Intrebare: De unde si cum isi poate recupera angajatorul indemnizatia privind accidentele de munca si bolile profesionale platita salariatului?
Raspuns: In baza art. 34 din Legea 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca in cazul accidentului de munca sau al bolii profesionale se suporta in primele 3 zile de incapacitate de catre angajator, iar din a 4-a zi de incapacitate, din contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.
Conform art. 47 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a Legii 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, cu modificarile si completarile ulterioare aprobate prin OMMSSF 450/200, sumele reprezentand indemnizatii care se platesc de catre angajator asiguratilor potrivit prevederilor prezentelor norme metodologice se retin de catre acesta din contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, datorata pentru luna respectiva. Totodata la alin. (3) al aceluiasi articol se prevede ca sumele reprezentand indemnizatii platite de catre angajator asiguratilor potrivit prevederilor prezentelor norme metodologice, care depasesc cuantumul contributiei datorate de acesta in luna respectiva, se recupereaza din fondul asigurarilor pentru accidente de munca si boli profesionale de la casa teritoriala de pensii pe raza careia se afla sediul sau domiciliul acestuia.
Asadar, exista doua modalitati prin care un angajator isi poate recupera indemnizatiile de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale:
- fie retinerea acestora din contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, datorata pentru luna respectiva;
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
250 Modele Fise de Post
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
- fie se recuperarea din fondul asigurarilor pentru accidente de munca si boli profesionale de la casa teritoriala de pensii pe raza careia se afla sediul sau domiciliul acestuia daca indemnizatiile depasesc cuantumul contributiei datorate de acesta in luna respectiva.
In cel de al doilea caz, potrivit art. 44 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a Legii 346/2002 ,, indemnizatiile de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale se platesc pe baza cererii-tip privind solicitarea drepturilor de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale, prevazuta in anexa nr. 13 la prezentele norme metodologice, si a celorlalte acte prevazute de reglementarile legale in vigoare, exclusiv indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, pentru a carei acordare nu este necesara completarea cererii-tip.
Documentele ce se ataseaza la cerere sunt stabilite la alin. (3), dupa cum urmeaza:
- certificatul de concediu medical;
- procesul-verbal de cercetare a accidentului de munca;
- FIAM sau procesul-verbal avizat de inspectoratul teritorial de munca ce a confirmat caracterul de munca al accidentului, respectiv fisa BP2, dupa caz.
In baza art. 45, cererea se depune de angajator la casa teritoriala de pensii in a carei raza teritoriala isi are sediul. Conform art. 46, cererea se aproba sau se respinge prin decizie motivata a directorului executiv al casei teritoriale de pensii, in termen de cel mult 30 de zile de la inregistrarea acesteia. Decizia se comunica atat asiguratului, cat si angajatorului sau institutiei care administreaza bugetul Fondului pentru plata ajutorului de somaj, dupa caz.