Potrivit art. 77 din Codul fiscal, persoanele fizice prevazute la art. 59 alin. (1) si alin. (2) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza.
Asadar, trebuie sa retinem cele trei conditii obligatorii pentru acordarea deducerii personale:
1. Beneficiaza de deducere personala numai persoanele fizice care au calitatea de salariat angajat cu contract de munca
2. Deducerea personala se acorda numai la locul unde salariatul detine functia de baza.
3. Deducerea personala se acorda o data pe luna, in fiecare luna, atat timp cat statutul angajatului si a coasiguratilor ramane acelasi
250 Modele Fise de Post
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Prin urmare, numarul de ore lucrate nu reprezinta unul din criteriile de acordare a deducerii personale. Astfel, in ceea ce priveste dreptul de a avea coasigurati, angajatul cu CIM de 4 ore beneficiaza de acelasi drept la deducere personala precum angajatul cu CIM de 8 ore.
Concret, un program de lucru cu norma partiala nu justifica fractionarea deducerii personale.
Va reamintim ca deducerea personala se stabileste in functie de venitul brut lunar din salarii, realizat la functia de baza de catre conribuabil, si numarul de persoane aflate in intretinerea acestuia.
Pentru stabilirea deducerii personale la care are dreptul, contribuabilul va depune la platitorul de venituri din salarii o declaratie pe propria raspundere, care trebuie sa cuprinda urmatoarele informatii:
a) datele de identificare a contribuabilului care realizeaza venituri din salarii (numele si prenumele, domiciliul, codul numeric personal);
b) datele de identificare a fiecarei persoane aflate in intretinere (numele si prenumele, codul numeric personal).
Daca salatiatul are in intretinere un copil cu varsta de peste 18 ani, va anexa la aceasta adeverinta si adeverinta de la platitorul de venituri din salarii a celuilalt sot sau declaratia pe propria raspundere a acestuia ca nu beneficiaza de deducere personala pentru acel copil.