Sunt semne carora ar trebui sa le acordam atentie din timp, din clipa in care le zarim. Daca nu o facem, vom pierde timp, energie, bani si motivatie muncind in locul gresit, pentru scopuri care nu ne aduc beneficii decat pe termen scurt.
Cateva dintre semnele care iti arata ca ai nevoie de o schimbare dramatica de job, conform Forbes.com:
1. La final de luna nu ai castigat decat bani si acest lucru devine obsedant in timp. Banii nu vor tine decat de foamea fizica. Banii nu pot tine locul satisfactiei lucrului bine facut, a unei amprente lasate in timp, a lucrurilor marete pe care vrem sa le vedem cand privim in urma.
2. Nu s-a miscat nimic in CV-ul tau de mai mult de 6 luni. E chiar mult daca este nevoie de 6 luni de apatie profesionala ca sa iti dai seama ca ceva este in neregula cu acest job. In fiecare zi trebuie sa inveti lucruri noi si la fiecare jumatate de an ar trebui sa fii NEVOIT sa iti modifici CV-ul, introducand noi specializari si competente, oricat de marunte ar parea pentru tine. Pentru un angajator viitor, ele ar putea fi motive in plus sa castigi un salariu mai mare si o pozitie mai inalta.
3. Cand te intalnesti cu fosti colegi de facultate... Ei bine, asta nu prea se intampla. Nu ai tragere de inima din mai multe motive si unul ar fi ca nu ai ce sa spui despre cei 5 ani de cand ai terminat facultatea.
250 Modele Fise de Post
Portal Codul Muncii
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Nu trebuie sa te lauzi pana iti scoti din sarite fostii colegi. Dar daca nu ai nimic memorabil de spus, se prea poate sa muncesti doar de dragul de a nu te numi somer si pentru plata facturilor.
4. Daca te intalnesti intamplator cu un prieten vechi, te blochezi minim 2-3 secunde la intrebarea: Si ce mai faci? Cu ce te mai ocupi?
5. Daca la intrebarile de mai sus nu te blochezi si oferi raspunsuri precum urmatoarele de mai jos, lucrurile sunt si mai clare. Trebuie sa iti schimbi locul de munca.
"Nimic interesant. Munca, munca si iar munca."
"Munca, proiecte, hartogaraie, birou, weekend, munca din nou..."
"Fac mai multe..."
"Sunt implicat in mai multe chestii. TU???"
6. O schimbare de job este necesara si daca esti in situatia de a incerca sa faci fata rutinei. Daca rutina a devenit o parte integranta din viata ta, se prea poate sa te indrepti cu pasi rapizi catre o fundatura. Schimba directia de mers.
7. Abilitatile si competentele tale nu sunt folosite, valorificate, apreciate. Ti-au fost date cateva sarcini si esti obligat sa le urmezi orbeste. Rutina a devenit numele tau mijlociu.
8. Nu ii pasa nimanui care sunt obiectivele tale profesionale. Esti mana de lucru modelabila in mainile superiorilor tai.
9. Te-ai departat enorm de visul tau profesional. Si asta nu s-a intamplat pentru ca ai identificat un alt vis si mai atragator, ci pentru ca esti prea ocupat cu actualul job incat sa il mai urmaresti!
10. Nu ai parte de provocari profesionale. Daca ziua de maine arata la fel ca cea de ieri si ca cea de azi, lucrurile se vor transforma in scurt timp in rutina.
11. Nimanui nu ii pasa ce opinii ai, ce idei ai, cum ai vrea sa schimbi directia proiectelor pe care le gestionezi. Superiorii cred ca stiu cel mai bine iar tu trebuie doar sa urmezi ordinele.
12. Nu vezi nicio schimbare in pozitia pe care o detii, in salariul pe care il obtii, in responsabilitatile tale. A trecut mult timp si lucrurile par sa nu se urneasca deloc. Tu decizi daca vei mai astepta inca un an ca sa descoperi ce schimbari vor aparea, daca vor aparea.
13. Munca este lipsita de motivatie si entuziasm. Incet si sigur te vei transforma intr-un robot.
14. Valorile si principiile tale nu se aliniaza cu cele ale companiei... Deja in acest punct discutam despre o situatie inevitabila si care se va finaliza intr-un singur mod, mai devreme sau mai tarziu. Trebuie sa mergi mai departe.
15. Promovarile se fac doar pentru favoritii sefilor. Daca nu esti pe lista, poate sa fie jobul visurilor tale, sa te incante enorm, dar din pacate nu poate fi o decizie pe termen lung.
Vesti bune pentru angajati si someri:
1. Succesul profesional se contureaza in timp. Nu ne vom compara capitolul 2 la care lucram, cu alti oameni, care poate ca lucreaza la capitolul 5.
2. Succesul profesional nu tine niciodata de anvergura salariului. Banii sunt si nu sunt, se castiga si se pierd destul de rapid, azi sunt si maine poate ca nu mai sunt acolo. Trebuie sa poti sa te misti in functie de "cascaval".
3. Succesul profesional devine realitate atunci cand ramai fara job, fara bani si fara recomandari. Ce poti sa faci cu ce ai invatat? Aici se disting adevaratii campioni.
4. Succesul profesional ca succes in cariera nu este obligatoriu pentru toata lumea. Unii sunt facuti sa fie antreprenori, sa inceapa afaceri prospere.
5. Succesul profesional se poate lasa asteptat ani de zile pana sa se concretizeze. Sunt numeroase exemple de oameni de succes din ziua de azi care pana la 40 de ani vindeau mancare la fast-food. Nu exista un termen limita pentru a deveni un om de succes.
6. Fiecare zi in care invatam lucruri importante este o zi castigata. Si uneori ceea ce invatam valoreaza mai mult decat un salariu de CEO.
"Schimbarea job-urilor este asociata, statistic, cu salarii mai mari si care aduc satisfactie mai mare in anii cu cea mai mare putere de munca, intre 35 si 45 de ani", precizeaza Henry Siu, profesor la Facultatea de economie din Vancouver.
"Daca te-ai angajat la o companie cand ai 25 de ani si speri ca vei ajunge sa fii multumit la 50, trebuie sa intelegi ca aceasta este o gandire incorecta. Altii vor schimba zece joburi in acest interval si ti-o vor lua cu mult inainte.", mai explica Henry Siu
Sa aveti succes, cariere stralucite si afaceri prospere!