Concediul de studii. Conditii de acordare, cine poate beneficia de el si durata maxima

Mara Dobrin
Mara Dobrin
17 Decembrie 2024
17 Decembrie 2024
Mara Dobrin
Mara Dobrin
concediu de studiiconcediu de studii fara plataconcediu de studii fara plata masterat
Concediul de studii. Conditii de acordare, cine poate beneficia de el si durata maxima
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Concediul de studii reprezinta o oportunitate valoroasa pentru angajati de a-si dezvolta cunostintele si competentele, fara a renunta la locul de munca. Fie ca este utilizat pentru finalizarea unor studii academice sau pentru cursuri de specializare, acest tip de concediu se acorda in baza prevederilor din Codul Muncii si in conditiile stabilite prin CCM la nivel de unitate.In acest articol vom analiza in detaliu ce presupune concediul de studii, cum poate fi obtinut si care sunt drepturile si obligatiile asociate acestuia.

Cum este reglementat concediul de studii in Codul Muncii

Cunoscut sub denumirea de concediu pentru formare profesionala, concediul de studii este reglementat prin prevederile art. 154-158 din Codul Muncii. El reprezinta un drept al angajatilor care urmeaza o forma de invatamant, indiferent daca acestia sunt inscrisi la cursuri de zi, in institutii de invatamant superior sau alte forme de educatie (la distanta, frecventa redusa, seral).

Legislatia muncii permite acestor salariati sa beneficieze, la cerere de concediu de studii cu sau fara plata. Pentru a beneficia de aceste concedii, salariatul trebuie sa inainteze o cerere cu cel putin o luna inainte de inceperea formarii profesionale si sa prezinte documente doveditoare de la institutia de invatamant.

Angajatorul poate respinge solicitarea salariatului doar pe motive foarte bine intemeiate, doar atunci cand pot demonstra in mod obiectiv ca absenta salariatului ar prejudicia grav desfasurarea activitatii companiei.

Cine poate beneficia de concediul de studii

Concediul de studii poate fi solicitat de angajatii care isi continua educatia sau care doresc sa-si dezvolte competentele profesionale pentru a evalua in cariera. De acest tip de concediu pot beneficia atat salariatii care sunt inscrisi intr-o forma de invatamant ( de exemplu licenta, master sau doctorat), cat si angajatii care participa la cursuri de perfectionare profesionala in domeniul lor de activitate.  

Participarea la formarea profesionala poate avea loc la initiativa angajatorului sau la initiativa salariatului.

 

17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal - o lucrare exceptionala care explica impecabil intreaga procedura si toate implicatiile pe care le presupune acordarea unui concediu

Tipuri de concediu pentru studii

Concediul de studii poate fi cu sau fara plata. El poate fi acordat pentru pregatire profesionala (in acest caz poate fi destinat participarii la cursuri, seminarii, conferinte) sau pentru sustinerea examenelor de promovare/absolvire a unor forme de invatamant (de exemplu pentru examenul de licenta, masterat, doctorat, etc)

Concediu de studiu fara plata 

 

Concediile fara plata pentru formare profesionala se acorda la solicitarea salariatului, pe baza unei cereri prealabile, pe perioada formarii profesionale pe care angajatul o urmeaza din initiativa sa. 

Solicitarea salariatului nu poate fi refuzata decat din motive intemeiate, adica atunci cand absenta salariatului ar prejudicia grav desfasurarea activitatii firmei.

Cererea de concediu fara plata pentru formare profesionala trebuie sa precizeze obligatoriu urmatoarele informatii:

  • data de incepere a stagiului de formare profesionala
  • domeniul si durata acestuia
  • denumirea institutiei de formare profesionala

Concediu de studii platit 

 

Conform legislatiei muncii, angajatorii persoane juridice au obligatia de a asigura (pe cheltuiala proprie) participarea la programe de formare profesionala pentru toti angajatii, astfel:

  • cel putin o data la 2 ani, daca au cel putin 21 de salariati;
  • cel putin o data la 3 ani, daca au sub 21 de salariati.

Modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca

In cazul in care angajatorul nu ofera cursuri de formre profesionala pe cheltuiala sa, angajatul are dreptul sa solicite concediu pentru studii platit de angajator de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore.

Indemnizatia pentru concediul de studii

Indemnizatia pentru concediul de studii se acorda in cazul in care angajatorul nu-si indeplineste obligatia de a oferi salariatilor cursuri de formare profesionala pe cheltuiala sa. 

Valoarea indemnizatiei se stabileste in conformitate cu art.150 din Codul Muncii, si anume nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.

Conform alin (2) din articolul mai sus mentionat, indemnizatia de concediu reprezinta media zilnica a drepturilor salariale din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.

MODEL cerere de concediu pentru studii cu/fara plata

Va prezentam mai jos un model de cerere de concediu pentru studii. Formularul poate fi descarcat si in format PDF - AICI>>

 

MODEL CERERE CONCEDIU PENTRU STUDII

Nr de inregistrare......................

Domnule Director,

Subsemnatul (a) ........................................angajata a ..............................................cu functia de ..............................................va rog sa-mi aprobati efectuarea unui numar de ........zile de concediu fara plata / platit incepand cu data de .............................pentru formare profesionala in domeniul..........................

Mentionez ca stagiul de pregatire si formare profesionala incepe la data de ....................pana la data de .......................... , iar denumirea institutiei de formare profesionala este ....................................


Data................................. Semnatura.....................................

Aprobat,
Director

Care este durata maxima a concediului pentru studii?

Durata concediului fara plata pentru formare profesionala este pe intreaga perioada a formarii profesionale.

In cazul concediului platit de angajator, durata se stabileste de comun acord cu angajatorul.

Efectuarea concediului fara plata pentru formare profesionala se poate realiza si fractionat in cursul unui an calendaristic, pentru sustinerea examenelor de promovare in anul urmator sau pentru absolvirea formei de invatamant superior. 

Concediul de studii este considerat vechime in munca?

Da, conform art. 158 din Codul Muncii, „durata concediului pentru formare profesionala nu poate fi dedusa din durata concediului de odihna anual si este asimilata unei perioade de munca efectiva in ceea ce priveste drepturile cuvenite salariatului, altele decat salariul.”

NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]