Legea nr.76/2022 - comunicarea deciziei de pensionare de catre Casa de pensii. Ce efecte va avea asupra CIM?

legea nr.76/2022decizie pensionare casa de pensiiemitere decizie de pensionare
Legea nr.76/2022 - comunicarea deciziei de pensionare de catre Casa de pensii. Ce efecte va avea asupra CIM?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca, potrivit dispozitiilor art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, contractul individual de munca inceteaza de drept „c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, cu caracter exceptional, pentru salariata care opteaza in scris pentru continuarea executarii contractului individual de munca, in termen de 30 de zile calendaristice anterior implinirii conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, la varsta de 65 de ani; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II;”.
 
"Va rog sa imi spuneti daca in opinia dumneavoastra comunicarea unei informari facuta de casa de pensii conform Legii 76/2022, reprezinta motiv de incetare de drept a contractului individual de munca in conformitate cu art. 56, litera c) din Codul muncii?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Cu privire la comunicarea deciziilor de pensie in cuprinsul Deciziei Curtii Constitutionale nr. 870/2018, Curtea retine la pct. 19 urmatoarele: „19. Cat priveste critica vizand caracterul neclar si lipsit de previzibilitate al dispozitiilor art. 56 alin. (1) lit. c) teza a doua ultima ipoteza din Legea nr. 53/2003, intrucat nu detaliaza procedura de comunicare a deciziei de pensionare, Curtea observa ca reglementarile referitoare la conditiile pentru acordarea dreptului la pensie si procedura de pensionare nu constituie obiectul Codului muncii, ci al unor acte normative distincte, asa cum este Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, sau alte acte normative cu caracter special, vizand doar anumite categorii profesionale, asa cum este, spre exemplu, Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 556 din 27 iulie 2015. Prin urmare, pretinsa omisiune a reglementarii, criticata de autorul exceptiei, nu priveste cadrul reglementarii supuse controlului de constitutionalitate.”
 
Astfel, pana la aparitia Legii nr.76/2022, comunicarea deciziei de pensionare pentru tipurile de pensie reglementate la art. 56 alin.(1) lit.c) teza a II-a din Codul muncii apartinea titularului pensiei si tinea integral de vointa acestuia.
 
Prin Legea nr.76/2022 a fost completat art. 106 din Legea nr.263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, in urmatorul sens „(5) In termenul prevazut la alin. (4), casa teritoriala de pensii emitenta comunica angajatorului o informare cu privire la emiterea deciziei de pensionare pentru limita de varsta, anticipata, anticipata partiala sau de invaliditate. Informarea va cuprinde numele si prenumele persoanei, tipul deciziei de pensionare, precum si data emiterii acesteia.”
 
La alin. (4) al aceluiasi articol se precizeaza ca „Decizia casei teritoriale de pensii se comunica persoanei care a solicitat pensionarea, in termen de 5 zile de la data emiterii.”
 
Astfel, in acelasi termen de 5 zile de la data emiterii deciziei de pensionare pentru limita de varsta, anticipata, anticipata partiala sau de invaliditate casa de pensii comunica acest document persoanei care a solicitat pensionarea, angajatorului comunicandu-i o informare cu privire la emiterea respectivelor tipuri de decizie de pensie.
 
Se observa insa ca potrivit acestor prevederi legale, casa de pensii nu comunica angajatorului decizia de pensionare propriu-zisa, ci doar o informare cu privire la emiterea unei astfel de decizii, ce va cuprinde numele si prenumele persoanei, tipul deciziei de pensionare, precum si data emiterii acesteia. Astfel de informari puteau fi trimise angajatorului, la solicitarea acestuia, si anterior emiterii Legii nr.76/2022, asa cum de altfelrezulta si din punctul de vedere exprimat de Guvern http://www.cdep.ro/proiecte/2021/400/50/5/pvg565.pdf.
 
Intentia exprimata de initiator in cuprinsul expunerii de motive la Legea nr.76/2022, accesibila http://www.cdep.ro/proiecte/2021/400/50/5/em565.pdf, este exact in sensul de a oferi angajatorului parghiile necesare constatarii incetarii de drept a contractului individual de munca al titularului uneia dintre tipurile de pensie reglementate la art. 56 alin.(1) lit.c) din Codul muncii.
 
Insa, avand in vedere ca Legea nr.76/2022 instituie obligativitatea comunicarii unei informari cu privire la emiterea deciziei de pensionare si nu decizia de pensionare in sine, in opinia noastra, aceasta nu poate reprezenta motiv pentru constatarea incetarii de drept a respectivului CIM in temeiul art. 56 alin.(1) lit.c) din Codul muncii, putand fi insa baza pentru discutii cu respectivul salariat in vederea adaptarii corespunzatoare a conduitei partilor.
 
Un raspuns valabil la data de 10.04.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
legea nr.76/2022decizie pensionare casa de pensiiemitere decizie de pensionare

Data aparitiei: 12 Aprilie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Legea nr.76/2022 - comunicarea deciziei de pensionare de catre Casa de pensii. Ce efecte va avea asupra CIM? Nota: 3.42 din 5 - 6 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]