Reintegrare salariat si dreptul la tichete de masa. Cum facem calculul si plata salariilor restante?

reintegrare salariattichete de masadeclaratia 112plata salariu restantimpozit salariu restant
Reintegrare salariat si dreptul la tichete de masa. Cum facem calculul si plata salariilor restante?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
"In urma unei hotarari judecatoresti s-a dispus reintegrarea unui salariat si plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate, precum si plata tuturor drepturilor pe care salariatul le-ar fi avut in perioada in care contractul a fost incetat. In conditiile in care societatea acorda si tichete de masa, cum trebuie facut calculul: pentru fiecare luna de reintegrare tichetele de masa cuvenite si se comanda la furnizorul de tichete de masa sau se calculeaza o prima (cu toate taxele) care sa acopere contravaloarea acestora? De asemenea, ce trebuie sa stim privind declararea impozitului pentru perioada reintegrarii?”
 
Raspunsul specialistului:
 
Conform art. 80 alin. (1) din Codul muncii, in cazul in care concedierea a fost efectuata in mod netemeinic sau nelegal, instanta va dispune anularea ei si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.
 
Astfel, textul de lege citat prevede ca salariatii vor beneficia inclusiv de – celelalte drepturi de care ar fi beneficiat. De aceea apreciem ca salariatul beneficiaza inclusiv de tichetele de masa de care ar fi beneficiat daca angajatorul nu ar fi emis decizia anulata de instanta de judecata. Cu toate acestea tichetele de masa se acorda pentru fiecare zi in care salariatul este prezent in unitate (Legea 165/2018). In aceste conditii apreciem ca salariatului i se va plati contravaloarea tichetelor de masa iar asupra acesteia se vor calcula toate taxele salariale: impozit pe venit si contributii sociale.
 
In ceea ce priveste impozitul pe venitul din salarii, conform prevederilor art. 78 alin. (4) din Codul fiscal, in cazul veniturilor reprezentand salarii/solde, diferente de salarii/solde, dobanzi acordate in legatura cu acestea, precum si actualizarea lor cu indicele de inflatie, stabilite in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile/hotarari judecatoresti definitive si executorii, impozitul se calculeaza si se retine la data efectuarii platii, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare la data platii pentru veniturile realizate in afara functiei de baza, si se plateste pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care au fost platite.
 
Astfel, impozitul aferent salariilor stabilite in baza hotararii judecatoresti se va calcula si retine la luna platii despagubirilor conform reglementarilor legale in vigoare la data platii venitului si se vireaza pana pe data de 25 a lunii urmatoare. Intrucat impozitul se calculeaza conform reglementarilor legale in vigoare la data platii venitului, cota de impozit este de 10%. Impozitul pe salariu va fi cuprins in declaratia 112 aferenta lunii in care se efectueaza plata.
 
In ceea ce priveste contributiile sociale se vor avea in vedere dispozitiile art. 147 alin. (3) din Codul fiscal conform carora in cazul in care au fost acordate sume reprezentand salarii sau diferente de salarii, stabilite in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile/hotarari judecatoresti definitive si executorii, precum si in cazul in care prin astfel de hotarari s-a dispus reincadrarea in munca a unor persoane, in vederea stabilirii prestatiilor acordate de sistemul public de pensii, contributiile de asigurari sociale datorate potrivit legii se declara pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care au fost platite aceste sume, prin depunerea declaratiilor rectificative pentru lunile carora le sunt aferente sumele respective.
 
Asadar, in cazul contributiilor sociale, se depun declaratii rectificative corespunzatoare fiecarei luni conform legislatiei in vigoare in luna respectiva ceea ce inseamna ca se rectifica statul de salarii si declaratia 112 aferenta fiecarei luni.
 
In ceea ce priveste termenul in care trebuie sa faceti plata salariilor restante veti avea in vedere urmatoarele:
 
Hotararile judecatoresti pronuntate in materia litigiilor de munca sunt executorii de la pronuntarea instantei de judecata asupra fondului cauzei.
 
In acest sens sunt dispozitiile art. 274 din Codul muncii conform carora, hotararile pronuntate in fond sunt definitive si executorii de drept
Prin Decizia nr. 292/2018 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 274 din Legea 53/2003 - Codul muncii, Curtea Constitutionala a stabilit ca prevederile art. 274 reprezinta o dispozitie favorabila, intrucat asigura reintegrarea in munca si plata drepturilor salariale fara a se astepta parcurgerea tuturor etapelor procesuale pana la ramanerea definitiva a solutiei instantei de judecata.
 
Prin urmare, reintegrarea salariatului si plata drepturilor salariale restante trebuie sa fie efectuate intr-un termen cat mai scurt socotit de la data pronuntarii hotararii judecatoresti de catre Tribunal.
 
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
reintegrare salariattichete de masadeclaratia 112plata salariu restantimpozit salariu restant

Data aparitiei: 17 Martie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Reintegrare salariat si dreptul la tichete de masa. Cum facem calculul si plata salariilor restante? Nota: 4.83 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]