Comunicarea evenimentului
In cazul in care, in calitate de angajator, aveti lucratori implicati intr-un eveniment in timp ce se afla interes de serviciu in afara granitelor tarii, veti respecta aceeasi procedura de comunicare ca in cazul unui eveniment produs pe teritoriul Romaniei.
In plus fata de aceasta procedura, aveti obligatia de a comunica evenimentul si misiuni diplomatice sau oficiului consular roman din tara respectiva. Orice eveniment produs pe teritoriul altei tari in care sunt implicati lucratori romani, detasati sau pusi la dispozitie de catre angajatori romani la angajatori straini, respectiv utilizatori straini, pentru efectuarea unor lucrari pe teritoriul altui stat, se comunica imediat de catre angajatorul roman misiunii diplomatice sau oficiului consular roman din tara respectiva.
Cercetarea evenimentului
Ca si in cazul comunicarii, cercetarea unui eveniment in care sunt implicati lucratori ce se afla in interes de serviciu in afara granitelor tarii urmeaza aceeasi procedura ca in cazul unui eveniment produs pe teritoriul Romaniei, cu urmatoarele observatii:
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
- la cercetarea unui astfel de eveniment poate participa si un delegat din partea misiunii diplomatice sau oficiului consular roman din tara respectiva;
- in cazul evenimentelor care au produs invaliditate confirmata prin decizie, deces, accidente colective, inclusiv in cazul persoanelor disparute si in cazul incidentului periculos,
Inspectia Muncii poate delega reprezentanti care sa efectueze cercetarea la fata locului. In aceasta situatie, cercetarea se va finaliza de catre Inspectia Muncii sau, dupa caz, inspectoratul teritorial de munca pe raza caruia isi are sediul, domiciliul sau resedinta angajatorul.
Dosarul de cercetare a evenimentului
Dosarul de cercetare al unui eveniment produs in afara granitelor tarii va cuprinde toate actele prevazute pentru un eveniment petrecut pe teritoriul Romaniei si se va completa cu:
a) copii ale originalelor documentelor de cercetare emise de organele competente din tara pe teritoriul careia s-a produs evenimentul, precum si traducerea acestora in limba romana;
b) copii ale documentelor medicale de la unitatile sanitare care au acordat ingrijiri de specialitate victimei, precum si traducerea acestora in limba romana;
c) copie a contractului incheiat cu partenerul strain, din care sa rezulte urmatoarele informatii:
- cine a incheiat contractul,
- obiectul contractului,
- ce fel de lucrari se executa,
- pe ce durata,
- locul unde se executa lucrarile respective,
- clauzele privind securitatea si sanatatea in munca,
- modul in care se fac comunicarea si cercetarea evenimentelor si inregistrarea accidentelor de munca.
De intocmirea dosarelor de cercetare a evenimentelor urmate de incapacitate temporara de munca raspunde angajatorul care a incheiat contractul cu partenerul strain. De intocmirea dosarelor de cercetare a evenimentelor urmate de invaliditate sau deces raspunde inspectoratul teritorial de munca pe raza caruia isi are sediul social angajatorul la care era angajata victima.
In cazul evenimentelor produse in afara granitelor tarii care au avut drept consecinta incapacitate temporara de munca sau decesul lucratorilor asigurati potrivit Legi nr. 346//20022 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, republicata, dosarul de cercetare intocmit de comisia numita de angajator va cuprinde documentele care au fost intocmite de organele de cercetare din tara in care a avut loc evenimentul, precum si documentele medicale de la unitatile sanitare care au acordat ingrijiri de specialitate accidentatului.