Modificarea programului de la 8 la 12 ore se face NUMAI prin act aditional la CIM

08 Iunie 2012
08 Iunie 2012
act aditionalCIMcontract de muncaCodul munciitimpul de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Intrebare: Intr-o companie, majoritatea angajatilor lucreaza 12 ore/zi, dar in contractul de munca este specificat 8 ore/zi (norma intreaga). In acest caz este necesara modificarea timpului de lucru prin acte aditionale la CIM sau este suficienta specificarea programului de 12 ore in regulamentul intern al societatii?
 
Raspuns: Asa cum prevede art. 117 alin. (1) din Codul muncii republicat, munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal asa cum este ea la art. 109 (peste 40 de ore), reprezinta munca suplimentara. Regula se aplica si in situatia in care datorita specificului activitatii munca este organizata in tura, tura continua, turnus, program fractionat. Posibilitatea existentei unei durate zilnice a timpului de munca mai mare de 8 ore este prevazuta de art. 112 din Codul muncii republicat. Pentru situatiile in caer aceasta durata este de 12 ore, ea va fi urmata in mod obligatoriu de o perioada de repaus de 24 de ore.
 
Asadar, daca prin specificului activitatii, programul de lucru este astfel stabilit incat durata zilei de munca este mai mare de 8 ore, timpul de lucru in celelalte zile lucratoare trebuie sa fie stabilit fara a se depasi, conform ar. 110 alin.(2) din Codul muncii, 40 de ore pe saptamana. Munca prestata de salariat la solicitarea angajatorului in afara duratei programului normal de lucru, respectiv de 40 de ore pe saptamana, reprezinta ore suplimentare. Insa in cazul formele specifice de organizare a timpului de lucru nu constituie ore suplimentare orele care depasesc durata legala zilnica a timpului de munca (de 8 ore) in cadrul programului de lucru saptamanal de 40 de ore. Dar orele care depasesc programul de lucru saptamanal de 40 de ore sunt ore suplimentare.
 
In contractele individuale de munca incheiate cu salariatii este obligatorie repartizarea reala a timpului de munca. Astfel, nu este permis ca, in contractele individuale de munca sa se prevada ca salariatii lucreaza de la 8-16 daca in realitate timpul de munca este repartizat in ture. Date fiind aceste prevederi, contractele individuale de munca trebuie modificate prin incheierea de acte aditionale in care se va preciza modalitatea reala de repartizare a timpului de munca. In acest sens, trebuie sa aveti in vedere si prevederile art. 116 din Codul muncii potrivit carora angajatorul are obligatia de a tine evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat si de a supune controlului inspectiei muncii aceasta evidenta ori de cate ori este solicitat.
 
In concluzie, modificarea duratei muncii se face numai prin act aditional la CIM si nu unilateral prin decizia angajatorului de completare a Regulamentului intern.
NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: au aparut mai multe acte normative care vizeaza RI


Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada! Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Protejati-va! Va oferim informatii complete in lucrarea:
Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz!

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]