Chiar daca trec cele 18 luni precizate de legiuitor, concediul de odihna nu se pierde

Maria Nicutar
Maria Nicutar
08 Ianuarie 2016
08 Ianuarie 2016
Maria Nicutar
Maria Nicutar
concediu de odihnaacordarea concediului de odihnazile de concediu de odihna
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Concediul de odihna nu se pierde niciodata. Chiar si in situatia in care trec cele 18 luni precizate de legiuitor, zilele neefectuate de concediu de odihna nu se pierd. Ele se vor efectua. Daca discutam despre un contract de munca pe cale sa inceteze, zilele de CO neefectuate vor fi compensate in bani.

Nu uitam cuprinsul art. 146 din Codul Muncii:

"Art. 146. - (1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) in cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
(3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca. ( Legea nr. 12/2015)"


Dar nu scrie niciunde in lege faptul ca dupa aceasta perioada de 18 luni, salariatul sau angajatorul pot renunta la drepturile care se cuvin primului.

Acordarea concediului de odihna este un drept al salariatului care naste o obligatie pentru angajator.

Amintim si faptul ca nu se accepta motive precum: "Angajatul nu a dorit concediu" sau "Angajatul nu a solicitat concediu de odihna." sau altele asemenea.

Angajatorul este obligat prin lege sa efectueze o programare a concediilor de odihna si sa respecte aceasta programare in proportie de 90%.

In restul de 10% se incadreaza cazurile si situatiile in care salariatii nu pot efectua zilele de CO din motive ce nu tin de vointa lor.

Nu uitati faptul ca angajatorul trebuie sa tina evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat. Situatiile se vor prezenta inspectorilor de munca veniti in control. Nu neglijam faptul ca incalcarea repetata a prevederilor legislatiei muncii sau a normelor SSM pot duce la consecinte negative pentru firma, de la avertismente, la amenzi sau chiar la radierea persoanei juridice din registrul comertului, in functie de gravitatea abaterilor comise.

In consecinta, nu uitam faptul ca zilele de concediu de odihna nu se cedeaza, nu se consuma in timpul sarbatorilor legale, nu se consuma in weekend. Nu se accepta renuntarea la aceste zile de CO din partea salariatului si nici nu se pierd. Ele se vor acorda sau se vor compensa in bani daca discutam despre incetarea contractului individual de munca.


NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]