Concedierile nelegale. Ce RISCA angajatorii pentru concedierile abuzive?

Concedierile nelegaledespagubiri concediere nelegalaobligatii angajator concediere nelegala
Concedierile nelegale. Ce RISCA angajatorii pentru concedierile abuzive?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Concedierile nelegale au fost, de-a lungul timpului, unul dintre motivele pentru care anumiti angajatori au fost adusi in instanta judecatoareasca. Poate ca in anumite situatii salariatii au fost cei care aveau dreptate, dar cu siguranta au existat si situatii in care angajatorii au fost luati prin surprindere, nestiind ca au incalcat legea.
 
Tocmai de aceea astazi ne-am propus sa explicam pe indelete ce inseamna o concediere abuziva si la ce trebuie sa fie atenti managerii HR atunci cand au in vedere astfel de proceduri. 
 

Concedierile nelegale - ce prevede Codul Muncii?

 
Conform art. 78 din Codul muncii, „concedierea dispusa cu nerespectarea procedurii prevazute de lege este lovita de nulitate absoluta”.
 
In acest sens, art. 80 din Codul muncii dispune: „in cazul in care concedierea a fost efectuata in mod netemeinic sau nelegal, instanta va dispune anularea ei si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul. La solicitarea salariatului, instanta care a dispus anularea concedierii va repune partile in situatia anterioara emiterii actului de concediere”.
 
Ce pasi trebuie sa urmati in cazul unei concedieri pentru o abatere disciplinara grava?
 
1. Convocarea in scris a angajatului, in care trebuie sa se regaseasca: motivul pentru care este convocat (descrierea abaterii), data, ora si locul intrevederii, persoana/comisia cu care va discuta si precizarea ca poate veni insotit de un reprezentant al sindicatului din care face parte, detalii in lucrarea Concedierea Perfect LEGALA >>>
 
Asadar, la art. 80 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se prevede ca in cazul in care concedierea a fost efectuata in mod netemeinic sau nelegal, instanta va dispune anularea ei si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.
 

Concediere nelegala - la ce despagubiri are drept salariatul?

 
Despagubirile care se acorda salariatului in cazul in care concedierea a fost efectuata in mod netemeinic sau nelegal si instanta va dispune anularea ei sunt urmatoarele:
 
despagubiri banesti, egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul, exemplificand in acest sens:
 
angajatorul va trebui sa plateasca si primele de care salariatul ar fi beneficiat potrivit contractului individual sau colectiv de munca, cum ar fi prima de Craciun sau de Pasti, precum si drepturile in natura de care ar fi beneficiat acesta;

 persoana concediata este indreptatita la despagubiri indiferent de efortul facut pentru gasirea unui alt loc de munca si indiferent de reincadrarea sa la alt angajator in perioada anterioara anularii deciziei de concediere;
 
 daune cominatorii, in situatia in care angajatorul este de rea–credinta si refuza ori tergiverseaza reintegrarea salariatului (neexecutarea unei hotarari judecatoresti privind reintegrarea in munca a unui salariat atrage si raspunderea penala a angajatorului, in temeiul dispozitiilor art. 261 din Codul muncii republicat);
 
daune morale, in situatia in care salariatul dovedeste ca prin masura ilegala a angajatorului i-au fost afectate prestigiul, onoarea, reputatia, demnitatea sa, cererea putand fi admisa daca salariatul probeaza indeplinirea conditiilor angajarii raspunderii civile delictuale a angajatorului potrivit art. 998-999 din Codul civil (existenta faptei ilicite cauzatoare a prejudiciului, existenta raportului de cauzalitate intre acestea si vi- novatia angajatorului)1. Potrivit doctrinei juridice si practicii judecatoresti, pentru acordarea unor despagubiri morale, cel ce le pretinde trebuie sa aduca argumente si indicii din care sa rezulte in ce masura drepturile personale nepatrimoniale, ocrotite de lege, i-au fost afectat.
 
Cele mai sensibile 92 de probleme care apar in cazul unei concedieri! Orice manager HR trebuie sa le cunoasca si sa stie cum sa le rezolve
 
Atentie, o simpla eroare de procedura anuleaza masura concedierii! Protejati-va folosind informatiile din lucrarea Concedierea perfect legala, detalii AICI >>>
 

Ce obligatii are angajatorul in cazul unei concedieri nelegale?

 
Conform art. 80 din Codul muncii:
 
Art. 80
 
(1)In cazul in care concedierea a fost efectuata in mod netemeinic sau nelegal, instanta va dispune anularea ei si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.
(2)La solicitarea salariatului instanta care a dispus anularea concedierii va repune partile in situatia anterioara emiterii actului de concediere.
(3)In cazul in care salariatul nu solicita repunerea in situatia anterioara emiterii actului de concediere, contractul individual de munca va inceta de drept la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti.
Astfel cum puteti observa, art. 80 alin. (1) nu se refera la hotarare definitiva/irevocabila si nu precizeaza ca se acorda drepturile salariale la data ramanerii definitive/irevocabile a hotararii judecatoresti.
Termenul de irevocabil este folosit in alin. (3), iar acest alin. (3) se refera la data la care inceteaza contractul individual de munca in situatia in care salariatul nu a solicitat reintegrarea.
 

Prejudicii morale aduse salariatilor

 
In acest sens, practica judecatoreasca s-a pronuntat in sensul ca se considera prejudicii morale urmatoarele situatii:
 
„reclamantul a suferit o stare puternica de soc ce a determinat internarea sa in spital, situatie care impune acordarea unor daune morale”;
 „angajatorul i-a desfacut contractul de munca sub acuzatia de proxenetism, toti prietenii si cunoscutii nu au mai pastrat relatiile amicale, sotia sa intrigata de pretinsa activitate imorala a introdus actiune de divort (…), desfacerea contractului de munca a provocat celui in cauza grave prejudicii morale”
 
Stabilirea cuantumului daunelor morale "include o doza de aproximare", instanta trebuie sa aiba in vedere o serie de criterii cum ar fi consecintele negative suferite de salariat pe plan fizic si psihic, importanta si gravitatea valorilor morale lezate, intensitatea cu care au fost percepute consecintele vatamarii, masura in care i-a fost afectata situatia familiala, profesionala si sociala.
 
Lucrarea Concedierea perfect legala contine strict asemenea informatii pe care le puteti aplica imediat, in orice situatie legata de o concediere. Este o lucrare cu un pronuntat caracter practic, gandita sa va ofere rapid solutia pentru cazul specific cu care va confruntati, COMANDA ACUM >>>
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Concedierile nelegaledespagubiri concediere nelegalaobligatii angajator concediere nelegala

Data aparitiei: 02 Ianuarie 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concedierile nelegale. Ce RISCA angajatorii pentru concedierile abuzive? Nota: 3.83 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]