Avantajele asigurarii private de sanatate

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
31 Martie 2017
31 Martie 2017
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
asigurare privata de sanatate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Fiecare dintre noi este responsabil de propria sanatate. Apoi, cand in viata noastra apar copiii, sanatatea lor intra in grija noastra si, incetul cu incetul, avem tendinta de a ne neglija. Responsabilitatile de familie, programul incarcat, iluzia ca avem un corp rezistent, toate acestea pot influenta negativ si, uneori, iremediabil starea noastra.

E usor sa te lasi prins in viteza activitatilor cotidiene, insa preventia in sanatate si vizitele la medic imediat ce apare o problema sunt esentiale pentru bunul mers al lucrurilor. Rolul tau, ca angajator, e crucial. Trebuie sa fii constient ca, sunt mari sanse ca angajatii sa isi neglijeze sanatatea din dorinta de a nu lipsi de la munca, de a nu lasa lucrurile nerezolvate.


E important sa stii sa spui ”Stop, ai nevoie de o pauza” sau ”Imi doresc sa am angajati sanatosi si apti de munca”. Angajatii vor aprecia cand tu iti arati interesul fata de buna-starea lor. Nu e de mirare faptul ca asigurarile de sanatate raman in topul beneficiilor oferite de angajatori in Romania.


Care sunt avantajele tale, ca angajator?
  • Beneficiile extra-salariale te vor ajuta in strategia de recrutare si de retentie a celor mai buni specialisti pentru compania ta.
  • Vei acoperi riscurile companiei cu un cost redus, ceea ce duce la scaderea sarcinii financiare.
  • Vei observa cresterea productivitatii deoarece angajatii tai sunt sanatosi.
  • Vei putea sa deduci primele de asigurare din cheltuielile companiei.



Care sunt avantajele salariatilor tai?
  • Cand angajatii tai sunt sanatosi, au energia si concentrarea necesara pentru a realiza eficient sarcinile, ceea ce duce la cresterea productivitatii.
  • Angajatii se simt motivati cand recompensele nu sunt doar financiare.

Cum sa alegi cea mai buna oferta de asigurari de sanatate?

O oferta de asigurare de sanatate personalizata presupune obtinerea unui produs modular. Acesta iti permite sa alegi serviciile in functie de nevoile fiecarui grup de angajati, caci fiecare job implica expunerea la factori diferiti de risc.

Ca sa gasesti oferta potrivita, in cercetarea ta, aplica urmatoarele criterii de evaluare:

Reteaua de furnizori

E important ca reteaua de furnizori sa fie una extinsa la nivel national, sa asigure servicii diversificate, sa ai alternative.

Existenta unui Call-Center

Cu ajutorul unui call-center se realizeaza procesul de autorizare si ofera suport asiguratilor pentru a gasi rapid serviciile acoperite de asigurarea privata.

Serviciile incluse

Fiecare asigurare de sanatate are anumite conditii si excluderi, de aceea e important sa verifici care sunt beneficiile incluse in asigurarea pe care o inchei.

Costul total

Costul total al asigurarii este foarte important deoarece trebuie sa intre in bugetul alocat de tine.
Pana la urma, vrei sa fii capabil sa sustii acest efort financiar pe termen lung.


Asigurarea privata de sanatatea este un serviciu complex, cu beneficii de ambele parti, care trebuie evaluat cu atentie. Daca esti in cautarea unor oferte de servicii medicale mai bune, verifica oferta de asigurari oferite de Signal Iduna.


NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]