Va informam ca angajatii din sistemul privat de invatamant din Romania castiga intre 4.000 si 5.500 de lei - pentru o educatoare, si pana la 9.000 de lei - pentru un profesor de la gimnaziu sau liceu.
Aceste date au fost centralizate de o platforma de recrutare online si citate de Agerpres.
Conform eJobs, in acest moment, sunt disponibile peste 700 de locuri de munca in sectorul de educatie, iar cei mai multi angajatori cauta, in aceasta perioada, candidati pentru pozitiile de educator, invatator, profesor de limbi straine sau asistent medical.
Lucrarea „Kit de documente obligatorii in Legislatia Muncii si Salarizare” contine modele de contracte individuale de munca ce reflecta toate aceste modificari legislative, detalii AICI >>>
Numarul mare de gradinite, scoli private, institutii de tip before & after school care s-au deschis in ultimii ani genereaza, anual, peste 7.000 de locuri de munca si 350.000 de aplicari, conform sursei citate.
In ceea ce priveste castigurile salariale din acest domeniu, un educator care lucreaza intr-o gradinita privata din Bucuresti poate primi intre 4.000 si 5.000 de lei pe luna, in timp ce un asistent educator are un salariu cuprins intre 3.500 si 4.000 de lei.
De asemenea, un asistent medical pentru o gradinita privata castiga, in medie, 3.500 de lei net in fiecare luna, iar un psiholog poate avea un salariu de 4.000 de lei.
Cele mai mari salarii sunt in Bucuresti, in orasele mai mici nivelul fiind cu aproximativ 25% mai mic decat in Capitala.
In cazul scolilor private, pragurile salariale difera in functie de ciclul de invatamant. Astfel, potrivit Salario, comparatorul salarial marca eJobs, daca salariul unui invatator debutant este de aproximativ 4.000 de lei pe luna, pentru cei care au cel putin cinci ani de experienta depaseste 5.000 de lei. De asemenea, un profesor din ciclul gimnazial castiga intre 5.000 si 8.000 de lei, in functie de vechime, dar si de specializarea pe care o are.
Pentru sistemul invatamantului de stat, salariul de baza al unui invatator este de 3.900 de lei, net, potrivit grilelor de salarizare de la 1 iunie 2024, iar cel al unui profesor de 4.000 de lei. La aceste salarii se pot adauga diferite sporuri, precum indemnizatia de dirigentie, gradatia de merit, sporul de doctorat sau spor pentru predare in zone izolate.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Noua lege a pensiilor Ghid practic
La ora actuala, pe platforma eJobs.ro sunt disponibile 23.000 de locuri de munca, dintre care aproximativ 700 apartin angajatorilor din domeniul educatie.
Peste 70% dintre aplicari pentru acestea vin din partea candidatilor din segmentul "entry" si "mid level", cu varste cuprinse intre 25 si 35 de ani.