Reintegrare salariat si dreptul la tichete de masa. Cum facem calculul si plata salariilor restante?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
17 Martie 2021
17 Martie 2021
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
reintegrare salariattichete de masadeclaratia 112plata salariu restantimpozit salariu restant
Reintegrare salariat si dreptul la tichete de masa. Cum facem calculul si plata salariilor restante?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
"In urma unei hotarari judecatoresti s-a dispus reintegrarea unui salariat si plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate, precum si plata tuturor drepturilor pe care salariatul le-ar fi avut in perioada in care contractul a fost incetat. In conditiile in care societatea acorda si tichete de masa, cum trebuie facut calculul: pentru fiecare luna de reintegrare tichetele de masa cuvenite si se comanda la furnizorul de tichete de masa sau se calculeaza o prima (cu toate taxele) care sa acopere contravaloarea acestora? De asemenea, ce trebuie sa stim privind declararea impozitului pentru perioada reintegrarii?”
 
Raspunsul specialistului:
 
Conform art. 80 alin. (1) din Codul muncii, in cazul in care concedierea a fost efectuata in mod netemeinic sau nelegal, instanta va dispune anularea ei si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.
 
Astfel, textul de lege citat prevede ca salariatii vor beneficia inclusiv de – celelalte drepturi de care ar fi beneficiat. De aceea apreciem ca salariatul beneficiaza inclusiv de tichetele de masa de care ar fi beneficiat daca angajatorul nu ar fi emis decizia anulata de instanta de judecata. Cu toate acestea tichetele de masa se acorda pentru fiecare zi in care salariatul este prezent in unitate (Legea 165/2018). In aceste conditii apreciem ca salariatului i se va plati contravaloarea tichetelor de masa iar asupra acesteia se vor calcula toate taxele salariale: impozit pe venit si contributii sociale.
 
In ceea ce priveste impozitul pe venitul din salarii, conform prevederilor art. 78 alin. (4) din Codul fiscal, in cazul veniturilor reprezentand salarii/solde, diferente de salarii/solde, dobanzi acordate in legatura cu acestea, precum si actualizarea lor cu indicele de inflatie, stabilite in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile/hotarari judecatoresti definitive si executorii, impozitul se calculeaza si se retine la data efectuarii platii, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare la data platii pentru veniturile realizate in afara functiei de baza, si se plateste pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care au fost platite.
 
Astfel, impozitul aferent salariilor stabilite in baza hotararii judecatoresti se va calcula si retine la luna platii despagubirilor conform reglementarilor legale in vigoare la data platii venitului si se vireaza pana pe data de 25 a lunii urmatoare. Intrucat impozitul se calculeaza conform reglementarilor legale in vigoare la data platii venitului, cota de impozit este de 10%. Impozitul pe salariu va fi cuprins in declaratia 112 aferenta lunii in care se efectueaza plata.
 
In ceea ce priveste contributiile sociale se vor avea in vedere dispozitiile art. 147 alin. (3) din Codul fiscal conform carora in cazul in care au fost acordate sume reprezentand salarii sau diferente de salarii, stabilite in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile/hotarari judecatoresti definitive si executorii, precum si in cazul in care prin astfel de hotarari s-a dispus reincadrarea in munca a unor persoane, in vederea stabilirii prestatiilor acordate de sistemul public de pensii, contributiile de asigurari sociale datorate potrivit legii se declara pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care au fost platite aceste sume, prin depunerea declaratiilor rectificative pentru lunile carora le sunt aferente sumele respective.
 
Asadar, in cazul contributiilor sociale, se depun declaratii rectificative corespunzatoare fiecarei luni conform legislatiei in vigoare in luna respectiva ceea ce inseamna ca se rectifica statul de salarii si declaratia 112 aferenta fiecarei luni.
 
In ceea ce priveste termenul in care trebuie sa faceti plata salariilor restante veti avea in vedere urmatoarele:
 
Hotararile judecatoresti pronuntate in materia litigiilor de munca sunt executorii de la pronuntarea instantei de judecata asupra fondului cauzei.
 
In acest sens sunt dispozitiile art. 274 din Codul muncii conform carora, hotararile pronuntate in fond sunt definitive si executorii de drept
Prin Decizia nr. 292/2018 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 274 din Legea 53/2003 - Codul muncii, Curtea Constitutionala a stabilit ca prevederile art. 274 reprezinta o dispozitie favorabila, intrucat asigura reintegrarea in munca si plata drepturilor salariale fara a se astepta parcurgerea tuturor etapelor procesuale pana la ramanerea definitiva a solutiei instantei de judecata.
 
Prin urmare, reintegrarea salariatului si plata drepturilor salariale restante trebuie sa fie efectuate intr-un termen cat mai scurt socotit de la data pronuntarii hotararii judecatoresti de catre Tribunal.
 
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
 
NOUTATI din Legislatie muncii

S-a modificat legislatia privind acordarea DIRNEI!


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]