"La Art 90 (1) din Normele metodologice de aplicare a Legii 3192006 se prevede ca instruirea la locul de munca se face de catre conducatorul direct al locului de munca. Patronul, care este si administrator poate efectua instructajul la locul de munca? Mentionez ca nu este angajat la societatea la care este proprietar/administrator/patron. Poate fi asociat cu calitatea de conducator al locului de munca pentru efectuarea instructajului la locul de munca si periodic, chiar daca nu este angajatul propriei societati si numai administrator. La instruirea in domeniul ISU este la fel."
Raspunsul specialistului:
Instruirea la locul de munca, cat si instruirea periodica, se efectueza de catre conducatorul direct al locului de munca, in grupe de maximum 20 de persoane.
Acest conducator direct este, de regula, seful ierarhic superior. Pentru societati mai mici, unde nu exista o
organigrama bine definita, cu sefi ierarhici, conducatorul locului de munca se desemneaza prin decizie din randul unor salariati cu experienta mai mare.
Conducatorul locului de munca poate fi si angajatorul (administratorul) daca isi desfasoara activitatea cu regularitate in firma.
Trebuie avut in vedere ca organizarea activitatilor de prevenire si protectie intr-o societate mica poate fi realizata prin asumarea de catre angajator a atributiilor specifice prevazute de lege, caz in care trebuie sa urmeze un program de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca (de 40 sau 80 ore).
Situatia este similara si pentru instructajul la locul de munca in domeniul situatiilor de urgenta.
Un raspuns oferit in februarie 2023, de catre expertii de la PortalSSM. Da click AICI pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in domeniul SSM.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Sprijin in vederea angajarii persoanelor cu handicapIntrebare: Cu privire la Ordonanta de Urgenta 127/2024, cu privire la unele masuri in domeniul social, respectiv privind angajarea persoanelor cu handicap, in articolul VI pct 3 sunt prevazute unele obligativitati ale angajatorilor cu peste 50 angajati, nu stim cum sa gestionam. Legea prevede obligativitatea de a solicita prin cerere scrisa adresata ONG-urilor sprijin in vederea angajarii persoanelor cu dizabilitati. Cum identificam aceste ONG-uri, ce format de scrisoare ne recomandati? Ulterior, ar trebui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Drepturi prevazute in CCM ce se acorda pe durata suspendarii CIMIntrebare: Compania plateste asigurare privata de sanatate pentru angajatii sai cat si transport. Putem pune in contractul colectiv ca aceste drepturi sunt mentinute si pe perioada de suspendare a contractului in urmatoarele cazuri: Asigurarea privata sa fie mentinuta pe perioada concediului de crestere copil iar transportul sa fie mentinut pentru perioada de concedii medicale. In ambele situatii conform prevederilor din Codul muncii contractul se considera suspendat, insa tot acesta spune ca pe perioada...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<