Norme de aplicare a legii tichetelor de masa, Legea nr. 142 din 1998

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
02 Martie 2015
02 Martie 2015
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
legea tichetelor de masalegea 142 din 1998norme de aplicare a legii tichetelor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 
Orice persoana fizica sau juridica care incadreaza personal pe baza de contract individual de munca poate sa acorde salariatilor tichete de masa.

Tichetele de masa sunt suportate integral de angajator.
Tichetele de masa pot fi emise:
- pe suport hartie;
- pe suport electronic.

Conform art. 1 alin. (6) din Legea nr. 142/1998, astfel cum a fost modificat prin punctual 1 din Legea nr. 291/2013, incepand cu 13.02.2014, angajatorul are libertatea de a decide daca acorda tichete de masa si sub ce forma, in
urma consultarii cu salariatii, prin organizatiile sindicale legal constituite sau prin reprezentantii salariatilor, dupa caz.

            Asadar, angajatorul are libertatea de a decide daca acorda tichete de masa si sub ce forma, dupa consultarea salariatior.

            Dreptul de a decide daca acorda sau nu tichete de masa se transforma in obligatie atunci cand tichetele de masa sunt incluse in contractul individual de munca sau in contractul colectiv de munca.

            Astfel, angajatorii, impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau, acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentantii salariatilor, stabilesc prin contractele colective de munca clauze privind acordarea alocatiei de hrana sub forma tichetelor de masa, precum si forma suportului acestora, respective support electronic si/sau hartie.

            Angajatorii nu pot acorda mai mult de un tichet de masa pentru fiecare zi lucratoare din luna pentru care se efectueaza distribuirea sin u pot considera utilizat mai mult de un tichet de masa pentru fiecare zi lucrata din luna pentru care s-a efectuat distribuirea.

            In acest scop, angajatorul distribuie, pe salariat, un numar de tichete de masa corespunzator numarului de zile lucratoare din luna pentru care se face distribuirea.

            Nu se considera zile lucrate perioadele in care salariatii:
            - efectueaza concediul de odihna;
            - beneficiaza de zile libere platite, in cazul unor evenimente familiale;
            - potrivit dispozitiilor legale, sunt delegate sau detasati in afara localitatii in care isi au locul permanent de munca si primesc indemnizatie zilnica sau lunara de delegare sau de detasare;
            - se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca, sunt absenti de la locul de munca ori se afla in alte situatii stabilite de angajator impreuna cu organizatiile sindicale sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor.

            Nu beneficiaza de prevederile Legii nr. 142/1998 salariatii care, potrivit unor dispozitii legale, au dreptul la masa gratuita, la diurna, la indemnizatie sau la alocatie de hrana.

            Salariatii care au primit tichete de masa nominale sunt singurele persoane indreptatite sa utilizeze maximum doua tichete de masa pe zi lucratoare in zilele lucratoare in care sunt prezenti la lucru si in exclusivitate pentru achitarea unei mese sau pentru achizitionarea de produse alimentare.

            Prin Hotararea Guvernului nr. 23/2015 au fost eliminate prevederile care limitau utilizarea a maximum doua tichete de masa/zim in concordanta cu modificarile aduse prin Legea nr. 291/2013 pentru modificarea Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa.
 
Redam in continuare textul complet al Hotararii Guvernului nr. 23/2015 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, publicata in Monitorul Oficial nr. 54 din 22 ianuarie 2015

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]