Retineri din salariu la solicitarea salariatului. Documente si PROCEDURA completa

Isabela Alexe
Isabela Alexe
05 August 2024
05 August 2024
Isabela Alexe
Isabela Alexe
retineri din salariuart 169 codul muncii
Retineri din salariu la solicitarea salariatului. Documente si PROCEDURA completa
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"In cadrul companiei sunt oferite abonamente medicale private pentru fiecare angajat in parte, acoperite integral de catre angajator. Exista totusi situatii in care angajatii doresc sa isi aduca pe asigurarea privata un apartinator/sau sa acceseze un pachet mai mare de asigurare care nu este suportat de angajator. Ce document ar trebui sa intocmim astfel incat sa putem retine lunar aceste sume suplimentare (care ne vor fi facturate de catre asigurator pe companie)?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Conform art. 169 alin. (2) din Codul muncii, retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva.
 
Ghid complet privind contributiile aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024! O lucrare unica pe piata lucrarilor dedicate domeniului salarizarii, detalii AICI >>>
 
Astfel, textul din Codul muncii interzice retinerile cauzate cu titlu de daune.
Retinerile pot fi efectuate de angajator daca exista acordul salariatului si nu vizeaza o paguba produsa angajatorului ci vizeaza o inlesnire a salariatului in efectuarea unei plati.
 
Intr-o cauza supusa judecatii, Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a VII-a Civila, conflicte de munca si asigurari sociale, respingand recursul impotriva sentintei instantei de fond, sub aspectul criticii retinerilor nelegale din salariu s-a pronuntat prin decizia nr. 3415/R/2011 in sensul ca raportul juridic nascut prin incheierea contractelor de imprumut nu este unul de drept al muncii, ci unul civil. In aceste contracte de imprumut s-au stabilit si conditiile de restituire a imprumutului, recurenta fiind de acord cu debitarea directa a sumelor respective din salariu. Astfel, Curtea de Apel a stabilit ca retinerile de care se face vorbire au fost efectuate in baza conventiei partilor, asa cum rezulta din contractele de imprumut incheiate si depuse la dosar. Salariatul a fost de acord cu debitarea directa, din drepturile salariale, a ratelor de restituire a imprumutului.
 
Curtea a mai retinut ca art. 164 (n.n. art. 169 din Codul muncii, republicat), nu este incident in speta intrucat retinerile din salariu efectuate de parata nu reprezinta daune cauzate angajatorului de catre salariat, ipoteza vizata de art.164 alin. (2), situatie in care angajarea raspunderii trebuie dispusa prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila si in care retinerile din salariu se fac urmare executarii de buna voie a titlului executoriu constand in hotararea judecatoreasca. 
 
In speta, retinerile sumelor din drepturile salari ale ale reclamantei au avut la baza conventia partilor, prin care acestea au stabilit simplificarea executarii datoriilor reciproce avand ca obiect plata drepturilor salari ale si restituirea ratelor din imprumut, prin compensare, aceasta modalitate de stingere a datoriilor fiind permisa Codul civil.
 
In speta prezentata, documentul poate fi cererea salariatului aprobata de angajator. Astfel, in baza unei solicitari a salariatului, angajatorul poate retine ratele privind plata chiriei restante. Solicitatea salariatului trebuie sa fie explicita (sa se refere la sume exacte, la perioada, ce reprezinta sumele, conform caruia contract, etc.) si sa se mentioneze ca se solicita retinerea pentru simplificarea platilor (a dtrepturilor salariale de catre angajator si a abonamentului medical primei de asigurare voluntara de sanatate de catre salariat).
 
Un raspuns oferit in august 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 
NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]