Angajarea pensionarilor - 9 aspecte esentiale pentru angajator si salariat

Isabela Alexe
Isabela Alexe
13 Iulie 2016
13 Iulie 2016
Isabela Alexe
Isabela Alexe
angajat pensionarsalariat pensionarangajare pensionari
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Atat la nivel national, cat si la nivel european, imbatranirea fortei de munca reprezinta una din cele mai mari probleme socio-economice. In consecinta, nu doar ca varsta de iesire la pensie creste tot mai mult, dar din ce in ce mai multe persoane aleg sa ramana in campul muncii si dupa decizia de pensionare.

Astfel, pensionarii au dreptul sa se angajeze, la fel ca orice alta persoana. Insa, atat in calitate de pensionar care doreste sa se angajeze, cat si in calitate de angajator care incadreaza in munca o persoana aflata la pensie, trebuie sa cunoastem anumite aspecte legale esentiale.

1. Pensionarii pentru limita de varsta, cu sau fara reducerea varstei de pensionare, pot sa cumuleze pensia cu salariul. Persoanele care primesc pensie anticipata sau anticipata partial nu pot cumula pensia cu salariul. Daca o persoana care beneficiaza de pensie anticipata se angajeaza, pensia ii va fi suspendata.

2. In cazul pensionarilor de invaliditate, trebuie sa tinem cont de urmatoarele prevederi:

- pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionarii de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate, pot cumula pensia cu salariul

- pensionarii cu grad de invaliditate I sau II nu se pot angaja

- pensionarii de invaliditate gradul III pot lucra cel mult jumatate din timpul normal de lucru. Durata maxima a programului de munca pentru pensionarii de invaliditate este de  4 ore pe zi.

3.  Pensionarii pot incheia CIM cu norma intreaga sau norma partiala, precum si CIM pe durata nedeterminata sau pe durata determinata. Pensionarii care lucreaza cu jumatate de norma beneficiaza de aceleasi drepturi ca ale salariatilor cu norma intreaga.

4. Pensionarii au dreptul sa se reangajeze la acelasi angajator sau sa se angajeze la un alt angajator. In primul caz, este obligatorie incheierea unui nou contract de munca, intrucat cel initial inceteaza de drept la data pensionarii.

5. Pensionarii beneficiaza de aceleasi drepturi precum orice alt salariat, inclusiv concediu medical si deducere personala (in conditiile legii). Pensionarii platesc acelasi impozit si aceleasi contributii precum ceilalti salariati, cu exceptia somajului.

6. Nici salariatii pensionari, nici angajatorii care incadreaza in munca salariati pensionari, nu platesc contributia pentru somaj in cazul acestora. Persoanele care indeplinesc conditiile de pensionare nu pot avea calitatea de someri.

7. Angajatorii care incadreaza in munca pensionari datoreaza urmatoarele contributii:

- contributiile sociale
- contributiile de asigurari sociale
- contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale
- contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale
- contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale

8. Salariatii pensionari beneficiaza de recalcularea pensiei.

Pensionarii care isi continua activitatea profesionala au dreptul la recalcularea punctajului, astfel incat acestia pot beneficia de o pensie mai mare, datorita noilor contributii la CAS.

9. Angajatul pensionar nu poate fi concediat pe criterii de varsta. Discriminarea este interzisa prin lege, iar angajatorul care concediaza un angajat pensionar din cauza varstei sale, risca sanctiuni pe baza legislatiei anti-discriminare.





NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]