Exceptia de neconstitutionalitate in ceea ce priveste incheierea contractelor colectiva de munca a fost respinsa

exceptia de neconstitutionalitatecontracte de muncacontract colectiv
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Recent a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 514, Decizia Curtii Constitutionale nr. 646 din 17 mai 2011 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 155 si art. 238 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, care stabilesc elementele componente ale salariului si caracterul minimal al prevederilor legale referitoare la drepturile salariatilor stabilite de lege, prevederi ce trebuie respectate la incheierea contractelor colective de munca.

Aceasta exceptie de neconstitutionalitate avea ca obiect dispozitiile art. art. 155 si art. 238 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, care au urmatorul cuprins:

   -  Art. 155: "Salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.";

   - Art. 238 alin. (3): "La incheierea contractului colectiv de munca prevederile legale referitoare la drepturile salariatilor au un caracter minimal".
Exceptia de neconstitutionalitate este motivata de autorul acesteia prin faptul ca textele de lege criticate contrazic dispozitiile constitutionale referitoare la dreptul la negocieri colective (art. 41 alin. (5)). Se arata astfel ca nu se efectueaza o distinctie intre salariul de baza garantat de Legea fundamentala si adaosurile sau primele care pot fi negociate de fiecare partener social in parte, in functie de datele concrete economice ale acestuia si care nu pot avea caracter minimal.

Mai mult decat atat, este invocat faptul ca respectivele texte de lege incalca principiul egalitatii cetatenilor in fata legii (art. 16 alin. (1)) si dreptul partilor de a incheia liber un contract individual de munca sau un contract colectiv de munca, instituind in sarcina angajatorului obligatii foarte oneroase, generate de incheierea unor alte contracte fata de care acesta este un tert (art. 53).

In consecinta, Curtea Constitutionala a precizat ca, ulterior sesizarii, prevederile art. 238 alin. (3) din Codul muncii au fost abrogate prin dispozitiile art. I pct. 90 din Legea nr. 40/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 225 din 31 martie 2011, astfel ca solutia legislativa criticata nu se regaseste in Codul muncii in prezent. Ca urmare, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 238 alin. (3) din Codul muncii a ramas fara obiect, devenind inadmisibila.

Astfel, in privinta art. 155 din Codul muncii, autorul exceptiei considera ca, nefiind drepturi fundamentale, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri ar trebui sa fie stabilite prin negocierea directa a angajatului cu angajatorul, in functie de conditiile economice concrete ale acestuia din urma.

In acelasi timp, decizia Curtii arata ca legea nu prevede nicio diferenta intre drepturile salariale al caror caracter minimal este garantat cu prilejul incheierii contractului colectiv de munca. Astfel, caracterul minimal al drepturilor stabilite de lege vizeaza atat drepturile al caror izvor este Legea fundamentala, cat si drepturi stabilite prin acte normative subordonate, asa cum sunt legile sau ordonantele Guvernului. O astfel de reglementare este in deplin acord cu prevederile art. 41 alin. (5) din Constitutie, care, garantand dreptul la negocieri colective in materie de munca, nu distinge cu privire la drepturile salariale asupra carora se poarta negocierea.

In consecinta, cu privire la considerentele expuse, Curtea Constitutionala respinge ca inadmisibila exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 238 alin. (3) si ca  neintemeiata exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 155 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
exceptia de neconstitutionalitatecontracte de muncacontract colectiv

Data aparitiei: 25 Iulie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Exceptia de neconstitutionalitate in ceea ce priveste incheierea contractelor colectiva de munca a fost respinsa Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]