Protectia muncii privind prevenirea si stingerea incendiilor

24 August 2012
24 August 2012
protectia munciiincendiipsi
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare: O societate cu acest cod caen 4120, avand angajati fochist si supraveghetor instalatii ce fel de inspector trebuie sa aiba? De protectia muncii sau PSI?

Raspuns:  Angajatorilor le revine atat obligatia de protectie si prevenire a riscurilor profesionale cat si obligatia privind prevenirea si stingerea incendiilor. Aceste obligatii nu sunt alternative, ci cumulative.

In temeiul art. 8 alin. (1) din Legea  319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, angajatorul trebuie sa desemneze unul sau mai multi lucratori pentru a se ocupa de activitatile de protectie si de prevenire a riscurilor profesionale.

Daca in intreprindere si/sau unitate nu se pot organiza activitatile de prevenire si cele de protectie din lipsa personalului competent, angajatorul trebuie sa recurga la servicii externe (art. 8 alin. (2)).

In aplicarea acestei dispozitii legale Norma metodologica de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 882 din 30 octombrie 2006,  angajatorul are obligatia de a desemna nominal, prin decizie, un lucrator sau mai multi care sa se ocupe de activitatile de prevenire si protectie prevazute de lege.

Prevederile Legii 319/2006 se aplica in toate sectoarele de activitate, atat publice cat si private, angajatorului si lucratorilor astfel cum se dispune la art. 3.

Prin urmare,  indiferent de obiectul de activitate, va revine obligatia sa desemnati unul sau mai multi lucratori pentru a se ocupa de activitatile de protectie si de prevenire a riscurilor profesionale si in cazul in care nu dispuneti de personal competent sa apelati la servicii externe.

In ceea ce priveste obligatia de prevenire si stingere a incendiilor, potrivit art. 6 alin. (2) din Norma generala de aparare impotriva incendiilor aprobata prin Ordin nr. 163/2007, in vederea indeplinirii atributiilor pe linia apararii impotriva incendiilor, consiliile locale si operatorii economici care nu au obligatia, prin lege, sa angajeze cel putin un cadru tehnic cu atributii in domeniul apararii impotriva incendiilor sau personal de specialitate cu atributii in domeniul apararii impotriva incendiilor numit exclusiv pentru aceasta activitate, pot desemna din randul personalului propriu un salariat care sa indeplineasca si atributii specifice in domeniul apararii impotriva incendiilor sau pot incheia un contract cu o persoana fizica sau juridica atestata, in conditiile legii.

In conformitate cu art. 1 lit. b) din Ordinul nr. 106/2007 pentru aprobarea Criteriilor de stabilire a consiliilor locale si operatorilor economici care au obligatia de a angaja cel putin un cadru tehnic sau personal de specialitate cu atributii in domeniul apararii impotriva incendiilor, operatorii economici au obligatia sa angajeze cel putin un cadru tehnic sau personal de specialitate cu atributii in domeniul apararii impotriva incendiilor, daca desfasoara activitati in constructii si instalatii cu risc mediu si mare de incendiu, definit conform reglementarilor tehnice specifice si au peste 50 de angajati.

Avand in vedere prevederile legale mentionate va revin urmatoarele obligatii:
1) sa desemnati unul sau mai multi lucratori pentru a se ocupa de activitatile de protectie si de prevenire a riscurilor profesionale sau sa apelati la servicii externe pentru indeplinirea acestor atributii;

2) sa desemnati din randul personalului propriu un salariat care sa indeplineasca si atributii specifice in domeniul apararii impotriva incendiilor sau sa incheiati un contract cu o persoana fizica sau juridica atestata, in conditiile legii;

3) In cazul in care desfasurati activitati  in constructii si instalati cu risc mediu si mare de incendiu, definit conform reglementarilor tehnice specifice si aveti peste 50 de angajati, in locul obligatiei prevazute la pct. 2  trebuie sa angajati cel putin un cadru tehnic sau personal de specialitate cu atributii in domeniul apararii impotriva incendiilor.


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]