Indemnizatia de hrana in cazul unui cumul de contracte - se va ACORDA de la ambele locuri de munca?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
02 August 2024
02 August 2024
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
indemnizatie de hrana cumul de contractecumulare indemnizatie de hrana
Indemnizatia de hrana in cazul unui cumul de contracte - se va ACORDA de la ambele locuri de munca?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Acordare indemnizatie de hrana pentru cumul de contracte cu norma intreaga din sistemul de invatamant. Angajat profesor titular cu norma intreaga, cu functie de baza in unitate conexa a invatamantului preuniversitar, cu personalitate juridica, subordonata Ministerului Educatiei si angajat cucontract de munca perioada nedeterminata la o agentie, institutie publica,cu personalitate juridica, de interes national, aflata incoordonarea Ministerului Educatiei. Intrebare: I se poate acorda indemnizatia de hrana de la ambele institutii?"
 
Inspectorii ITM veniti in control va pot solicita nu mai putin de 160 de documente! Nicio grija! Le puteti prezenta imediat ORICE document, intocmit fara greseala, in concordanta cu ultimele modificari legislative, detalii AICI >>
 
 
Raspunsul specialistului: 
 
I. Potrivit art. 18 alin.(1) din Legea 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, incepand cu 1 octombrie 2023, ordonatorii de credite acorda obligatoriu, lunar, pentru personalul incadrat ale carui salarii lunare nete sunt de pana la   8.000 lei inclusiv, indemnizatii de hrana la nivelul anual a doua salarii minime pe economie in vigoare la data de 1 ianuarie 2019, actualizat anual cu indicele pretului de consum comunicat anual de Institutul National de Statistica, incepand cu 2025, cu exceptia personalului Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justitiei, Administratiei Nationale a Penitenciarelor, Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Informatii Externe, Serviciului de Protectie si Paza, Serviciului de Telecomunicatii Speciale, Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale, precum si a personalului politiei locale care, potrivit legii, beneficiaza de drepturi de hrana in temeiul Ordonantei Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrana, in timp de pace, ale personalului din sectorul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
(1^1) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile si personalului Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara si institutiilor sale subordonate, care beneficiaza in continuare de drepturi de hrana, in conformitate cu dispozitiile art. 36 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 90/2017 privind unele masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, aprobata cu completari prin Legea nr. 80/2018, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
(2) Indemnizatiile de hrana prevazute la alin. (1) se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat in luna anterioara, cu incadrarea in prevederile art. 25 alin. (1).
(3) Personalul care, la data intrarii in vigoare a prezentei legi, beneficiaza de drepturi de hrana potrivit Ordonantei Guvernului nr. 26/1994, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si nu este angajat/incadrat in institutiile si autoritatile publice prevazute la art. 1 din Ordonanta Guvernului nr. 26/1994, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv in cadrul politiei locale, beneficiaza exclusiv de indemnizatia de hrana prevazuta la alin. (1).
 (4) Indemnizatia de hrana nu se acorda persoanelor care ocupa functii de demnitate publica, alese si numite.
 
De mentionat ca articolul 18 din Legea 153/2017 nu contine prevederi referitoare la faptul ca indemnizatia de hrana se acorda doar la functia de baza.
 
Asadar, potrivit art. 18 alin.(1) si (2) din Legea nr.153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, ordonatorii de credite acorda obligatoriu, lunar, proportional cu timpul efectiv lucrat in luna anterioara, cu incadrarea in prevederile art. 25 alin. (1), indemnizatii de hrana, cu exceptia personalului Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justitiei - Administratia Nationala a Penitenciarelor, Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Informatii Externe, Serviciului de Protectie si Paza si Serviciului de Telecomunicatii Speciale, precum si a personalului politiei locale care, potrivit legii, beneficiaza de drepturi de hrana in temeiul Ordonantei Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrana, in timp de pace, ale personalului din sectorul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Analizand prevederile Legii-cadru 153/2017 cu modificarile si completarile ulterioare, nu am identificat prevederi, raportat la aceasta indemnizatie, in cazul cumulului de contracte/functii.
 
Prin urmare, in opinia noastra salariatii care cumuleaza contracte de munca la doi angajatori din sistemul bugetar au dreptul sa primeasca indemnizatia de hrana pentru ambele contracte, inclusiv de la ambii angajatori. Si in situatia in care salariatul ar avea cumul de functii la acelasi angajator, consideram ca ar putea beneficia de norma de hrana pentru ambele contracte, proportional cu timpul efectiv lucrat, neexistand in lege stipulata vreo conditie de neacordare  in aceasta situatie.
 
 Avand in vedere ca acordarea indemnizatiei este stabilita prin lege, opinia noastra este ca tot legea ar  trebuie sa stabileasca  situatiile in care nu se aplica, adica exceptiile de neacordare a indemnizatiei de hrana. Per a contrario, opinam ca nu exista temei legal pentru neacordarea indemnizatiei de hrana in cazul cumulului de contracte.
 
De precizat faptul ca,  unde legiuitorul a dorit stabilirea unei interdictii privind acordarea unor drepturi in cazul cumulului de contracte/functii,  a  reglementat in mod expres expres in textul legii, nelasand loc de interpretari si de aprecieri din punctul de vedere al celui care aplica dispozitiile respective.
In acest sens, sunt relevante prevederile art. 14 alin (2) din Legea 153/2017 referitor la acordarea indemnizatiei pentru tittlul stintific de doctor in cazul cumulului de contracte,  cat si cele ale art. 31 alin. (1) din aceeasi lege  cu privire la tichetele de masa  care nu se acorda personalului care beneficiaza de indemnizatie de hrana si de indemnizatie de vacanta, insa aceasta din urma reglementare este aplicabila strict la situatia in care un salariat ar cumula contracte de munca in domeniul bugetar si in domeniul privat.
 
In concluzie, opinam ca in situatia din speta de fata, se poate acorda indemnizatia de hrana, de la ambele locuri de munca.
 
Un raspuns oferit in august 2024, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si administratie publica.
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie la Diurna legala in Romania si in strainatate!


NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei!

Lucrarea „Diurna legala in Romania si in strainatate” contine:
Lamuriti acum orice dilema generata de legislatia privind detasarea/delagarea si stabilirea diurnei legale. Comandati acum exemplarul dvs. si stati fara teama ca ANAF va investiga si va sanctiona modul in care ati aplicat legea!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]