Daca aveti de gand sa descalificati candidati pentru simplul fapt ca vor sa ocupe posturi diferite fata de specializarile lor anterioare, comiteti o mare greseala.
Daca aveti de gand sa descalificati candidatii pentru ca in trecutul lor profesional au luat decizii gresite, din nou comiteti o mare greseala.
Nu o sa imi fie teama sa angajez ca specialist in IT un om care a terminat facultatea de geografie si a lucrat anterior si ca barman, printre alte locuri de munca. Daca imi demonstreaza ca detine competentele si abilitatile necesare, voi lucra cu el.
Angajatii ti-i formezi tu la locul de munca si daca ai management de calitate, poti obtine de la ei maxim de eficienta si performanta desi competitia nu a obtinut nici macar 10% din cat puteau oferi. Aici este stilul de management care isi spune cuvantul, alaturi de cultura organizationala si strategiile de motivare.
Am avut toti locuri de munca de care nu ne mandrim cu tarie maxima. Au fost momente in care deciziile noastre nu au fost cele mai inspirate sau am fost presati din punct de vedere financiar. Cand chiria nu este platita si nu ai mai mancat decat covrigi de o saptamana, deciziile tale profesionale se pot lua diferit.
40 Modele de Regulament Intern
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Dar pana la a crede ca trebuie sa platim o viata intreaga pentru o greseala din tinerete, este drum lung. Sa il parcurga doar amatorii din HR. Cei mai intelepti sa cuprinda mental scenariile care ne permit sa luam in echipe oameni cu adevarat exceptionali chiar daca nu au avut un trecut profesional impecabil.
Cunosc profesionisti exceptionali care nu au avut dintotdeauna o imagine mentala clara a ceea ce doresc sa realizeze in viata sau care nu si-au permis sa faca ce isi doreau.
Asa se face ca stim IT-isti care la varsta de 23 de ani se gandeau daca sa urmeze sau nu cursuri de instalator.
Cunoastem manageri de resurse umane care in tinerete au avut parte de sprijin din partea parintilor, pe perioada facultatii, insa cu sincope. In pauze, cand banii nu au fost suficienti, unii au fost vanzatori la magazin, altii au lucrat la receptii de hoteluri. Unii au impartit flyere pe strada si avem si cunostinte care astazi sunt Directori Generali dar in trecut au lucrat in bucataria unui restaurant cu specific pescaresc. Transau peste, spalau vase si uneori faceau si curat. Asta nu i-a oprit sa isi construiasca un viitor diferit, chiar daca este unul indraznet.
Slava cerului ca unii au specificat in CV-uri doar acele experiente relevante pentru postul pe care il doreau. Slava cerului ca acolo unde greselile au fost descoperite, managerii lor au avut destula incredere incat sa nu ii dea la o parte de pe posturile lor, ci sa ii ajute sa se dezvolte profesional, sa scoata din ei tot ce era mai bun.
Viata te aduce in situatii limita, deseori. Nu te anunta nimeni cand te vei lovi de o situatie care te poate pune la pamant sau pe care te vei decide sa o rezolvi cum poti mai bine. Nu te pregateste nimeni pentru situatii dintre cele mai dificile. Trebuie sa fii pregatit sa faci tot ce poti cu resursele de care dispui la un moment dat. Si daca poti, ulterior, e esential sa stii sa iti spui povestea astfel incat departamentul de recrutare sa inteleaga ca au in fata lor un om, nu o masinarie care isi calculeaza fiecare pas si pe care trebuie doar sa o intorci din cheita pentru a functiona brici.
La final, suntem oameni. Suntem supusi greselilor. Asa invatam. Suntem diferiti si actionam in mod unic atunci cand suntem pusi in anumite contexte si ne lovim de anumite situatii. Si gresim foarte des. Dar vestea buna este ca suntem imbunatatibili. Suntem cizelabili insa pentru asta trebuie sa lucram cu oameni care inteleg notiunea de capital uman si una dintre regulile de aur intr-o societate: Ofera ajutor si se intoarce inapoi inzecit.
Sa aveti succes, curaj profesional si cariere stralucite!