Va confruntati cu discriminarea pe criterii de varsta la angajare?

Isabela Alexe
Isabela Alexe
06 Aprilie 2016
06 Aprilie 2016
Isabela Alexe
Isabela Alexe
discriminare la angajarevarsta angajareantidiscriminare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Tot mai multi oameni cu varsta de peste 45 de ani se confrunta cu dificultati in gasirea unui loc de munca, in ciuda calificarilor, experientei si abilitatilor profesionale.

Cu toate ca sunt perfect apte de munca si dornice de a-si pune in valoare experienta profesionala acumulata, persoanele care au depasit varsta de 45-50 de ani nu reusesc sa gaseasca un nou loc de munca.

Prejudecatile si cliseele cu privire la angajarea persoanelor varstnice conduc la discriminare care, la randul sau, determina irosirea unui segment semnificativ al fortei de munca.
Prin urmare, discriminarea pe criterii de varsta devine unul din principalii factori care afecteaza sectorul muncii in Romania. In aceste conditii, combaterea discriminarii trebuie vazuta ca o prioritate la nivel national.

Potrivit datelor publicate la finalul anului 2015 de catre Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, peste 50% dintre somerii din Romania aveau varsta de peste 40 de ani. Mai mult decat atat, peste jumatate dintre acestia aveau peste 50 de ani.
In conditiile in care varsta de pensionare pentru barbati este de 65 de ani, rezulta faptul ca jumatate dintre somerii romani mai au cel putin 15 ani pana la pensionare, ani pe care nu ii pot valorifica din punct de vedere profesional.

Pe plan european, se estimeaza faptul ca in mai putin de 10 decenii, varsta unei treimi a populatiei va depasi 60 de ani; in aceeasi perioada, un sfert din europeni vor avea peste 65 de ani. Varsta medie a populatiei Romaniei va creste cu aproape 10 ani pana in 2050, ajungand la 49 de ani conform statisticilor Natiunilor Unite.

Discriminarea pe motivul varstei, in domeniul muncii, este interzisa conform legislatiei romanesti. Articolul 26, alin.1 din Ordonanta nr. 137 cu privire la prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, republicata, stabileste amenzi de la 1.000 lei la 30.000 lei (in cazul discriminarii care vizeaza o persoana fizica), respectiv de la 2.000 lei la 100.000 lei (in cazul discriminarii care vizeaza un grup de persoane sau o comunitate).

In ciuda strategiilor dezvoltate la nivel european si national pentru sustinerea conceptului de "imbatranire activa" si a principiului sanselor egale pe tot parcursul vietii, persoanele de varsta a doua inca se confrunta cu discriminarea, in cautarea unui loc de munca.
Potrivit Coalitiei anti-discriminare, multe dintre acestea sunt fortate sa se pensioneze inainte de termen, nu beneficiaza de formare profesionala pe motiv ca nu este fezabila in cazul lor si, de cele mai multe ori, nu sunt reangajati daca raman fara un loc de munca.

Daca va confruntati cu discriminarea pe criterii de varsta din partea angajatorilor, puteti beneficia de consiliere juridica, oferita in mod gratuit de catre Coalitia anti-discriminare.
Specialistii ofera ajutor in identificarea celui mai eficient mod de a actiona pe cale legala, si a autoritatilor publice carora trebuie sa va adresati.

De asemenea, pe portalul antidiscriminare.ro, aveti posibilitatea de a face sesizari online cu privire la cazurile de discriminare la angajare, pe criterii de varsta.

Sursa: antidiscriminare.ro
NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]