Munca dupa 63 de ani. Se poate cumula pensia cu salariul?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
29 Noiembrie 2019
29 Noiembrie 2019
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
pensionarecontinuare activitatecimcontract de munca incheierecumulare pensie cu salariu 2019
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
O persoana doreste sa continue munca dupa varsta de 63 de ani. In cazul dumneaei se poate cumula pensia cu salariul, apoi pensia sa fie recalculata pentru a fi adaugata perioada in activitate pentru care a obtinut venituri?
 
O angajata a unei companii doreste sa continue munca dupa implinirea varstei de 63 de ani, termen la care se poate pensiona pentru limita de varsta. Angajatorul si angajata sunt de acord, asadar ce prevederi trebuie sa avem in vedere pentru a acoperi toate scenariile posibile?
 
In primul rand, conform art. 56, alin. (1), lit. c) pentru salariatii care indeplinesc conditiile de varsta standard si realizeaza stagiul minim de cotizare, le inceteaza de drept contractul individual de munca (CIM).
 
In al doilea rand, exceptie de la aceasta regula poate constitui dorinta unui angajat de a-si continua activitatea. Lucrurile sunt, insa, diferite pentru femei si barbati.
 
Asadar, salariata trebuie sa opteze in scris pentru continuarea executarii contractului individual de munca inainte cu 30 de zile calendaristice de implinirea conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare. Apoi, isi poate continua activitatea.
 
Salariatul, in schimb, trebuie sa faca acelasi lucru privind cererea si sa obtina inca ceva. Pentru el va fi nevoie si de acordul angajatorului. In cazul in care angajatorul refuza, acesta nu mai poate lucra in baza CIM. El se poate pensiona.
 
In cazul angajatei putem avea in vedere urmatorul scenariu: iese de drept la pensie in martie 2020, insa isi va continua activitatea. Asadar, retinem urmatoarele:
  • angajata depune toate actele necesare in baza pensionarii;
  • depune cererea de continuare a activitatii formulata cu 30 de zile calendaristice inainte de implinirea termenelor de varsta si contributivitate.
 
Odata ce aceste acte sunt inregistrate, angajata poate sa continue activitatea pana la varsta de 65 de ani, adica inca doi ani. Conform art. 56 alin. (3) din Codul muncii, salariata nu are nevoie de acordul angajatorului pentru a continua activitatea pana la varsta de 65 de ani deoarece angajatorul nu poate ingradi sau limita dreptul salariatei de a continua activitatea in conditiile prevazute la alin. (1) lit. c) teza intai.
 
Contractul de munca (CIM) poate inceta oricand in aceasta perioada de doi ani, in conditiile reglementate de Codul muncii.
 
Salariata va cumula pensia cu salariul incepand cu luna februarie 2020 cand indeplineste conditiile de varsta standard si stagiul minim de cotizare in vederea pensionarii independent de solicitarea acesteia de continuare a raportului de munca. Ulterior va putea solicita recalcularea pensiei adaugand stagiul de cotizare cumulat dupa data pensionarii.
 
Astfel pensionarii pentru limita de varsta pot cumula pensia cu salariul, indiferent de nivelul acesteia, conform art. 118 alin. (1) lit. a) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice).
 
Vrei astfel de lamuriri pentru situatii specifice campului muncii? Intra acum pe PortalCodulMuncii, unde specialistii iti stau la dispozitie! Il poti testa GRATUIT!
 
 
NOUTATI din Legislatie muncii

S-a modificat legislatia privind acordarea DIRNEI!


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]