Nu au locuri de munca, vor sa se angajeze dar nu au experienta profesionala. Numarul acestora s-a dublat fata de numarul inregistrat in 2013.
Situatia este mai mult decat ingrijoratoare pentru tinerii cu varsta cuprinsa in intervalul 18-24 de ani si care nu detin un loc de munca stabil si nu detin nici experienta profesionala.
Conform unui studiu realizat de firma Studio Moderna arata ca numarul tinerilor care doresc sa se angajeze si nu au nicio experienta profesionala s-a dublat fata de numarul inregistrat in 2013.
In mod concret, conform Mediafax, mai mult de 13% dintre tinerii cu varste in intervalul 18-24 de ani si care au depus un CV in 2014, nu au nicio experienta profesionala anterioara. In 2013, doar 7% dintre tineri nu detineau nicio experienta profesionala.
Studiul a fost efectuat in perioada ianuarie 2013 - iulie 2014, pe un esantion de peste 10.000 de persoane cu varste de peste 18 ani.
40 Modele de Regulament Intern
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Mai mult, conform studiului, daca in 2013, 7% dintre tinerii cu varste cuprinse in intervalul 18-20 de ani nu avea nicio experienta, anul acesta, procentajul a sarit la 35%. Situatia este la fel de rea, cu plus sau minus, pentru celelalte categorii de varste, pana la 24 de ani.
"Este foarte important pentru tineri sa isi gaseasca rapid un loc de munca, pentru a-si defini personalitatea profesionala. Chiar si un job part-time este foarte important si util, pentru ca permite acumularea unei experiente valoroase si ajuta la setarea obiectivelor profesionale in conformitate cu realitatile pietei muncii", a declarat Zoltan Pilecki, directorul general al Studio Moderna.
"Din pacate vad tot mai des tineri veniti sa sa angajeze avand trecuta la experienta profesionala blogul personal sau cursuri de specializare facute in interiorul facultatii. E normal la o asemenea varsta sa nu ai activitate in munca, dar ea poate fi compensata. Munca in ONG-uri, voluntariat ori intership in diverse firme, cu cateva scrisori de recomandare de acolo, pot face minuni. Un manager sau director de firma poate vedea ca are in fata o persoana serioasa, cu aptitudini si dorinta, iar asta conteaza foarte mult."
C.S., manager departament editorial, Bucuresti
"
Din punctul meu de vedere, daca imi doresc o persoana pentru un post entry-level si mentionez acest lucru in anuntul de angajare, este normal sa primesc aplicatii de la tineri fara experienta profesionala. Nu este neapart un dezavantaj pentru angajator acest lucru: un tanar poate invata repede, se arata entuziast fata de instrumentele cu care lucreaza o companie, asimileaza rapid procedurile, se incadreaza mai rapid intr-o comunitate, isi doreste sa creasca.
Este adevarat ca multe CVuri le resping din start pentru ca unele persoane isi creeaza singure un enorm dezavantaj - din dorinta de a gasi o slujba aplica la orice anunt, fara sa citeasca cu atentie si sa isi dea seama ca studiile (singurul lor atu in acest moment) nu se potrivesc deloc cu postul scos la concurs.
Ar fi de preferat intr-adevar sa apara in CV un internship, un voluntariat, chiar si proiecte personale online - siteuri pe care le-au creat articole scrise, si din cate am vazut eu de cele mai multe ori apar. Un CV cu un format mai "altfel" ar putea atrage atentia asupra faptului ca persoana respectiva este creativa.
O scrisoare de intentie care insoteste CVul, bine scrisa, nu copiata de pe net, cu motivatiile sincere ale candidatului ar suplini lipsa experientei profesionale."
A.M., Director Editorial, Bucuresti
"Am participat la numeroase interviuri, cred ca am vazut pana la 100 de persoane, in cei peste 5 ani de cand sunt manager. Nu am pornit niciodata de la premisa ca daca nu angajez fara tineri fara experienta. Din contra.
In primul rand, pentru mine este important ca viitorul angajat sa fi absolvit o facultate (daca e de profil cu atat mai bine, dar nu e o conditie sinequanon), sa fie o persoana deschisa, cu care pot avea un dialog pe teme diverse si, foarte important, sa doreasca sa invete lucruri noi, sa se autodepaseasca.
Imi doresc sa vad ca el isi doreste sa performeze. Restul sunt detalii."
A.V., manager departament marketing, Bucuresti