Schimbari importante in practicile de lucru. Care e cauza?

17 Decembrie 2012
17 Decembrie 2012
practici de lucrumodificari piata munciireducerea salariilorofiter OIMJon Messenger
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Un numar mare de angajati obtin salarii mai mici, deoarece au un program mai scurt de lucru si fac mai putine ore suplimentare, iar altii lucreaza pe sistemul de "munca partajata" (sistem in care un angajat este de acord sa lucreze mai putine ore cu un salariu mai mic, pentru a permite unui somer sa lucreze), pentru a evita sa fie concediati. Acestea sunt doar doua aspecte subliniate in Raportul Global Wage 2012/13 al Organizatiei Internationale a Muncii, care indica modificari semnificative in ceea ce priveste practicile de lucru adoptate de catre companii ca raspuns la criza economica globala.

Potrivit raportului, angajatii au cunoscut schimbari atat in ceea ce priveste castigurile salariale orare, precum si in numarul de ore lucrate.

"in multe tari, criza economica globala a dus la mai putine ore de munca din cauza reducerilor numarul de ore suplimentare sau a cresterii involuntare a muncii cu fractiune de norma, precum si cresteri ale procentului de lucratori part-time in raport cu angajatii full-time. Acest lucru a afectat negativ salariile", a precizat Patrick Belser, co-autor al raportului.

Companiile din mai multe tari au redus timpul de lucru al salariatilor, ca parte a programelor de partajare a lucrului. Adesea, sistemul de trei sau patru zile au inlocuit traditionala saptamana de lucru de cinci zile, programul zilnic a fost redus, iar unele fabrici au fost inchise pe perioade de cateva saptamani sau chiar luni.

Totusi, reducerea orelor de lucru in contextul politicilor de munca partajata ar trebui sa fie vazuta mai degraba ca o dezvoltare pozitiva, spune Jon Messenger, Ofiter OIM.

"Partajarea muncii reprezinta o reducere a timpului de lucru, pentru a evita concedierile. Compania face temporar o reducere a fondului de salarii, iar angajatii nu isi pierd locurile de munca. Este o masura care ajuta la stabilizarea economiei ", explica Messenger.

Desi schimbarile in practicile de lucru inseamna o reducere proportionala a salariilor, acestea sunt adesea completate de indemnizatii de somaj partial finantate de guverne. in plus, lucratorilor le pot fi  oferite oportunitati de formare care ii ajuta pe termen lung.

Messenger a mai subliniat ca munca partajata este o masura temporara, care urmeaza sa fie utilizata in vremuri de criza, oferind companiilor un ragaz pana la revenirea pe linia de plutire. in medie, acest lucru dureaza intre 6 si 24 luni.

Sursa: costelgilca.ro

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie la intocmirea DOSARELOR DE PERSONAL ale salariatilor!


Neprezentarea dosarului sau lipsa documentelor sunt vizate de ITM!

1. Ce este, asadar, acest dosar?
2. Ce documente trebuie sa cuprinda?
3. De ce sunt inspectorii ITM atat de interesati de el?
4. Cum va protejati de amenzile foarte dure?

Raspunsurile in ghidul practic: Dosarul personal al salariatului »

Explicatii, lamuriri si raspunsuri profesioniste oferite pe loc! Rezerva aici >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]