Nerespectarea normei de lucru poate duce la neplata orelor suplimentare?

ore suplimentare platanorma de productieore suplimentare codul muncii
Nerespectarea normei de lucru poate duce la neplata orelor suplimentare?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Avem o societate cu domeniu de activitate in productie si doreste sa implementeze norme de productie. Salariatii acestei societati lucreaza si ore suplimentare, iar administratorul societatii ar dori ca orele suplimentare sa fie achitate in functie de norma de productie. De exemplu, daca in norme avem introduse ca intr-o ora se poate produce un panou, iar salariatii produc un panou in 3 ore suplimentare, atunci acestia sa fie platiti cat pentru o ora suplimentara. Va rugam sa ne comunicati daca putem implementa aceste norme de productie asupra orelor suplimentare conform exemplului mentionat mai sus."
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Conform dispozitiilor din Codul muncii:
 
Art. 120
 
(1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.
 
Totul despre Orele suplimentare si munca in zi de repaus - Evitati amenzile de 15.000 de lei pentru fiecare persoana identificata ca prestand munca suplimentara, detalii AICI >>>
 
Art. 112
 
(1) Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
 
Art. 129
 
Norma de munca exprima cantitatea de munca necesara pentru efectuarea operatiunilor sau lucrarilor de catre o persoana cu calificare corespunzatoare, care lucreaza cu intensitate normala, in conditiile unor procese tehnologice si de munca determinate. Norma de munca cuprinde timpul productiv, timpul pentru intreruperi impuse de desfasurarea procesului tehnologic, timpul pentru pauze legale in cadrul programului de munca.
 
Art. 130
 
Norma de munca se exprima, in functie de caracteristicile procesului de productie sau de alte activitati ce se normeaza, sub forma de norme de timp, norme de productie, norme de personal, sfera de atributii sau sub alte forme corespunzatoare specificului fiecarei activitati.
 
Art. 131
 
Normarea muncii se aplica tuturor categoriilor de salariati.
 
Art. 132
 
Normele de munca se elaboreaza de catre angajator, conform normativelor in vigoare, sau, in cazul in care nu exista normative, normele de munca se elaboreaza de catre angajator dupa consultarea sindicatului reprezentativ ori, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor.
 
Astfel, orele care depasesc  40 ore/saptamana sunt ore suplimentare.
Angajatorul elaboreaza normele de munca cu respectarea conditiilor de mai sus, iar daca un salariat nu poate respecta aceste norme de munca poate fi concediat pentru necorespundere profesionala sau chiar poate fi concediat disciplinar daca nerespectarea are loc astfel incat sunt indeplinite conditiile unei abateri disciplinare.
 
In acest sens, art. 39 alin.(2) din Codul muncii stabileste astfel:
 
Salariatului ii revin, in principal, urmatoarele obligatii:
 
a) obligatia de a realiza norma de munca sau, dupa caz, de a indeplini atributiile ce ii revin conform fisei postului;
 
Prin urmare, nu este posibil ca salariatii sa lucreze mai mult de 40 ore/saptamana fara ca orele ce depasesc aceasta durata sa nu fie considerate ore suplimentare cu motivatia ca salariatii nu pot sa isi desfasoare norma de lucru.
 
Daca salariatii nu isi pot indeplini norma de lucru, angajatorul trebuie sa ia masurile de mai sus.
 
Un raspuns oferit in februarie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click AICI pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ore suplimentare platanorma de productieore suplimentare codul muncii

Data aparitiei: 20 Februarie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Nerespectarea normei de lucru poate duce la neplata orelor suplimentare? Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]