Cu sau fara nepotisme

resurse umanemanagementul resurselor umanenepotismeangajare nepotism
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Urmaresc de multa vreme postarile Humans of New York si tocmai am citit ceva de genul:
“It’s very difficult to get a job on the basis of your education. All the people who have jobs to give, give it to their family. Not only does it benefit their family members, but it benefits them as well, because now they have less dependents.”- (Kinshasa, Democratic Republic of Congo).

De cate ori ati auzit cuvantul nepotism in jurul vostru? Eu de foarte multe ori. Nu pot spune ca din pacate, pentru ca s-a intamplat ca persoanele respective sa fie oameni de foarte buna calitate, seriosi si muncitori, care au rezistat si rezista in companiile respective datorita muncii lor si nu datorita relatiilor cu cine trebuie.

Nu e absolut nimic negativ in a recomanda persoane care-ti sunt apropiate sau rude, daca politica companiei o permite si daca persoanele respective chiar merita a fi recomandate. In fond suntem toti oameni si avem clar tendinta de a-i ajuta pe cei mai dragi noua.

Uneori insa o facem doar pentru ca ne sunt rude, si nu pe criterii profesionale. Si hai sa zicem ca atunci cand le recomanzi si nu pot fi acceptate decat dupa o serie de interviuri, ca toti ceilalti candidati, mai e cum mai e.

Dar cand este luat in calcul doar criteriul rudeniei, atunci avem o problema. Sau chiar mai multe:

1. Ceilalti colegi vor afla si se vor simti frustrati.
2. Ceilalti candidati vor afla si se vor simti demotivati, doar stim toti ca vestile circula repede…
3. Exista posibilitatea ca persoana respectiva, si se intampla des, sa fie menajata si protejata, indiferent de atitudinea pe care o are.
4. Deseori un astfel de angajat este marginalizat sau va avea relatii doar cu cine vrea sa se puna bine cu persoana care l-a recomandat.
5. Vor exista mereu suspiciuni asupra evaluarii performantei sale, mai ales daca aceasta nu prea e vizibila sau nu exista.
6. Va exista posibilitatea ca anumiti angajati sa plece din acest motiv.
7. Angajatii se vor teme sa fie deschisi fata de un astfel de angajat de teama ca acesta se va duce si va comunica mai departe ce a auzit sau ce a vazut.

Acum pot spune ca din pacate exista nenumarate astfel de cazuri cand rudele lucreaza in cadrul aceleiasi companii si sunt sustinute doar pe baza acestui criteriu, fara a se lua in calcul impactul pe care-l pot avea asupra celorlalti angajati, inclusiv cel financiar. Pentru ca daca un angajat de acest gen nu e productiv, ii mai si demotiveaza pe cei din jur, compania pierde bani. Dar unde sangele apa nu se face, praful se ascunde sub covor.

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Corina Neagu Consultant HR - Rentrop&Straton


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
resurse umanemanagementul resurselor umanenepotismeangajare nepotism

Data aparitiei: 31 Decembrie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cu sau fara nepotisme Nota: 4.75 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


ARTICOLE SIMILARE

Cu sau fara NEPOTISME

Mai multe articole despre nepotisme

ARTICOLE SIMILARE

Cu sau fara nepotisme

Mai multe articole despre angajare nepotism
Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]