Mihai Coca-Cozma a explicat intr-un interviu pentru Republica faptul ca natalitatea scazuta determina scaderea numarului de oameni care contribuie la sistemul de pensii si a explicat ce inseamna asta pe termen lung.
"Sistemul de pensii din Romania este un sistem contributiv: adica pensia mea de astazi este platita de cei care lucreaza astazi. Ceea ce inseamna ca raportul dintre numarul de persoane care sunt la pensie si al celor care contribuie e important. Daca in 1989 raportul acesta era de 2,5 care produceau bani la un pensionar, acum este unitar: un pensionar la un om care munceste. In viitor, acest raport va fi subunitar, adica va fi mai putin de un om care munceste la un pensionar. Ce inseamna asta in perioada 2020-2040? Insemna ca pensia pe care tu o vei primi de la stat pilonul I, sistemul social, este din ce in ce mai mica. Ce faci? Statul a decis si a implementat in Romania sistemul de pensii private: ai acces la pilonul II. Expert Forum a facut un studiu in care sa vada o evolutie a ratelor de inlocuire la pensionare.
Ce inseamna asta? Daca in ultima zi cand esti angajat castigi 100 de lei, cat o sa castigi in prima zi de pensie, in conditiile in care exista pilonul II? Si ei au constat urmatorul lucru: ca daca sistemul de pensii pilonul II continua asa cum este acum si va evolua de la 5,1% la 6%, in 2040, vei avea o rata de inlocuire din pilonul I si pilonul II de 45%.
Daca in ultima zi de munca ai 100 de lei, in prima zi de pensie ai 45 de lei. Deci va trebui sa te descurci cu mai putin de jumatate din bani, ceea ce este un sport destul de dificil. Chiar daca reusesti sa cresti rata de ocupare a fortei de munca, rata de inlocuire e aceeasi, tot 45%. Ce voiam sa punctez, pentru ca e un lucru foarte discutat. Daca statul decide sa nationalizeze pilonul II, venitul tau la inlocuire va fi de maxim 24%. Va fi aproape imposibil sa te descurci si cu asta se lupta si pensionarii din ziua de azi, pentru ca rata de inlocuire din acest moment la pensionare este de 30-35% si de aia sunt toate problemele care sunt acum la pensionare.
Pilonul I iti va da din ce in ce mai putini bani, pilonul II iti asigura un venit in vederea pensionarii, dar mai este inca jumate pentru care trebuie sa gasesti o solutie".
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Acesta a explicat de asemenea ca piata pensiilor private reflecta starea economiei tarii noastre. Astfel, Cozma spune ca in primele sase luni ale anului 2016 a fost observata cresterea economica, influentata de majorarea contributiei medii pentru un angajat de la 115 lei la 124 de lei.
Intrebat ce ar trebui sa faca autoritatile pentru a contracara efectele negative ale fenomenului, Cozma a explicat:
"In general sunt doua solutii: sa cresti veniturile si sa scazi cheltuielile. In ceea ce priveste cresterea veniturilor, solutia este de a incuraja partea asta de natalitate, de a incuraja cresterea numarului de copii, pentru ca asta e o problema. Iar prin masurile care au fost luate recent asta se doreste. Al doilea lucru este sa incurajeze mai mult economisirea in vederea pensionarii".
Sursa: Republica