Registrul general de evidenta a salariatilor. Cine are obligatia de a infiinta registrul, ce elemente ale contractului se inregistreaza si cine il transmite

Ioana Pavel
Ioana Pavel
28 Septembrie 2023
28 Septembrie 2023
Ioana Pavel
Ioana Pavel
Registrul general de evidenta a salariatilorelemente revisaldefinitie revisal
Registrul general de evidenta a salariatilor. Cine are obligatia de a infiinta registrul, ce elemente ale contractului se inregistreaza si cine il transmite
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Potrivit art. 34 din Codul muncii, republicat, fiecare angajator are obligatia de a infiinta un registru general de evidenta a salariatilor.

Registrul general de evidenta a salariatilor se completeaza si se transmite inspectoratului teritorial de munca in ordinea angajarii si cuprinde elementele de identificare ale tuturor salariatilor, data angajarii, functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, nivelul si specialitatea studiilor absolvite, tipul contractului individual de munca, salariul, sporurile si cuantumul acestora, perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de munca, perioada detasarii si data incetarii contractului individual de munca.

Conform prevederilor H.G. nr. 905/2017, angajatorii pot delega obligatia de a infiinta registrul unitatilor fara personalitate juridica cum sunt punctele de lucru sau sucursalele, cu conditia ca anterior sa fi delegat acestor unitati competenta incadrarii personalului prin incheierea contractelor individuale de munca.

Modificari esentiale in ReviSal! A aparut versiunea 6.0.9

Instructiuni clare, pas cu pas, privind absolut orice inregistare in ReviSal in 2023 cu ajutorul Caietului practic de completare in ReviSal, detalii AICI >>>

In aceste cazuri, registrul general de evidenta a salariatilor se va pastra in forma electronica la sediul sucursalei, agentiei, sucursalei, punctului de lucru etc. care a primit delegatia de a-l completa.

Prin urmare, angajatorul care are salariati ce presteaza activitate la punctele de lucru poate opta intre:

– inregistrarea salariatilor care isi desfasoara activitatea la punctele de lucru in registrul general de evidenta a salariatilor de la sediul social;

– delegarea catre punctul de lucru a competentei incadrarii personalului prin incheierea de contracte individuale de munca si a competentei infiintarii registrului.

In caz de modificare a locului muncii de la punctul de lucru la sediul social, se poate inregistra transferul salariatilor dintr-un registru in altul.
 

Definitie si cadru legal. Ce este REVISAL-ul?
 

ReviSal reprezinta denumirea prescurtata a "registrului general de evidenta a salariatilor", care cuprinde toate contractele individuale de munca in desfasurare. In aceasta baza de date sunt inregistrate incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea contractelor de munca.

Toti angajatorii au obligatia de a completa Revisal cu ajutorul aplicatiei informatice distrbuite gratuit de catre Inspectia Muncii sau prin intermediul aplicatiilor informatice proprii (care corespund criteriilor prevazute de lege).

Codul Muncii prevede obligatia fiecarui angajator de a infiinta un registru general de evidenta a salariatilor. Incepad cu data de 1 ianuarie 2011, carnetul de munca a fost inlocuit in totalitate de registrul general de evidenta a salariatilor - Revisal, reglementat prin Hotararea de Guvern nr. 161/2006.

Metodologia de intocmire si completare a REVISAL este reglementata de HG nr. 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor, modificata prin HG nr. 1.105/2011.

Modificari esentiale in ReviSal! A aparut versiunea 6.0.9

Instructiuni clare, pas cu pas, privind absolut orice inregistare in ReviSal in 2023 cu ajutorul Caietului practic de completare in ReviSal, detalii AICI >>>


Cine completeaza si transmite registrul general de evidenta a salariatilor?
 

In ceea ce priveste incredintarea sarcinii de completare si transmitere a registrului de evidenta a salariatilor, Hotararea Guvernului nr. 905/2017 prevede ca angajatorul are doua posibilitati:

a) fie numeste o persoana sau mai multe prin decizie scrisa;

b) fie incheie un contract de prestari de servicii cu un prestator de servicii inregistrat la inspectoratul teritorial de munca.
 

Noul REVISAL 2023 - versiunea REVISAL 609?
 

Incepand cu data de 10 aprilie 2023, Inspectia Muncii a pus la dispozitia angajatorilor o versiune actualizata a aplicatiei ReviSal pentru transmiterea registrului de evidenta a salariatilor in format electronic. De la aceasta data, transmiterea ReviSal va putea fi efectuata numai prin versiunile 6.0.8/6.0.9 ale aplicatiei.

Versiunea aplicatiei ReviSal 6.0.9 cuprinde o serie de elemente noi:

1) Actualizarea nomenclatorului COR

2) Actualizarea codurilor COR in registrul de salariati va fi realizata automat prin trecerea la versiunea 6.0.9 a aplicatiei ReviSal, prin mecanisme proprii aplicatiei, la momentul instalarii corecte a kit-ului, nefiind astfel necesara operarea manuala a acestora.

3) Posibilitatea de inregistrare, la un angajator, a oricator contracte suspendate, indiferent de norma (respectand temeiurile si regulile de suspendare) sau a oricator

contracte suspendate, indiferent de tipul de norma, a oricator contracte active cu timp partial si a unui singur contract activ cu norma intreaga, pentru un angajat, acoperind urmatoarele scenarii:

– Toate contractele unui angajat pot fi cu norma intreaga si suspendate.

– Un contract cu norma intreaga poate fi activ, restul contractelor, indiferent de norma si de numarul lor, pot fi suspendate.

– Un angajat poate sa aiba un singur contract cu norma intreaga activ la acelasi

angajator.

– Un angajat poate sa aiba mai multe contracte active cu norma intreaga la angajatori diferiti.

4) Modificarea mesajului de avertizare privind conditiile in care un salariat poate detine mai mult de un contract de munca cu norma intreaga la un angajator

5) A fost corectata afisarea intervalelor de vechime in Raportul per salariat in cazul contractelor incetate intr-o versiune anterioara si reactivarea in versiunea curenta, fiind evidentiate informatiile referitoare la reactivare.
 

Elementele care se inregistreaza in REVISAL


a) Datele de identificare ale angajatorului persoana fizica sau juridica de drept privat, respectiv institutie/autoritate publica/alta entitate juridica care angajeaza personal in baza unui contract individual de munca, cum ar fi: denumire, cod unic de identificare – CUI, codul de identificare fiscala – CIF, sediul social si numele si prenumele reprezentantului legal – pentru persoanele juridice, respectiv: numele, prenumele, codul numeric personal – CNP, domiciliul – pentru persoanele fizice.

Datele de identificare ale angajatorului se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii de catre fiecare persoana care urmeaza sa se afle intr-un raport de munca cu angajatorul in baza unui contract individual de munca.

Orice modificare a datelor de identificare ale angajatorului se transmite la inspectoratul teritorial de munca in termen de 3 zile lucratoare de la data aparitiei modificarii.

Modificari esentiale in ReviSal! A aparut versiunea 6.0.9

Instructiuni clare, pas cu pas, privind absolut orice inregistare in ReviSal in 2023 cu ajutorul Caietului practic de completare in ReviSal, detalii AICI >>>
 

Documente in baza carora se efectueaza inregistrari in registrul general de evidenta a salariatilor
 

Documentele in baza carora se fac inregistrari in registrul general de evidenta a salariatilor pot fi:

1) Decizia angajatorului pentru inregistrarea suspendarilor. Daca suspendarea contractului individual de munca intervine la cererea salariatului, decizia angajatorului se emite in baza cererii salariatului.

2) Decizia angajatorului pentru inregistrarea incetarilor contractului individual de munca.

Prin decizie, angajatorul:

– dispune incetarea contractului individual de munca (cazul concedierilor);

– constata incetarea contractului individual de munca (cazul incetarilor de drept si al demisiei).

3) Decizia angajatorului pentru inregistrarea modificarilor la contractul individual de munca. Aceasta decizie se emite doar in cazul modificarilor care nu se realizeaza prin vointa comuna a salariatului si a angajatorului. De exemplu, modificarea salariului de baza minim brut pe tara.

4) Act aditional la contractul individual de munca pentru inregistrarea modificarilor care se realizeaza prin vointa comuna a salariatului si a angajatorului. De exemplu, modificarea functiei, a salariului sau a oricarui alt element al contractului individual de munca.

5) Nota explicativa in cazul corectiilor.

Documentele in baza carora se efectueaza inregistrari in registrul general de evidenta a salariatilor se vor pastra la dosarul personal.

 

Cum ar fi ca, de acum inainte, sa nu mai aveti nicio greseala in ReviSal?

Apelati la Caiet practic de completare in ReviSal si aflati cum trebuie sa procedati, fara niciun dubiu, in orice situatie, detalii AICI >>>
 

Problema - studiu de caz Revisal
 

Cum se inregistreaza in ReviSal reactivarea contractului individual de munca si incetarea ulterioara? S-a dispus reintegrarea salariatului de instanta de judecata si salariatul nu doreste reintegrarea.

Raspuns

In ceea ce priveste incetarea contractului individual de munca, conteaza daca instanta de judecata a dispus sau nu reintegrarea salariatului. Astfel, ceea ce conteaza din punctul de vedere al incetarii contractului individual de munca este ceea ce este mentionat in hotararea judecatoreasca:

a) Daca instanta de judecata a dispus reintegrarea salariatului, se va reactiva contractul individual de munca si ulterior acesta va inceta in baza art. 81 alin. (1), daca salariatul inregistreaza demisie si efectueaza preavizul, sau in baza art. 81 alin. (7), daca salariatul inregistreaza demisie si angajatorul renunta la termenul de preaviz.

In acest caz, temeiul incetarii contractului nu il reprezinta hotararea judecatoreasca, ci vointa salariatului exprimata dupa reactivarea contractului si reintegrare.

Incetarea contractului individual de munca se inregistreaza cel tarziu la data incetarii, asa cum se mentioneaza in art. 4 lit. (f ) din H.G. nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor.

b) Daca instanta de judecata nu a dispus reintegrarea salariatului (aceasta a dispus doar anularea deciziei de concediere si plata salariilor restante fara reintegrare), se va reactiva contractul individual de munca si ulterior acesta va inceta nu in baza art. 81 alin. (1), ci in baza art. 80 alin. (3) din Codul muncii.

Data incetarii contractului individual de munca este data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti.



 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]