S-a publicat in Monitorul Oficial H.G. nr. 325/2019 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 336/2018 privind stimularea angajarii tinerilor in sectoarele agricultura, acvacultura si industria alimentara.
Vesti bune pentru cei care urmeaza sa angajeze personal in domeniul agriculturii, in contextul in care au fost aprobate Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 336/2018 privind aprobarea Programului de stimulare a angajarii tinerilor in sectoarele agricultura, acvacultura si industria alimentara.
Acest anunt a fost facut in sedinta de Guvern din data de 23 mai 2019, asa ca angajatorii vor beneficia de mai multe facilitati.
Angajatorul fermier - care vor fi facilitatile, daca va angaja personal?
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Consilier Codul Muncii
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Angajatorul fermier care face dovada angajarii a doi tineri beneficiari ai „Programului pentru stimularea angajarii tinerilor in agricultura, acvacultura si industria alimentara”, derulat in perioada 2018-2020, va beneficia de urmatorul sprijin financiar lunar, pentru fiecare persoana astfel angajata:
a) 1.000 lei pentru persoanele cu studii superioare de specialitate in domeniul agricol, acvacultura si/sau industrie alimentara;
b) 750 lei pentru persoanele cu studii medii de specialitate, precum si cursuri de formare profesionala de scurta durata in domeniul agricol, al acvaculturii si/sau industriei alimentare;
c) 500 lei pentru persoanele fara studii.
ATENTIE!
Pentru a beneficia de prevederile prezentei legi, angajatorii fermieri au obligatia de a incheia cu tinerii beneficiari ai programului contracte individuale de munca cu norma intreaga, pe perioada nedeterminata sau determinata, dar nu mai putin de 12 luni, potrivit prevederilor Legii nr. 53/2003.
Valoarea programului, corespunzatoare anului 2019, este de 30 milioane lei. In urma acestei masuri se estimeaza ca 3.000 de tineri vor fi angajati in anul 2019. Inscrierea in Program se face pana la data de 31 decembrie 2020.
Prevederile actului normativ vor fi puse in aplicare de catre Directiile pentru Agricultura judetene si a municipiului Bucuresti prin numirea unui responsabil pentru gestionarea registrului unic privind „Programul pentru stimularea angajarii tinerilor in sectoarele agricultura, acvacultura si industrie alimentara”.
Sursa: MADR