Reintegrarea salariatului. Ce etape urmeaza angajatorul?

17 Decembrie 2013
17 Decembrie 2013
Angajare si ConcediereCodul munciireintegrarea salariatuluihotararea judecatoreascaangajatorul
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Vom stabili mai jos, in cazul in care instanta a decis anularea concedierii din partea angajatorului, ce documente trebuie sa intocmeasca angajatorul la reintegrarea salariatului.

Reintegrarea in munca se face in temeiul hotararii judecatoresti pronuntate de instanta de judecata. Odata cu pronuntarea hotararii instantei s-a instituit in sarcina angajatorului obligatia reintegrarii in munca a salariatului si plata despagubirilor catre acesta. De la data reintegrarii, salariatul are obligatia de a se prezenta la locul de munca si de a presta activitate, pentru lipsa nejustificata de la locul de munca putand fi sanctionat disciplinar.

Potrivit art. 262 din Codul muncii, neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind reintegrarea in munca a unui salariat constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la un an sau cu amenda.

Codul muncii nu reglementeaza o procedura pe care angajatorul sa o urmeze in situatia in care salariatul este reintegrat.

Reintegrarea pe functia detinuta inaintea concedierii presupune un rezultat al actiunii de reintegrare, anume ca persoana in cauza este repusa in postul detinut anterior concedierii, in lipsa unui astfel de rezultat neputandu-se retine ca angajatorul si-a indeplinit obligatia stabilita prin hotararea judecatoreasca. Reintegrarea pe functia detinuta inaintea concedierii presupune existenta postului in organigrama angajatorului ca o conditie esentiala a reintegrarii.

In practica, hotararea judecatoreasca prin care s-a dispus reintegrarea unui salariat se executa prin reinfiintarea postului si reintegrarea efectiva a salariatului. Insa, angajatorul, de la caz la caz,  este singurul in drept sa stabileasca, cu respectarea prevederilor legale, masurile necesare pentru reintegrarea salariatului.

Prin urmare, organul competent potrivit actului constitutiv al societatii va lua hotararea reinfiintarii postului in baza hotararii judecatoresti prin care s-a dispus reintegrarea, va stabili data reintegrarii, precum si orice alta masura necesara pentru reintegrarea efectiva a salariatului.

Totodata, angajatorul va comunica salariatului data reintegrarii si va reactiva contractul individual de munca in registrul general de evidenta a salariatilor. Este bine ca data reintegrarii sa fie stabilita cu exactitate si sa fie comunicata salariatului intrucat de la aceasta data salariatul va fi pontat absent nemotivat si, totodata, pana la aceasta data angajatorul are obligatia sa plateasca salariatului despagubirile dispuse de instanta de judecata.

Despagubirile se acorda asa cum a stabilit instanta de judecata,de la data concedierii si pana la data reintegrarii.

Despagubirile cuvenite salariatului trebuiesc calcuate in raport cu salarizarea pe care ar fi avut-o la zi daca angajatorul nu l-ar fi concediat nelegal iar drepturile salariale vor fi actualizate cu indicele de inflatie. Altfel spus, salariatul va beneficia si de indexarile sau compensarile intervenite intre momentul concedierii si cel al reintegrarii sau de majorarile intervenite in acelasi interval prin contractul colectiv de munca aplicabil la nivelul angajatorului.

Din punctul de vedere al impozitului pe venitul din salarii, conform prevederilor art. 57 alin. (2) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul veniturilor din salarii si/sau al diferentelor de venituri din salarii stabilite pentru perioade anterioare, conform legii, impozitul se calculeaza si se retine la data efectuarii platii, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare privind veniturile realizate in afara functiei de baza la data platii, si se vireaza pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-au platit.

In concluzie, impozitul se va calcula si retine la luna platii despagubirilor  conform reglementarilor legale in vigoare la data platii venitului si se vireaza pana pe data de 25 a lunii urmatoare.
Din punctul de vedere al contributiilor sociale, vor fi avute in vedere prevederile pct. 27 si 28 din Normele metodologice date in aplicarea art. 296 indice 18 din Codul fiscal:

27. Pentru calculul contributiei de asigurari sociale in cazul in care au fost acordate sume reprezentand salarii sau diferente de salarii stabilite in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile, actualizate cu indicele de inflatie la data platii acestora, cat si in cazul in care, prin astfel de hotarari, s-a dispus reincadrarea in munca a unor persoane, in vederea stabilirii punctajului lunar prevazut de legea privind sistemul unitar de pensii publice, sumele respective se defalca pe lunile la care se refera si se utilizeaza cotele de contributii de asigurari sociale care erau in vigoare in acea perioada.

28. Pentru calculul contributiilor sociale, altele decat cele prevazute la pct. 27, in situatiahotararilor judecatoresti ramase definitive si irevocabile, prin care se stabilesc obligatii de plata a unor sume sau drepturi reprezentand salarii, diferente de salarii, venituri asimilate salariilor sau diferente de venituri asimilate salariilor, actualizate cuindicele de inflatie la data platii acestora, asupra carora exista obligatia platii contributiilor sociale, precum si in cazul in care, prin astfel de hotarari, s-a dispus reincadrarea in munca a unor persoane, sumele respective se defalca pe lunile la care se refera si se utilizeaza cotele de contributii de asigurari sociale care erau in vigoare in acea perioada.

In concluzie, contributiile sociale se calculeaza si se retin la data efectuarii platii, dar vor fi evidentiate si calculate potrivit legislatiei aplicabile in lunile la care se refera. Pentru contributiile sociale, in situatiile in care au fost acordate drepturi banesti in baza unor hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, precum si in situatiile in care prin astfel de hotarari se dispune reincadrarea in munca a unor persoane, se intocmesc declaratii rectificative corespunzatoare fiecarei luni, bifandu-se cu X casuta corespunzatoare de pe formular.

Asadar, pentru contributiile sociale veti intocmi declaratii rectificative corespunzatoare fiecarei luni.
Rectificarea o veti realiza in functie de perioada de raportare dupa cum urmeaza:

- pentru perioadele de raportare incepand cu 1 iulie 2012, declaratia 112 se rectifica in conformitate cu prevederile Ordinului Ministerului Finantelor Publice nr. 1.045/2012 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate;
- pentru perioadele de raportare cuprinse intre 1 ianuarie 2011 si 30 iunie 2012, declaratia 112 se rectifica in conformitate cu prevederile HG 1.397/2010 privind modelul, continutul, modalitatea de depunere si de gestionare a Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate;
- pentru perioadele de raportare anterioare datei de 1 ianuarie 2011 se vor depune declaratii rectificative potrivit legislatiei specifice in vigoare in perioada la care se refera aceste declaratii.
De asemenea, se vor rectifica statele de salarii.

Nu se datoreaza dobanzi si penalitati chiar daca se depun declaratii rectificative insa trebuie sa transmiteti o adresa administratiei financiare in care sa arati ca declaratiile rectificative se datoreaza reintegrarii salariatului. Altfel, organele fiscale vor calcula dobanzi si penalitati.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcodulmuncii.ro
NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]