Analizam in randurile urmatoare situatia unui angajat caruia i s-a desfacut contractul individual de munca in anul 2013. In urma unei sentinte judecatoresti, salariatul trebuie reintegrat cu plata tuturor drepturilor salariale pe toata aceasta perioada.
Se mentioneaza faptul ca in perioada din 2013 si pana in prezent s-a acordat si o crestere salariala la salariul de baza, care se va acorda si salariatului in cauza la calcului drepturilor salariale.
Cu ajutorul specialistilor vom stabili daca se transmite reactivarea contractului in Revisal, care este termenul si daca cresterea salariala din 20134 trebuie transmisa in Revisal, termenul prevazut fiind depasit:
Conform art. 80 alin. (1) din Codul muncii, republicat, in situatia in care concedierea a fost efectuata in mod netemeinic sau nelegal, instanta va dispune anularea ei si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.
Alin. (2) al aceluiasi articol arata ca la solicitarea salariatului, instanta care a dispus anularea concedierii va repune partile in situatia anterioara emiterii actului de concediere.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
In concluzie, anularea deciziei de concediere si reintegrarea salariatului a produs efecte asupra tuturor drepturilor de care contestatorul a fost lipsit, fiind prin urmare repus in situatia anterioara concedierii.
Prin anularea deciziei de desfacere a contractului individual de munca efectele nulitatii retroactiveaza pana la momentul emiterii deciziei.
Partile sunt puse in situatia anterioara, prezumandu-se existenta neintrerupta a raportului de munca dintre parti pe perioada emiterii deciziei si data reintegrarii.
Angajatorul datoreaza salariatului drepturile salariale si celelalte drepturi de care ar fi beneficiat acesta daca nu ar fi intervenit concedierea, prevazute legal sau stabilite contractual, precum indemnizatii de concediu de odihna, prime, sporuri cu caracter permanent, drepturi ce urmeaza a fi majorate daca pe perioada cuprinsa intre data desfacerii contractului individual de munca si reintegrare s-au acordat astfel de majorari personalului in mod colectiv.
Pentru perioada anterioara reintegrarii majorarea salariala se va acorda in temeiul hotararii judecatoresti si nu va se va inregistra in registrul general de evidenta a salariatilor. Dupa reintegrarea salariatului, se va incheia act aditional la contractul individual de munca.
Modificarea salariului se va inregistra in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) cel tarziu in ziua lucratoare anterioara implinirii termenului de 20 de zile lucratoare prevazut la art. 17 alin. (5) din Legea nr. 53/2003, republicata (termenul de 20 de zile prevazut pentru modificarea contractului calculat de la data aparitiei modificarii, in speta, de la data reintegrarii).
HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) nu stabileste un termen pentru reactivarea contractului individual de munca. In lipsa unei prevederi legale apreciem ca inregistrarea poate fi facut cel mai tarziu la data efectiva a reintegrarii pentru a avea un contract activ incepand cu aceasta data.