Cat poti sa prelungesti un contract individual de munca pe perioada determinata? Nu o eternitate, in mod evident!

Adela Simonescu
Adela Simonescu
16 Martie 2015
16 Martie 2015
Adela Simonescu
Adela Simonescu
contract pe durata determinatacim determinatact aditional prelungire contract pe durata determinataprelungire cim
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Interesant faptul ca enorm de multi responsabili cu departamentul de legislatia muncii si HR au o mare nelamurire. Cat poti sa prelungesti un contract individual de munca pe perioada determinata?

Evident, foarte multi angajatori ar dori sa il prelungeasca atat cat trebuie, din aproape in aproape, per proiect. In practica, nu se poate face acest lucru in mod infinit. Exista limite impuse prin legislatia in vigoare.


Haideti sa vedem ce spunea legea plecand de la un caz practic clar: " Contractul individual de munca pe perioada determinate pe 3 luni (02.10.2014 - 03.01.2015) a fost prelungit cu act aditional din 03.01.2015 - 02.04.2015. Se mai poate prelungi cu inca 3 luni?"

Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii.ro:

 Pentru un CIM incheiat pe durata determinata 02.10.2014 - 03.01.2015, prelungit pana in 02.04.2015 va mai putea fi prelungit pana cel mai tarziu la 01.10.2017.

Astfel, potrivit art. 17 alin. (4) coroborat cu alin. (3) lit. h) din Codul muncii, republicat, in cazul unui contract de munca pe (CIM) durata determinata durata acestuia reprezinta element al CIM.

Astfel, contractul individual de munca pe durata determinata poate fi prelungit prin incheierea unui act aditional daca manifestarea de vointa a partilor intervine pana la momentul expirarii termenului pentru care a fost incheiat.

Prelungirea se va realiza anterior expirarii CIM, deoarece un contract care a expirat nu mai poate fi prelungit.

Fata de imprejurarea ca prevederile din Codul muncii nu mai limiteaza la acest moment printr-o prevedere expresa numarul de prelungiri care se pot efectua inauntrul termenului maxim de 36 de luni, exista practica, de a se prelungi CIM pe durata determinata fara nici o limita in privinta numarului actelor aditionale incheiate pentru aceasta inauntrul unui termen de 36 luni.

Prin urmare, anterior datei de expirare a duratei contractului de munca, acesta poate fi prelungit pana la expirarea celor 36 de luni respectiv pana la 01.10.2017.
In concluzie, se pot incheia acte aditionale la CIM pe durata determinata fara nici o limita inauntrul unui termen de 36 luni.

Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro



NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]