Potrivit datelor anuntate la inceputul lunii august de catre Institutul National de Statistica, a fost inregistrata o crestere a salariului mediu nominal net pentru luna iunie 2011, acesta ajungand la 1.472 lei si fiind mai mare cu 14 lei decat cel din luna precedenta. In plus, a fost semnalata o crestere si a salariului mediu nominal brut, cu 0,9% fata de luna mai, ajungand astfel la 2.026 lei.
Prin comparatie cu aceeasi luna a anului trecut, in cele mai multe activitati cu profil economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost in crestere ca urmare a acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime de vacanta), sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete cadou) ori realizarilor de productii si incasarilor mai mari (functie de contracte). Cele mai mari castiguri au fost inregistrate in intermedierile financiare (salariul mediu nominal net a fost de 3948 lei), in vreme ce incasari foarte mici au fost in cazul hotelurilor si al restaurantelor (salariu mediu nominal net de 866 lei).
In schimb, cresteri substantiale s-au remarcat, in ceea ce priveste castigul salarial mediu net, in telecomunicatii si fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice (intre 9% si 11%), urmate de productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), extractia petrolului brut si a gazelor naturale (intre 6% si 8%), respectiv fabricarea bauturilor, fabricarea produselor din tutun, cercetare-dezvoltare(intre 4% si 6%).
In unele domenii, salariile au scazut din cauza nerealizarilor de productie ori a incasarilor mai mici (in functie de contracte), a dificultatilor financiare cu care s-au confruntat unele unitati economice, precum si a angajarilor de personal cu castiguri salariale mici. Astfel, au fost oferite salarii mai mici cu pana la 14,3% in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii).
In ceea ce priveste sectorul bugetar, au fost semnalate cresteri relativ moderate ale castigului salarial mediu net fata de luna mai in: sanatate si asistenta sociala (1,3%) ca urmare a platii sumelor restante in unele unitati din domeniul asistentei sociale, ori a disponibilizarii personalului cu castiguri salariale mici din aceste unitati, respectiv administratie publica (0,4%), unde s-au platit sume din alte fonduri in unele unitati ori s-au realizat decontari in avans a concediilor de odihna.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Legis Plus Legislatia Muncii
40 Modele de Regulament Intern
Tot o scadere s-a inregistrat si in educatie (cu 1,7%), dat fiind faptul ca a fost sistata plata cu ora a personalului didactic, ori a incheierii contractelor personalului suplinitor. Prin comparatie cu luna iunie a anului trecut, cresterea in cazul salariului mediu net din iunie 2011 a fost de 16% in sanatate si asistenta sociala, de 14,6% in invatamant si de 10,1% in administratia publica.