2006 - 30,00%;

c)     pentru anul 2007 - 29%;

d)    pentru ianuarie – noiembrie, inclusiv,  2008 – 29%;

e)     pentru decembrie 2008 – 27,5%;

f)      pentru ianuarie 2009 – 28%;

g)     pentru februarie – decembrie 2009 – 31,3%;

h)    pentru anul 2010 – 31,3%.

Art.6 – (1) Plata contributiei de asigurari sociale se efectueaza intr-o singura transa sau esalonat, in transe, dar nu mai tarziu de data de 31 decembrie 2010. 

(2) Suma cu titlu de contributie de asigurari sociale calculata conform prevederilor art.4 si art.5 se actualizeaza cu indicele de inflatie publicat in luna in care se face plata contributiei fata de luna pentru care aceasta se datoreaza, pe baza datelor comunicate de Institutul National de Statistica.

(3) Plata contributiei de asigurari sociale se efectueaza prin mandat postal sau prin orice alt mijloc de plata prevazut de lege, inclusiv in numerar la casieria casei judetene de pensii, respectiv a casei de pensii a municipiului Bucuresti.  

Art.7 – (1) Perioada pentru care, in conditiile prezentei ordonante, se achita contributia de asigurari sociale, constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii.

(2) Baza de calcul la care se achita contributia de asigurari sociale, respectiv cea prevazuta la art.4 alin.(2), se utilizeaza la calculul punctajului lunar, in vederea stabilirii pensiei din sistemul public de pensii.   

Art.8 – Contractul de asigurare sociala prevazut la art.2, incheiat in conditiile prezentei Ordonante de urgenta, inceteaza de drept la data de 1 ianuarie 2011. 

Art.9 – Prezenta ordonanta de urgenta se aplica pana la data de 31 decembrie 2010.   

PRIM – MINISTRU,

Emil BOC

  CLICK AICI PENTRU ANEXA – CONTRACTUL DE ASIGURARE SOCIALA

NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]