Paguba produsa de un salariat la locul de munca. Modalitati de RECUPERARE a prejudiciului

Isabela Alexe
Isabela Alexe
13 Ianuarie 2022
13 Ianuarie 2022
Isabela Alexe
Isabela Alexe
paguba produsa la locul de muncapaguba salariatart 254 codul muncii
Paguba produsa de un salariat la locul de munca. Modalitati de RECUPERARE a prejudiciului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii: urmeaza sa fac lichidarea unui salariat cu art. 55 lit. b), si trebuie sa fac si procesul verbal de returnare a echipamentului. Salariatul m-a informat ca nu mai are echipamentul complet. In urma procesului verbal de predare-primire il pot pune pe salariat sa platesca echipamentul lipsa? Exista lege? aveti un model mai complex de proces verbal predare-primire echipament ? In regulamentul intern nu este stipulat ca salariatul trebuie sa plateasca echipamentul si nu stiu cum sa procedez."
 
 
Raspunsul specialistilor:
 
 
Apreciem ca in cazul prezentat de dumneavoastra sunt aplicabile prevederile Codului muncii cu privire la raspunderea patrimoniala a salariatilor (art.254 si urm.).
 
Astfel, la art. 254 din Codul muncii se prevede ca salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
 
In situatia in care angajatorul constata ca salariatul a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
 
Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie, iar suma stabilita pentru acoperirea daunelor se retine de catre angajator in rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei in cauza. Aceste rate nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fara a putea depasi impreuna cu celelalte retineri pe care le-ar avea cel in cauza jumatate din salariul respectiv.
 
In cazul in care acoperirea prejudiciului prin retineri lunare din salariu nu se poate face intr-un termen de maximum 3 ani de la data la care s-a efectuat prima rata de retineri, angajatorul se poate adresa executorului judecatoresc in conditiile Codului de procedura civila.
Avand in vedere aceste prevederi legale, in primul rand angajatorul trebue sa evalueze paguba si sa intocmeasca Nota de constatare si evaluare a pagubei in care se stabileste, prin acordul partilor, si modul de recuperare a pagubei. Astfel, acest document scris trebuie sa contina elemente referitoare la: recunoasterea din partea salariatului ca a produs o paguba angajatorului,  descrierea pagubei, cuantumul acestei pagube si modul de stabilire a acesteia precum si caile de recuperare a prejudiciului fie o singura plata si la ce data (in termen de 30 de zile de la comunicarea Notei), fie prin plata in rate din salariu.
 
In situatia in care suma de recuperat este prea mare, si nu se poate recupera prin retineri lunare din salariu intr-un termen de maximum 3 ani de la data la care s-a efectuat prima rata de retineri, angajatorul trebuie sa se adreseze unui executor judecatoresc.
In cazul in care salariatul nu este de acord cu nota de constatare si nu plateste voluntar (ca urmare a acordului partilor – maxim echivalent a 5 salarii minime brute pe economie) paguba produsa angajatorului, angajatorul poate recupera paguba doar in instanta de judecata.
 
Si in situatia in care paguba este mai mare de 5 salarii minime brute pe economie, angajatorul trebuie sa se adreseze instantei de judecata, deoarece nu are alta posibilitate de a recupera de la salariat suma care depaseste plafonul de 5 salarii minime brute pe economie.
 
Un raspuns valabil la 10.01.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Doriti sa angajati lucratori straini?


Descoperiti principalele probleme pe care le veti intampina si aflati solutiile pentru acestea!

Aflati informatii complete participand in data de 23 septembrie la webinarul Noutati privind munca desfasurata de cetatenii straini in Romania

Lector: dr. Radu Stefan Patru

Important!
In calitate de participant, aveti dreptul de a adresa 1 intrebare pana la data de 16 septembrie, pe adresa mru@rs.ro, urmand sa primiti raspunsul chiar in cadrul webinarului!

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]