Angajarea studentilor pe perioada vacantei de vara - PROCEDURA si conditii pentru angajatori

Isabela Alexe
Isabela Alexe
26 Iunie 2024
26 Iunie 2024
Isabela Alexe
Isabela Alexe
angajare studentiprocedura angajarea studentilorLegea 72/2007
Angajarea studentilor pe perioada vacantei de vara - PROCEDURA si conditii pentru angajatori
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Am rugamintea sa ne precizati care sunt conditiile de angajare ale unui student pe perioada vacantei de vara (iunie-august) si ce beneficii avem ca angajator. Precizez ca suntem firma cu profil de agricultura, iar la acest moment beneficiem de facilitatile fiscale de la acest moment."
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Conform art. 1 din Legea 72/2007 privind stimularea incadrarii in munca a elevilor si studentilor, angajatorul care incadreaza in munca elevi si studenti pe perioada vacantelor beneficiaza, pentru fiecare elev si student, de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare, prevazut de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Stiati ca puteti primi bani de la stat daca angajati tineri in firma dvs.?
 
Va oferim un ghid cu informatii complete despre angajarea tinerilor: beneficii, tipuri de contracte pe care le puteti incheia, restrictii, infractiuni, detalii AICI >>>
 
Indicatorul social de referinta, incepand cu 1 martie 2024, este de 660 lei. 50% din indicatorul social de referinta reprezinta 330 lei.
 
Beneficiaza de stimulentul financiar lunar prevazut la art. 1 din lege angajatorii care, pe perioada vacantelor stabilita potrivit legii, incadreaza in munca elevi si studenti in baza:
 
a) unui contract individual de munca pe durata determinata, egala sau mai mica decat durata vacantei, incheiat in conditiile legii, cu norma intreaga sau, dupa caz, cu timp partial;
b) unui contract de munca temporara, numai daca durata misiunii de munca temporara este egala sau mai mica decat durata vacantei.
Stimulentul financiar lunar prevazut la art. 1 reprezinta o suma egala cu 50% din valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca, prevazut de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, in vigoare in luna pentru care se acorda acest stimulent financiar.
In cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani, contractul individual de munca incheiat cu durata timpului de munca de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana se considera incheiat cu norma intreaga.
 
Stimulentul financiar lunar prevazut la art. 1 din lege se acorda angajatorilor care incadreaza in munca elevi si studenti pe perioada de vacanta, de la data inceperii perioadei de vacanta, stabilita potrivit legii, daca incadrarea s-a facut la acea data sau, dupa caz, de la data incadrarii in munca a elevilor/studentilor in situatia in care incadrarea in munca a acestor categorii de persoane este ulterioara datei inceperii perioadei de vacanta stabilite potrivit legii si pana la data ultimei zile, inclusiv, din perioada de vacanta in care au fost incadrati in munca elevii si studentii respectivi, dar nu pentru mai mult de 60 de zile lucratoare in anul calendaristic respectiv.
 
Nu beneficiaza de stimulentul financiar prevazut la art. 1 din lege:
 
a) angajatorii care incadreaza in munca elevi si studenti anterior datei de incepere a vacantei stabilite potrivit legii, pentru elevii si studentii respectivi;
b) angajatorii care au beneficiat, pentru elevii si studentii respectivi, de stimulentul financiar prevazut la art. 1 din lege pentru o perioada de 60 de zile lucratoare in cursul anului calendaristic.
 
In vederea acordarii stimulentului financiar lunar prevazut la art. 1 din lege, angajatorii incheie cu agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, in termen de 30 de zile de la data angajarii elevilor si studentilor aflati in perioada vacantelor, o conventie dupa urmatorul model:
 
CONVENTIE
 
Nr. ........../..................
 
Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca a Judetului ..................../Municipiului Bucuresti, reprezentata prin doamna/domnul ............................, avand functia de ........................., denumita in continuare agentia, si persoana juridica (fizica) ................................,cu sediul/adresa in ......................, judetul ......................, telefon ....................., cod fiscal (CUI) ........................, cont IBAN ........................., deschis la Banca ......................., reprezentata prin doamna/domnul ....................., avand functia de .........................., denumita in continuare angajatorul, convin urmatoarele:
1. Angajatorul incadreaza in munca, in conditiile Legii nr. 72/2007 privind stimularea incadrarii in munca a elevilor si studentilor, cu modificarile ulterioare, denumita in continuare Legea nr. 72/2007, un numar de:
a) ..................... persoane avand statut de elev, in perioada de vacanta cuprinsa intre data de si data de .........................;
b) ...................... persoane avand statut de student, in perioada de vacanta cuprinsa intre data de ....... si data de ...........;
Tabelul nominal cu elevii si/sau studentii incadrati in munca este prevazut in anexa care face parte integranta din prezenta conventie.
2. Angajatorul se obliga:
a) sa depuna, pentru verificarea si acordarea sumei cuvenite potrivit art. 1 din Legea nr. 72/2007, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare lunii pentru care solicita aceasta suma, tabelul prevazut la art. 6 alin. (1) lit. a) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 72/2007 privind stimularea incadrarii in munca a elevilor si studentilor, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 726/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, insotit de copii de pe pontaj si statul de plata;
b) sa comunice agentiei orice modificare a conditiilor care au condus la incheierea prezentei conventii, derularea acesteia si acordarea stimulentului financiar lunar prevazut de lege;
c) sa respecte prevederile Legii nr. 72/2007, precum si prevederile din cuprinsul normelor metodologice aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 726/2007, cu modificarile si completarile ulterioare;
d) sa comunice agentiei orice modificare a datelor sale de identificare si a contului detinut la banca, inclusiv modificarile care intervin in cazul sediului/adresei si al datelor de contact.
3. Agentia se obliga sa acorde sumele cuvenite potrivit Legii nr. 72/2007, in conformitate cu prevederile legale, prin plata acestora conform prevederilor art. 7 din normele metodologice aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 726/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.
4. Agentia isi exercita dreptul de control asupra:
a) indeplinirii conditiilor legale pentru incheierea prezentei conventii, derularea acesteia si acordarea stimulentului financiar lunar prevazut de Legea nr. 72/2007;
b) respectarii de catre angajator a obligatiilor prevazute de prezenta conventie.
5. In situatia constatarii nerespectarii conditiilor legale avute in vedere la incheierea prezentei conventii si pentru acordarea stimulentului financiar lunar prevazut de Legea nr. 72/2007, precum si a nerespectarii de catre angajator a obligatiilor sale, agentia va aplica sanctiunile prevazute de lege si va recupera debitele conform legii.
 
Agentia
Director executiv,
..............................
Angajatorul
Director general sau alta persoana autorizata,
..............................
 
 
In vederea incheierii conventiei angajatorii depun la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, o cerere insotita de urmatoarele documente:
 
a) tabel nominal cuprinzand elevii si studentii incadrati in munca pe perioada vacantelor, intocmit potrivit anexei la conventia al carei model este prevazut in anexa nr. 1;
b) adeverinta eliberata de institutia de invatamant prin care se atesta ca persoana are statut de elev sau, dupa caz, de student si urmeaza cursurile intr-o institutie de invatamant de stat sau particular, infiintata potrivit legii, cuprinzand si precizarea expresa a perioadei de vacanta;
c) actul de identitate al elevului sau studentului, in copie;
d) copia contractului de munca, incheiat cu respectarea conditiilor de varsta si a regimului legal al muncii tinerilor, inregistrat, dupa caz, la inspectoratul teritorial de munca, conform prevederilor legale;
e) declaratie pe propria raspundere a angajatorului, din care sa rezulte ca angajatorul nu se regaseste in una dintre situatiile in care nu beneficiaza de stimulentul financiar mentionate mai sus.
 
Stimulentul financiar prevazut la art. 1 din lege se acorda angajatorilor, lunar, proportional cu timpul efectiv lucrat de catre elevii si studentii in cauza pe perioada de vacanta din luna respectiva, fara a depasi numarul de ore corespunzatoare programului normal de lucru.
 
Stimulentul financiar lunar prevazut la art. 1 din lege nu se acorda pentru perioada concediului de odihna cuvenit.
In perioada in care raporturile de munca ale elevilor si studentilor incadrati in munca pentru care a fost incheiata conventia sunt suspendate potrivit legii, stimulentul financiar lunar prevazut la art. 1 din lege nu se acorda.
Perioada de suspendare a raporturilor de munca nu face parte din perioada maxima de acordare a stimulentului financiar lunar prevazut la art. 1 din lege.
 
Pentru a beneficia de suma lunara, cuvenita potrivit art. 1 din lege, angajatorii au obligatia de a depune la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare lunii pentru care solicita aceasta suma, urmatoarele documente:
a) tabel nominal al carui model este prevazut in anexa nr. 2;
b) pontaj si statul de plata, in copie.
 
Angajatorii care nu depun documentele in termenul de pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare lunii pentru care solicita aceasta suma sau le completeaza altfel decat potrivit prevederilor legale ori cu date eronate nu beneficiaza de stimulentul prevazut la art. 1 din lege, cuvenit pentru luna respectiva.
Prin exceptie, stimulentul prevazut la art. 1 din lege se acorda pentru luna pentru care documentele sunt corectate si depuse pana in ultima zi a lunii urmatoare lunii pentru care se solicita acest stimulent.
 
Perioada pentru care nu se acorda stimulentul financiar lunar prevazut la art. 1 din lege, din aceste motive, face parte din perioada de acordare a stimulentului financiar.
Documentele se pot depune personal de angajator prin prezentare la sediul agentiei, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire sau prin mijloace electronice de transmitere la distanta, conform prevederilor legale, ca urmare a detinerii unui certificat calificat, eliberat in conditiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica, republicata.
 
In situatia in care documentele transmise in termen, prin modalitatile mentionate, nu sunt lizibile, agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti solicita angajatorului redepunerea acestora pana in ultima zi a lunii urmatoare lunii pentru care solicita acordarea stimulentului financiar prevazut la art. 1 din lege.
 
Pentru luna pentru care angajatorii nu redepun documentele care nu sunt lizibile pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare lunii pentru care solicita aceasta suma ca urmare a solicitarii agentiei pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, stimulentul financiar lunar prevazut la art. 1 din lege nu se acorda, aceasta perioada fiind inclusa in perioada de acordare a acestui stimulent.
 
Suma reprezentand stimulentul financiar cuvenita conform art. 1 din lege se plateste de agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, din bugetul asigurarilor pentru somaj, in termen de 5 zile lucratoare de la data de 1 a lunii urmatoare expirarii termenului de depunere a documentelor necesare pentru verificarea si acordarea acestei sume.
 
Stabilirea si incetarea drepturilor angajatorilor de a beneficia, potrivit legii, de stimulentul financiar lunar prevazut la art. 1 din lege se fac in baza deciziei emise de directorul executiv al agentiei pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.
 
Dreptul de control cu privire la acordarea in conditiile legii a stimulentului financiar lunar prevazut la art. 1 din lege se exercita de catre organele de control din cadrul agentiilor pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, care constata indeplinirea conditiilor legale pentru acordarea stimulentului financiar, stabilesc eventualele debite si aplica, dupa caz, sanctiunile prevazute de lege.
 
Un raspuns oferit in iunie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie la intocmirea DOSARELOR DE PERSONAL ale salariatilor!


Neprezentarea dosarului sau lipsa documentelor sunt vizate de ITM!

1. Ce este, asadar, acest dosar?
2. Ce documente trebuie sa cuprinda?
3. De ce sunt inspectorii ITM atat de interesati de el?
4. Cum va protejati de amenzile foarte dure?

Raspunsurile in ghidul practic: Dosarul personal al salariatului »

Explicatii, lamuriri si raspunsuri profesioniste oferite pe loc! Rezerva aici >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]