Examinarea medicala periodica a angajatilor - ghid complet de medicina muncii

Mara Dobrin
Mara Dobrin
28 August 2024
28 August 2024
Mara Dobrin
Mara Dobrin
Examinarea medicala periodica a angajatilorghid complet de medicina muncii
Examinarea medicala periodica a angajatilor - ghid complet de medicina muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Stimate angajator, una dintre cele mai importante obligatii pe care le aveti, conform art. 27 alin. (1) din Codul muncii, consta in examinarea medicala a fiecarui angajat – atat la angajare, cat si periodic. Cu scopul de a constata daca cel examinat este apt sau nu pentru prestarea muncii prevazute in contract. 

Obligatia aceasta este importanta nu neaparat pentru ca un contract de munca incheiat fara examen medical este nul – aceasta este cea mai mica dintre grijile dvs. Obligatia este importanta deoarece, in cazul nefericit al unui accident de munca sau al unei imbolnaviri profesionale, lipsa fisei de aptitudine medicala a oricarui salariat va poate trimite direct in atentia Procuraturii. Este caz penal, conform art. 349, Legea nr. 286/2009 (Noul Cod Penal).

Daca vreti sa fiti absolut sigur ca nu incalcati in vreun fel legea, va oferim o solutie simpla si eleganta pentru a scapa de orice griji: lucrarea Medicina muncii, un aliat al angajatorilor, DETALII AICI >>>

Asadar:

  1. Stiti exact ce obligatii legale aveti in ceea ce priveste examenul medical?
  2. Stiti ce presupune colaborarea cu un medic de medicina muncii?
  3. Stiti exact cum, cu ce periodicitate si in ce situatii trebuie sa organizati examenul medical?


Cum sa faceti fata cu brio oricarui control pe probleme de medicina muncii
 

E suficient sa parcurgeti lucrarea Medicina muncii, un aliat al angajatorilor! Contine informatii complete despre tot ce inseamna medicina muncii si va arata pas cu pas ce aveti de facut pentru a va indeplini corect obligatiile legale si a fi astfel protejat in cazul oricarui control. 

Gasiti aici detaliate intr-un mod clar si 100% profesionist toate chestiunile practice legate de:

 

  1. Cadrul legal al medicinii muncii
  2. Scopul examenului de medicina muncii
  3. Obligativitatea controlului medical al salariatului, detalii AICI >>>
  4. Tipuri de servicii medicale profilactice prin care se asigura supravegherea sanatatii lucratorilor
  5. Fisa de identificare a factorilor de risc
  6. Aptitudinea medicala – conditie pentru ocuparea unui post, atat pentru personalul contractual, cat si pentru functionarii publici
  7. Protectia maternitatii la locul de munca


Stiati ca…

...examenul medical este obligatoriu si in cazul ucenicilor sau al angajatilor cu contract la domiciliu?
... in cazul angajarii in domeniile sanatate, alimentatie publica, educatie si in alte domenii stabilite prin acte normative, se pot solicita si teste medicale specifice?
...examenul medical la angajare nu va putea cuprinde si teste de graviditate?
...examenul medical trebuie repetat in mod regulat, la intervale ce depind de conditiile de munca, dar care nu pot fi mai mari de 1 an?
...in situatia in care medicul de medicina a muncii constata inaptitudinea permanenta, salariatul trebuie trecut pe un alt loc de munca, corepunzator aptitudinii sale? Daca un asemenea loc de munca nu exista vacant in unitate, salariatul trebuie concediat, in temeiul art. 61 lit.c) din Codul muncii.
...lipsa confirmarii scrise a medicului ca un salariat este apt pentru locul sau de munca se sanctioneaza cu amenda de pana la 2.000 de lei?

Lucrarea contine numeroase studii de caz!

Intr-adevar, ghidul va ofera solutiile unor probleme des intalnite in practica de angajatori. Iata cateva exemple:

Intrebare: Ce se intampla daca salariatul refuza sa se prezinte la medicina muncii, la examenul medical periodic? 

Intrebare: Care este modalitatea de a solicita un examen psihologic pentru un salariat, in afara controlului obligatoriu de medicina muncii? Mai multe detalii AICI >>>

Intrebare: O salariata a efectuat un control oftalmologic pe cont propriu si a primit diagnostic miopie cu astigmatism compus si reteta de ochelari. La ultimul control periodic din firma medicul de medicina muncii nu i-a gasit insa nimic in neregula. Suntem obligati sa-i decontam salariatei consultatia si contravaloarea ochelarilor de vedere?

Intrebare: Avem un salariat cu doua contracte de munca, ambele incheiate la noi, dar pe functii diferite. E suficient un singur examen medical, care sa se considere valabil pentru ambele contracte de munca?


Gestionati fara erori examinarea  medicala periodica a angajatilor dvs.! 

Comandati chiar acum ghidul Medicina muncii, un aliat al angajatorilor, o lucrare gandita in beneficiul dvs. Usor de parcurs, usor de inteles, cu temeiuri legale comentate, ea va dezvaluie toate secretele legate de medicina muncii si va protejeaza 100% in cazul oricarui control. 

Titlu: Medicina muncii, un aliat al angajatorilor
Pret:  140 de lei + 5% TVA 
Format: stick USB


Parcurgeti lucrarea si veti remarca imediat organizarea ei impecabila, axata pe identificarea imediata a informatiilor practice, precum si stilul limpede de prezentare a acestor informatii, COMANDA ACUM >>>



 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca + Regulamentul Intern"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca + Regulamentul Intern

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca + Regulamentul Intern”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca + Regulamentul Intern"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]