Urmaresc de multa vreme postarile Humans of New York si tocmai am citit ceva de genul:
“It’s very difficult to get a job on the basis of your education. All the people who have jobs to give, give it to their family. Not only does it benefit their family members, but it benefits them as well, because now they have less dependents.”- (Kinshasa, Democratic Republic of Congo).
De cate ori ati auzit cuvantul nepotism in jurul vostru? Eu de foarte multe ori. Nu pot spune ca din pacate, pentru ca s-a intamplat ca persoanele respective sa fie oameni de foarte buna calitate, seriosi si muncitori, care au rezistat si rezista in companiile respective datorita muncii lor si nu datorita relatiilor cu cine trebuie.
Nu e absolut nimic negativ in a recomanda persoane care-ti sunt apropiate sau rude, daca politica companiei o permite si daca persoanele respective chiar merita a fi recomandate. In fond suntem toti oameni si avem clar tendinta de a-i ajuta pe cei mai dragi noua.
Uneori insa o facem doar pentru ca ne sunt rude, si nu pe criterii profesionale. Si hai sa zicem ca atunci cand le recomanzi si nu pot fi acceptate decat dupa o serie de interviuri, ca toti ceilalti candidati, mai e cum mai e.
Dar cand este luat in calcul doar criteriul rudeniei, atunci avem o problema. Sau chiar mai multe:
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
1. Ceilalti colegi vor afla si se vor simti frustrati.
2. Ceilalti candidati vor afla si se vor simti demotivati, doar stim toti ca vestile circula repede…
3. Exista posibilitatea ca persoana respectiva, si se intampla des, sa fie menajata si protejata, indiferent de atitudinea pe care o are.
4. Deseori un astfel de angajat este marginalizat sau va avea relatii doar cu cine vrea sa se puna bine cu persoana care l-a recomandat.
5. Vor exista mereu suspiciuni asupra evaluarii performantei sale, mai ales daca aceasta nu prea e vizibila sau nu exista.
6. Va exista posibilitatea ca anumiti angajati sa plece din acest motiv.
7. Angajatii se vor teme sa fie deschisi fata de un astfel de angajat de teama ca acesta se va duce si va comunica mai departe ce a auzit sau ce a vazut.
Acum pot spune ca din pacate exista nenumarate astfel de cazuri cand rudele lucreaza in cadrul aceleiasi companii si sunt sustinute doar pe baza acestui criteriu, fara a se lua in calcul impactul pe care-l pot avea asupra celorlalti angajati, inclusiv cel financiar. Pentru ca daca un angajat de acest gen nu e productiv, ii mai si demotiveaza pe cei din jur, compania pierde bani. Dar unde sangele apa nu se face, praful se ascunde sub covor.