O persoana doreste sa continue munca dupa varsta de 63 de ani. In cazul dumneaei se poate cumula pensia cu salariul, apoi pensia sa fie recalculata pentru a fi adaugata perioada in activitate pentru care a obtinut venituri?
O angajata a unei companii doreste sa continue munca dupa implinirea varstei de 63 de ani, termen la care se poate pensiona pentru limita de varsta. Angajatorul si angajata sunt de acord, asadar ce prevederi trebuie sa avem in vedere pentru a acoperi toate scenariile posibile?
In primul rand, conform art. 56, alin. (1), lit. c) pentru salariatii care indeplinesc conditiile de varsta standard si realizeaza stagiul minim de cotizare, le inceteaza de drept contractul individual de munca (CIM).
In al doilea rand, exceptie de la aceasta regula poate constitui dorinta unui angajat de a-si continua activitatea. Lucrurile sunt, insa, diferite pentru femei si barbati.
Asadar, salariata trebuie sa opteze in scris pentru continuarea executarii contractului individual de munca inainte cu 30 de zile calendaristice de implinirea conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare. Apoi, isi poate continua activitatea.
Salariatul, in schimb, trebuie sa faca acelasi lucru privind cererea si sa obtina inca ceva. Pentru el va fi nevoie si de acordul angajatorului. In cazul in care angajatorul refuza, acesta nu mai poate lucra in baza CIM. El se poate pensiona.
In cazul angajatei putem avea in vedere urmatorul scenariu: iese de drept la pensie in martie 2020, insa isi va continua activitatea. Asadar, retinem urmatoarele:
- angajata depune toate actele necesare in baza pensionarii;
- depune cererea de continuare a activitatii formulata cu 30 de zile calendaristice inainte de implinirea termenelor de varsta si contributivitate.
Odata ce aceste acte sunt inregistrate, angajata poate sa continue activitatea pana la varsta de 65 de ani, adica inca doi ani. Conform art. 56 alin. (3) din Codul muncii, salariata nu are nevoie de acordul angajatorului pentru a continua activitatea pana la varsta de 65 de ani deoarece angajatorul nu poate ingradi sau limita dreptul salariatei de a continua activitatea in conditiile prevazute la alin. (1) lit. c) teza intai.
Contractul de munca (CIM) poate inceta oricand in aceasta perioada de doi ani, in conditiile reglementate de Codul muncii.
Salariata va cumula pensia cu salariul incepand cu luna februarie 2020 cand indeplineste conditiile de varsta standard si stagiul minim de cotizare in vederea pensionarii independent de solicitarea acesteia de continuare a raportului de munca. Ulterior va putea solicita recalcularea pensiei adaugand stagiul de cotizare cumulat dupa data pensionarii.
Astfel pensionarii pentru limita de varsta pot cumula pensia cu salariul, indiferent de nivelul acesteia, conform art. 118 alin. (1) lit. a) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice).
Vrei astfel de lamuriri pentru situatii specifice campului muncii? Intra acum pe
PortalCodulMuncii, unde specialistii iti stau la dispozitie! Il poti
testa GRATUIT!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Aplicarea facilitatilor in sectorul constructiiIntrebare: O societate desfasoara activitate conform codului CAEN 4120 a Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale. In anul 2019 societatea inregistreaza o cifra de afaceri de 5.083.954 lei, din care cifra de afaceri aferenta constructiilor este de 3.859.577 lei. In acest caz, in anul 2019 cifra de afaceri din constructii este inferioara pragului de 80% din cifra de afaceri (4.067.163 lei). In anul 2020, intrucat in anul precedent societatea nu a indeplinit conditiile, activitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii privind stabilirea drepturilor salarialeIntrebare: O societate cu obiect de activitate Restaurante 5611, desfasoara activitatea in zile lucratoare si in weekend si salariatii primesc spor de weekend proportional cu perioada lucrata conform CIM. La intocmirea pontajului de catre administratorul restaurantului, exista situatia in care un salariat a efectuat doar 18 zile din numarul de zile lucratoare din luna respectiva, exemplu 21 zile lucratoare in acea luna. Administratorul restaurantului doreste sa plateasca salariu de baza intreg (salariu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<