4 drepturi pe care nu stiai ca le ai ca salariat

4 drepturi pe care nu stiai ca le ai ca salariat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Indiferent ca urmeaza sa lucrezi la primul tau job sau ai deja cativa ani experienta in campul muncii, este esential sa iti cunosti drepturile ca angajat. 


Drepturile fundamentale, cum ar fi salariul minim, sau cele legate de concediu sunt cunoscute de toata lumea, insa mai exista si alte drepturi mai putin stiute, dar la fel de importante. Iata care sunt acestea.
 

1. Dreptul de a alege pensia privata la care cotizezi


In Romania, sistemul de pensii este structurat in 4 Piloni: 

  • Pilonul 1 – sistemul pensiilor de stat, la care cotizezi obligatoriu daca esti angajat;
  • Pilonul 2 – sistemul de pensii private obligatorii;
  • Pilonul 3 – sistemul de pensii private facultative;
  • Pilonul 4 – pensiile ocupationale constituite la initiativa angajatorului. 

Dreptul de a alege pensia privata obligatorie la care cotizezi se refera la Pilonul 2. 


Indiferent de firma la care esti angajat, esti obligat sa platesti o contributie de asigurari sociale (CAS) aferenta sistemului public de pensii in procent de 25% din salariul brut. O parte din aceasta contributie este redirectionata catre un cont individual deschis in numele tau la un fond aleatoriu de pensii private, daca nu optezi tu pentru un anumit fond.  


Daca nu stii la ce fond de pensii esti participant si ce suma ai acumulat in cont, poti sa efectuezi o verificare pensie privata pe site-urile puse la dispozitie de companiile care administreaza pensii private obligatorii sau direct pe site-ul Autoritatii de Supraveghere Financiara. Pentru a te muta de la un fond la altul, trebuie sa completezi un Act Individual de Aderare si sa il trimiti noului administrator de pensii private.
 

2. Dreptul la acces la formarea profesionala

Un alt drept pe care il ai ca angajat este cel de formare profesionala care, pentru angajator, reprezinta o obligatie. Acesta din urma trebuie sa asigure participarea la programe de formare profesionala pentru toti salariatii.


Conform Codului Muncii, firmele care au cel putin 21 de salariati trebuie sa asigure formare profesionala cel putin o data la 2 ani, iar cele care au sub 21 de salariati, trebuie sa le asigure acest drept angajatilor cel putin o data la 3 ani.


Tu, ca angajat, nu suporti nicio cheltuiala pentru formarea profesionala, aceasta fiind in totalitate responsabilitatea angajatorului. 
 

3. Dreptul la protectie in caz de concediere

In caz de concediere, ai dreptul la preaviz sau la optiunea de a-ti gasi un alt loc de munca in cadrul aceleiasi institutii. De asemenea, conform art. 76 din Codul Muncii, angajatorul trebuie sa comunice salariatului decizia de concediere in scris, iar aceasta trebuie sa contina in mod obligatoriu informatii despre motivele care determina concedierea, durata preavizului, si lista tuturor locurilor de munca disponibile.


De mentionat aici este faptul ca tu, ca angajat, ai dreptul de a nu fi concediat fara un motiv intemeiat, legat de aptitudinea ta, conduita ta sau cerintele de functionare ale intreprinderii. In cazul in care acest lucru se intampla, intervine un alt drept, si anume cel de a primi o indemnizatie adecvata.
 

4. Dreptul de compensare a muncii efectuate in zilele de sarbatoare

Conform legii 153/2017 cu modificarile si completarile ulterioare, un alt drept pe care il ai ca angajat este cel de compensare a muncii efectuate in zilele de sarbatoare.


Daca, insa, angajatorul decide ca activitatea companiei nu poate fi intrerupta, salariatii prezenti la munca au dreptul de a beneficia de ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice sau, daca acest lucru nu este posibil, intervine dreptul de a primi un spor de cel putin 100% din salariul de baza, pentru zilele respective.


Totusi, de avut in vedere aici este faptul ca acest drept nu se aplica si angajatilor care lucreaza part-time, modul de compensare ramanand astfel la latitudinea angajatorului.


Concluzionand, cunoasterea drepturilor tale ca salariat este importanta pentru a te asigura ca esti tratat corect si pentru a-ti putea apara interesele la locul de munca. Foloseste-te de informatiile din acest articol si profita de drepturile pe care le ai.


Sursa foto: Shutterstock

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 29 Martie 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

4 drepturi pe care nu stiai ca le ai ca salariat Nota: 4.63 din 5 - 8 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]