Comitetul de Monitorizare AMPOSDRU a decis suplimentarea fondurilor europene alocate pentru combaterea somajului, sprijinirea antreprenorilor si a firmelor care creeaza locuri de munca.
Masura vizeaza echilibrarea alocarilor financiare intre axele POSDRU, pe fondul schimbarilor survenite in contextul socio – economic si in prioritatile programului de guvernare, schimbari care fac necesara o echilibrare a alocarilor financiare intre axele POSDRU. Daca in perioada 2008-2009, doua treimi dintre angajatori aveau in vedere pregatirea resurselor umane, in 2009-2010, numarul lor a scazut la mai putin de jumatate.
Prin propunerea de suplimentare a fondurilor destinate Axei Prioritare 5 in vederea combaterii somajului si diminuarii numarului de persoane ocupate in agricultura de subzistenta, Autoritatea de Management urmareste indeplinirea obiectivelor din Programul de Guvernare 2009 – 2012.
Totodata, pentru a crea un cadru coerent pe piata muncii, astfel incat somerii intrati in programele de pregatire finantate prin Axa Prioritara 5 sa poata fi integrati rapid pe piata muncii, este nevoie concomitent si de finantarea suplimentara a Axei Prioritare 3, respectiv de sprijinirea antreprenoriatului, a firmelor care creeaza locuri de munca.
Masurile prevazute in cadrul Axei Prioritare 3 corespund unor obiective importante din cadrul Programului de guvernare 2009-2012, respectiv echilibrarea pietei muncii, cresterea gradului de flexibilitate a pietei muncii, stoparea exodului fortei de munca tinere si specializate din tara, creearea unui mediu de afaceri care sa stimuleze competitivitatea firmelor si dezvoltarea de competente antreprenoriale capabile sa faca fata competitiei de pe piata unica europeana.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Concedierea perfect legala
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Realocarile aprobate de Comitetul de Monitorizare al AMPOSDRU reduc riscul ca Romania sa piarda bani europeni in cadrul regulii n 3, dand solicitantilor sansa de a beneficia de fonduri care sa vina in sprijinul nevoilor lor.
Diminuarea alocarilor pentru axele 2 si 4 si suplimentarea alocarilor pentru axele 3 si 5
Alocarea prevazuta initial pentru Axa 2 era de 911.775.778 euro, ceea ce reprezenta aproape un sfert din alocarea POSDRU si o alocare dubla fata de Axa 3 si Axa 5.
Propunerea AMPOSDRU vizeaza echilibrarea alocarilor in privinta fondurilor destinate Axelor 2, 3, 4, 5. Astfel, alocarea destinata Axei 2 urmeaza sa fie diminuata cu 229.366.211 euro, iar cea destinata Axei 4 urmeaza sa fie diminuata cu 76.147.040 euro. Pe de alta parte, alocarea destinata Axei 3 urmeaza sa fie suplimentata cu 255.513.251, iar cea destinata Axei 5 urmeaza sa fie suplimentata cu 50.000.000 de euro.
Procentele privind realocarile intre axe sunt mici, sunt cuprinse intre 2,11 si 6,7% din alocarea POSDRU, aceste masuri fiind corectii si nu modificari substantiale in structura POSDRU.
De ce este necesara suplimentarea alocarilor financiare pentru Axele 3 si 5
POSDRU a fost conceput in anii 2006 – 2007, intr-o perioada neafectata de criza economica mondiala si de problemele pietei fortei de munca din Romania.
Conform Cartei Albe a IMM-urilor, intr-un singur an, numarul IMM-urilor care au investit in perfectionarea angajatilor a scazut aproape la jumatate.
Scaderea investitiilor in initierea, perfectionarea si specializarea angajatilor are loc intr-un context care era deja critic.
Un raport al Comisiei Europene cu privire la progresul inregistrat in indeplinirea obiectivelor Strategiei Lisabona arata ca, in 2008, participarea adultilor din Romania la programe de educatie si formare era de 1,5%. Iar efortul pe care trebuie sa si-l asume Romania ca stat membru al Uniunii Europene, este atingerea unei tinte de 15% de participare a adultilor la programe de invatare pe tot parcursul vietii.
Lipsa unor oameni bine pregatiti profesional, are ca efecte, la nivelul intreprinderilor, scaderea productivitatii si a sanselor de a fi competitive pe piata. Aceste efecte sunt deja cuantificabile. In perioada octombrie 2008 - martie 2010, aproape 50% din intreprinderile mici si mijlocii si-au scazut nivelul activitatii economice.
Pe cale de consecinta, scaderea nivelului activitatii economice a condus la cresterea somajului. Acesti doi factori, scaderea activitatii economice si cresterea somajului provoaca dezechilibre macro economice grave pentru statul roman.