Nu este un secret pentru nimeni ca romanii vor sa isi suplimenteze veniturile, iar ultimii ani au stat ca marturie in acest sens. Conform statisticilor recente, tot mai multi salariati opteaza pentru un job secundar.
Concret, numarul romanilor care sunt tot mai interesati sa munceasca ocazional in gospodariile altor romani pentru a-si suplimenta veniturile sau ca meseriasi in tara sau in strainatate a crescut cu aproape 60% in 2023, fata de anul trecut, informeaza
Agerpres.
Mai mult de 40% dintre respondenti sunt persoane cu un loc de munca permanent si pensionari, care vor sa-si suplimenteze veniturile pe fondul scumpirilor si de teama unor perioade mai dificile.
Cei mai interesati sa lucreze ca meseriasi sunt romanii din mediul urban, dar este in crestere numarul tinerilor interesati de munca in mediul rural. Astfel, cei mai interesati romani de locuri de munca necalificate sunt din judetele: Valcea, Olt, Arges, Bacau si Suceava.
In ce domenii sunt joburile secundare ale romanilor?
In ceea ce priveste domeniul de lucru, romanii sunt interesati sa lucreze in activitati de constructii, curatenie, ambalare de produse, manipulare marfa si activitati de productie in fabrici. De asemenea, in crestere sunt si ofertele de munca venite de la oameni din mediul rural, care isi cauta zilieri pentru diferite activitati (sapat in gradina, spart lemne sau alte treburi din gospodarie).
Tinerii care cauta de lucru au intre 16 si 25 de ani, peste 60% sunt barbati si aplica cel mai des la anunturile prin care este cautat urgent un meserias pentru micile probleme prin gospodarie, anunturi de angajare soferi si la cele pentru meserii necalificate in productie. Totodata, tinerele vor de regula sa presteze munca de curatenie in casele romanilor si sunt interesate de joburi de vanzare in magazine si in cosmetica. In context, cele mai interesate sa munceasca in gospodariile altor romani ocazional sunt romancele din mediul rural.
In paralel, persoanele cu varste intre 25 si 55 ani, cu locuri de munca stabile, cauta de lucru pentru a-si creste veniturile si majoritatea care aplica la anunturi sau creeaza propriul anunt pentru cautare de munca pe platforma de specialitate sunt fie interesati de un al doilea job part-time, fie sa lucreze in timpul liber, in cursul saptamanii sau in weekend. In aceasta categorie, femeile sunt majoritar interesate de suplimentarea veniturilor, in special din Bucuresti si judetele Ilfov si Iasi, dar si in alte judete din tara.
La randul lor, romanii din diaspora, care revin in Romania, cauta de lucru in mod activ, in special joburi cu calificare, reprezentand 23% din numarul total de aplicanti in 2023.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incetare CIM in perioada de proba. Prima zi de activitateIntrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suprapunere certificate medicale. Declaratia 112Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<