Managementul resurselor umane: Ce beneficii oferi pentru a-ti pastra angajatii in echipa timp indelungat si pe deplin motivati?

Maria Nicutar
Maria Nicutar
02 Octombrie 2015
02 Octombrie 2015
Maria Nicutar
Maria Nicutar
motivarea resurselor umanemotivare hrmanagementul resurselor umanemanagement hrbeneficii resurse umanemaria nicutar
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Decizii perfecte nu exista. Dar exista decizii indeajuns de bune incat sa te ajute sa obtii o echipa de oameni dornici sa ofere performanta.

Stim in mod clar faptul ca in calitate de angajat, daca singurul lucru care te entuziasmeaza cu privire la locul tau de munca este ziua de salariu, ceva trebuie sa se schimbe. Rapid. Permanent. Fara exceptie.

Cu alte cuvinte, trebuie sa faci o schimbare drastica, pe care sa nu o invarti prea mult pe degete, la care sa nu zabovesti prea mult fiindca risti sa te razgandesti. Confortul financiar reprezinta un aspect care da dependenta in mod clar.

Sa tinem cont ca pe piata muncii avem in acest moment prea multi oameni care presteaza activitate profesionala lipsita de semnificatie. Aici intra multi angajati care la final de luna nu raman decat cu un salariu. Nu conteaza daca este un salariu mic sau unul foarte mare. Conteaza ca la final de luna, omul acela stagneaza din punct de vedere profesional si posibil si din punct de vedere al dezvoltarii personale.

Cu ce anume te imbogatesc activitatile profesionale pe care le intreprinzi in fiecare zi de lucru? Contribuie ele la modul in care doresti sa iti vezi cariera?

Pentru a intelege ce anume ne motiveaza, esential este sa plecam la drum cu anumite aspecte bine clarificate:

Ce ne dorim in viata? Stabilitate, siguranta financiara, dezvoltare profesionala, dezvoltare personala, autonomie, vizibilitate, faima, recunoasterea competentelor si a abilitatilor samd.

Ce eforturi suntem dispusi sa depunem pentru ceea ce ne dorim? Cat de departe sunt gata sa mergem pentru a ne indeplini obiectivele?

Cat de clara este viziunea pe care o lasam sa ne ghideze profesional? E ca si cum ai vrea sa tragi cu arcul intr-o tinta pe care nu o vezi foarte bine. Se prea poate sa nimeresti destul de aproape de tinta, insa niciodata nu vei nimeri tinta.


Auzim des angajatori care sunt dispusi sa acorde bonusuri mari angajatilor lor si cam atat.. Intalnim foarte des angajatori care nu acorda niciodata bonusuri financiare angajatilor. Prefera sa le stranga mana prieteneste, sa ii bata pe umar sau sa le afiseze numele pe panoul cu omul lunii. Din pacate, nici aceasta optiune nu functioneaza foarte bine si in niciun caz nu functioneaza pe termen lung.

 Atentie mare la faptul ca bonusurile nu trebuie acordate fara beneficiile financiare. Si nici beneficiile financiare nu isi vor face efectul daca nu exista motivatie non-financiara pentru angajatii in cauza.

Un angajat fericit si platit corect va ramane pe pozitie foarte mult timp.

Un angajat fericit si platit sub nivelul pietei va ramane in companie pe perioada determinata, pana la primele datorii serioase pe care le acumuleaza. In momentul in care va intalni o companie in care are toate sansele sa se implineasca si in paralel sa obtina si finantele necesare, va migra. Si nu il condamnam.

Un angajat platit regeste si total neimplinit va migra si el, mai devreme sau mai tarziu. Este tot o chestiune de timp. Nu suntem facuti doar sa ne platim datoriile, ci sa ne implinim personal si profesional.

 
In consecinta, nu uitati ca banii fara implinire profesionala si implinire profesionala la pachet cu salarii incorecte nu reprezinta optiuni viabile pe termen lung. Sunt doua situatii des intalnite in companii. Le consideram dezechilibre, erori de planificare a resurselor umane. Dam vina pe criza financiara prezenta si pe dificultatile financiare carora trebuie sa le tinem piept.

Dar nicio clipa sa nu credeti ca angajatii vor fi motivati sa faca parte dintr-o echipa in care nu isi gasesc implinirea profesionala sau o gasesc inca cu pretul datoriilor la banca sau a lipsei de finante pentru ingrijirea copiilor lor.

In domeniul HR, in companii, in strategiile de planificare a resurselor umane, in viata in mod general, trebuie sa existe un echilibru. Acolo unde exista dezechilibre prea mari sau permise pentru o perioada prea indelungata, cultura organizationala nu are nici cea mai mica sansa de consolidare. Angajatii vor fi in permanenta dezbinati, demotivati, lipsiti de entuziasm si evident in cautarea unui loc de munca unde pot gasi mai multa stabilitate emotionala si financiara.

La final, nu neglijam faptul ca niciun angajat nu se aseamana cu altul. Munca managerilor este asemanatoare cu cea a unui chimist intr-un laborator. O picatura in plus dintr-o solutie poate schimba total rezultatul final. Nu va motivati oamenii dupa ureche, din ochi. Nu ii motivati pe toti la fel. Nu sunt productie de serie.

Angajatii sunt diferiti, unici, cu seturi proprii de dorinte, nevoi si motivatii. Nu ii poti motiva pe toti in acelasi mod, cu aceleasi eforturi. E nevoie de mai mult de atat. E nevoie de know-how, de putina psihologie, de comunicare ireprosabila si foarte multa munca de planificare si strategie.

Sa aveti succes, curaj profesional si cariere stralucite!
Maria Nicutar

NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]