Va reamintim ca, potrivit dispozitiilor art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, contractul individual de munca inceteaza de drept „c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, cu caracter exceptional, pentru salariata care opteaza in scris pentru continuarea executarii contractului individual de munca, in termen de 30 de zile calendaristice anterior implinirii conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, la varsta de 65 de ani; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II;”.
"Va rog sa imi spuneti daca in opinia dumneavoastra comunicarea unei informari facuta de casa de pensii conform Legii 76/2022, reprezinta motiv de incetare de drept a contractului individual de munca in conformitate cu art. 56, litera c) din Codul muncii?"
Raspunsul specialistilor:
Cu privire la comunicarea deciziilor de pensie in cuprinsul Deciziei Curtii Constitutionale nr. 870/2018, Curtea retine la pct. 19 urmatoarele: „19. Cat priveste critica vizand caracterul neclar si lipsit de previzibilitate al dispozitiilor art. 56 alin. (1) lit. c) teza a doua ultima ipoteza din Legea nr. 53/2003, intrucat nu detaliaza procedura de comunicare a deciziei de pensionare, Curtea observa ca reglementarile referitoare la conditiile pentru acordarea dreptului la pensie si procedura de pensionare nu constituie obiectul Codului muncii, ci al unor acte normative distincte, asa cum este Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, sau alte acte normative cu caracter special, vizand doar anumite categorii profesionale, asa cum este, spre exemplu, Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 556 din 27 iulie 2015. Prin urmare, pretinsa omisiune a reglementarii, criticata de autorul exceptiei, nu priveste cadrul reglementarii supuse controlului de constitutionalitate.”
Astfel, pana la aparitia Legii nr.76/2022, comunicarea deciziei de pensionare pentru tipurile de pensie reglementate la art. 56 alin.(1) lit.c) teza a II-a din Codul muncii apartinea titularului pensiei si tinea integral de vointa acestuia.
Prin Legea nr.76/2022 a fost completat art. 106 din Legea nr.263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, in urmatorul sens „(5) In termenul prevazut la alin. (4), casa teritoriala de pensii emitenta comunica angajatorului o informare cu privire la emiterea deciziei de pensionare pentru limita de varsta, anticipata, anticipata partiala sau de invaliditate. Informarea va cuprinde numele si prenumele persoanei, tipul deciziei de pensionare, precum si data emiterii acesteia.”
La alin. (4) al aceluiasi articol se precizeaza ca „Decizia casei teritoriale de pensii se comunica persoanei care a solicitat pensionarea, in termen de 5 zile de la data emiterii.”
Astfel, in acelasi termen de 5 zile de la data emiterii deciziei de pensionare pentru limita de varsta, anticipata, anticipata partiala sau de invaliditate casa de pensii comunica acest document persoanei care a solicitat pensionarea, angajatorului comunicandu-i o informare cu privire la emiterea respectivelor tipuri de decizie de pensie.
Se observa insa ca potrivit acestor prevederi legale, casa de pensii nu comunica angajatorului decizia de pensionare propriu-zisa, ci doar o informare cu privire la emiterea unei astfel de decizii, ce va cuprinde numele si prenumele persoanei, tipul deciziei de pensionare, precum si data emiterii acesteia. Astfel de informari puteau fi trimise angajatorului, la solicitarea acestuia, si anterior emiterii Legii nr.76/2022, asa cum de altfelrezulta si din punctul de vedere exprimat de Guvern
http://www.cdep.ro/proiecte/2021/400/50/5/pvg565.pdf.
Intentia exprimata de initiator in cuprinsul expunerii de motive la Legea nr.76/2022, accesibila
http://www.cdep.ro/proiecte/2021/400/50/5/em565.pdf, este exact in sensul de a oferi angajatorului parghiile necesare constatarii incetarii de drept a contractului individual de munca al titularului uneia dintre tipurile de pensie reglementate la art. 56 alin.(1) lit.c) din Codul muncii.
Insa, avand in vedere ca Legea nr.76/2022 instituie obligativitatea comunicarii unei informari cu privire la emiterea deciziei de pensionare si nu decizia de pensionare in sine, in opinia noastra, aceasta nu poate reprezenta motiv pentru constatarea incetarii de drept a respectivului CIM in temeiul art. 56 alin.(1) lit.c) din Codul muncii, putand fi insa baza pentru discutii cu respectivul salariat in vederea adaptarii corespunzatoare a conduitei partilor.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<