"In cazul unui contract de munca part-time, 20 de ore/saptamana, cu un program de lucru distribuit inegal, respectiv 2, 5 zile , doresc sa inteleg cum sunt deduse zilele de CO data angajatul aplica de CO in perioada 1-17 mai 2024. Dar in cazul in care lucreaza 1 zi /luna."
Raspunsul specialistului:
Concediul de odihna nu se acorda pe ore ci pe zile.
GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu, detalii AICI >>>
Pentru stabilirea zilelor de concediu de odihna la care are dreptul salariatul trebuie sa cunoastem exact cate zile lucreaza salariatul intr-o luna.
Conform art. 145 din Codul muncii:
Art. 145
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile.
Astfel, concediul de odihna se calculeaza in functie de zilele lucrate si nu in functie de orele lucrate. In situatia in care salariatul lucreaza o zi pe luna, respectiv 12 zile pe an el va beneficia de o zi de concediu de odihna anual.
In concluzie, durata concediului de odihna anual se acorda in functie de numarul de zile lucrate si nu in functie de numarul de ore lucrate.
De asemenea, daca salariatul solicita concediu de odihna in perioada 1 – 17 mai 2024 inseamna ca are dreptul la 9 zile de concediu de odihna.
Concediul de odihna se acorda pentru zilele lucratoare din zilele calendaristice.
Un raspuns oferit in mai 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe sfaturi si raspunsuri de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii continuare activitate dupa 36 de luni de CIM pe durata determinataIntrebare: Avem o angajata care s-a pensionat din cadrul firmei noastre acum 3 ani. Si-a continuat activitatea fiind incadrata in aceeasi functie, un urma incheierii unui CIM pe perioada determinata de 12 luni, care a fost prelungit in baza actelor aditionale incheiate intre parti in fiecare an pe inca 12 luni, pana la implinirea a 36 luni. Daca cele doua parti doresc colaborarea in continuare, in ce conditii se poate face, incheiind un nou CIM pe perioada determinata de 12 luni, urmata de un alt CIM tot...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Revisal. Carte de identitate nouaIntrebare: Am un coleg care a schimbat buletinul si a primit modelul nou. Se mai modifica in Revisal ceva? la dosarul de personal se mai face act ca are nou?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<