Analizam cazul unui angajat al carui contract de munca a incetat conform art. 61, lit. d). Salariatul in cauza a contestat decizia de incetare in instanta, iar in acest moment societatea doreste reincadrarea pe post. Vom vedea care este procedura obligatorie si care sunt actele necesare pentru indeplinirea reincadrarii.
Raspuns:
Demersurile necesare reintegrarii difera in functie de momentul la care se face reintegrarea.
Astfel, daca reintegrarea se face din initiativa angajatorului inainte de pronuntarea de catre instanta de judecatoreasca a unei hotararii de anulare a deciziei de concediere si in lipsa unor prevederi exprese care sa interzica revocarea deciziei de concediere, actul prin care se revoca concedierea trebuie sa imbrace forma unei decizii. Asadar, intrucat decizia de concediere nu este un act, prin esenta, irevocabil ea poate fi revocata printr-o decizie de revocare.
In practica se intalnesc situatii in care s-a dispus revocarea de catre angajator a deciziilor. Retractarea deciziei emise poate fi dispusa insa numai pana la momentul la care decizia incepe sa produca efecte juridice.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
In situatia in care reintegrarea se dispune de catre instanta de judecata ca urmare a anularii deciziei de concediere se va inregistra corespunzator in ReviSal si transmite ITM. Astfel, in Anexa nr. 13 – Nomenclator privind temeiurile legale de reactivare din Specificatiile tehnice privind intocmirea si transmiterea Registrului General de Evidenta a Salariatilor este prevazut ca temei de reactivare al contractului reintegrarea (pe baza hotararii judecatoresti).
Asadar, pe baza hotararii judecatoresti veti inregistra in ReviSal reactivarea contractului individual de munca al salariatei in cazul careia instanta a anulat masura concedierii, urmand urmatorii pasi:
- in sectiunea Contracte accesati Reactivare din campul Incetare;
- alegeti data reactivarii (data de la care salariatul este reintegrat);
- in campul Explicatie mentionati numarul si data hotararii judecatoresti.
In ceea ce priveste plata catre salariat a despagubirilor, potrivit art. 80 alin. (1) din Codul muncii , republicat, in cazul in care concedierea a fost efectuata in mod netemeinic sau nelegal, instanta va dispune anularea ei si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.
Alin. (2) din acelasi articol prevede ca la solicitarea salariatului instanta care a dispus anularea concedierii va repune partile in situatia anterioara emiterii actului de concediere. Asadar, din formularea acestor dispozitii legale rezulta ca anularea deciziei de concediere si reintegrarea salariatului a produs efecte asupra tuturor drepturilor de care contestatorul a fost lipsit, fiind prin urmare repus in situatia anterioara concedierii.
Prin anularea deciziei de desfacere a contractului individual de munca efectele nulitatii retroactiveaza pana la momentul emiterii deciziei, partile fiind puse in situatia anterioara, prezumandu-se existenta neintrerupta a raportului de munca dintre parti pe perioada emiterii deciziei si data reintegrarii, angajatorul datorand salariatului drepturile salariale si celelalte drepturi de care ar fi beneficiat acesta daca nu ar fi intervenit concedierea, prevazute legal sau stabilite contractual, precum indemnizatii de concediu de odihna, prime, sporuri cu caracter permanent, drepturi ce urmeaza a fi majorate daca pe perioada cuprinsa intre data desfacerii contractului individual de munca si reintegrare s-au acordat astfel de majorari personalului din cadrul angajatorului in baza unor acte normative ori in baza deciziei angajatorului.