Contract de inchiriere intre angajator si salariat. Retinerea chiriei din salariu - PROCEDURA

retinerile cauzate cu titlu de dauneDaune cauzate angajatorului de catre salariat
Contract de inchiriere intre angajator si salariat. Retinerea chiriei din salariu - PROCEDURA
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
"Un salariat a beneficiat de o locuinta, proprietatea societatii, in baza unui contract de inchiriere pe perioada determinata si cu plata unei chirii lunare. Salariatul avea semnat un angajament de plata pentru a i se retine chiria din salariu. La data de 30.09.2023 contractul de inchiriere a incetat, dar salariatul mai are de plata o restanta la chirie. 
 
A facut o cerere catre conducerea societatii prin care solicita esalonare a datoriei in 5 rate, cerere aprobata de angajator. Intrebarea este: putem sa-i retinem cele 5 rate din salariu sau trebuie sa respectam art. 169 alin. (2) din Codul Muncii care stabileste ca Retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila."
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Conform art. 169 alin. (2) din Codul muncii, retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva.
 

Codul muncii interzice retinerile cauzate cu titlu de daune

 
Astfel, textul din Codul muncii interzice retinerile cauzate cu titlu de daune.
 
Retinerile pot fi efectuate de angajator daca exista acordul salariatului si nu vizeaza o paguba produsa angajatorului ci vizeaza o inlesnire a salariatului in efectuarea unei plati.
 
Intr-o cauza supusa judecatii, Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a VII-a Civila, conflicte de munca si asigurari sociale, respingand recursul impotriva sentintei instantei de fond, sub aspectul criticii retinerilor nelegale din salariu s-a pronuntat prin decizia nr. 3415/R/2011 in sensul ca raportul juridic nascut prin incheierea contractelor de imprumut nu este unul de drept al muncii, ci unul civil. 
 
In aceste contracte de imprumut s-au stabilit si conditiile de restituire a imprumutului, recurenta fiind de acord cu debitarea directa a sumelor respective din salariu. Astfel, retine Curtea de Apel ca retinerile de care se face vorbire au fost efectuate in baza conventiei partilor, asa cum rezulta din contractele de imprumut incheiate si depuse la dosar. Salariatul a fost de acord cu debitarea directa, din drepturile salariale, a ratelor de restituire a imprumutului.
 

 Daune cauzate angajatorului de catre salariat

 
Curtea a mai retinut ca art. 164 (n.n. art. 169 din Codul muncii, republicat), nu este incident in speta intrucât retinerile din salariu efectuate de pârâta nu reprezinta daune cauzate angajatorului de catre salariat, ipoteza vizata de art.164 alin.2, situatie in care angajarea raspunderii trebuie dispusa prin hotarâre judecatoreasca definitiva si irevocabila si in care retinerile din salariu se fac urmare executarii de buna voie a titlului executoriu constând in hotararea judecatoreasca. 
 
In speta, retinerile sumelor din drepturile salariale ale reclamantei au avut la baza conventia partilor, prin care acestea au stabilit simplificarea executarii datoriilor reciproce având ca obiect plata drepturilor salari ale si restituirea ratelor din imprumut, prin compensare, aceasta modalitate de stingere a datoriilor fiind permisa  Codul civil.
 
Textul din Codul muncii mentionat se refera la daune ce izvorasc din raporturile de munca dintre salariat si angajator, ori sumele retinute de angajator vizeaza executarea unor obligatii ce au izvorât dintr-un contract de imprumut, care nu are legatura cu raporturile de munca.
 
In consecinta, in baza unei solicitari a salariatului, angajatorul poate retine ratele privind plata chiriei restante. Solicitatea salariatului trebuie sa fie explicita (sa se refere la sume exacte, la perioada, etc) si sa se mentioneze ca se solicita retinerea pentru simplificarea platilor (a dtrepturilor salariale de catre angajator si a chiriei restante de catre salariat).
 
Un raspuns oferit in noiembrie 2023, de catre expertii de la PortalSalarizare. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si salarizare.
 

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
retinerile cauzate cu titlu de dauneDaune cauzate angajatorului de catre salariat

Data aparitiei: 17 Noiembrie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Contract de inchiriere intre angajator si salariat. Retinerea chiriei din salariu - PROCEDURA Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Venituri din drepturi de autor. Contributii socialeIntrebare: Va rog sa ne spuneti in cazul unui contract de drepturi de autor in valoare de 200.000 lei. Avand in vedere ca societatea platitoare a venitului (este singurul platitor de venit pentru persoana fizica cu drepturi de autor), la cel nivel trebuie sa retina contributiile sociale? Mentionam ca deja s-au facut plati in cursul anului de 100.000 lei si s-a retinut decat impozitul pe venit. Ar trebui depusa rectificativa la data declararii impozitului pentru a cuprinde si contributiile sau putem face...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Conducatori auto. Indemnizatie de mobilitate. Diurna. CazareIntrebare: La o Societate care are ca obiect de activitate transport rutier de marfuri, pentru salariatii care sunt incadrati conducatori auto de marfa, in cazul deplasarilor se plateste indemnizatie delegare sau detasare, in functie de caz. Intrebare: 1. Pot beneficia si de indemnizatie de mobilitate, in limita plafonului neimpozabil , in cazul in care se face Act aditional cu aceasta clauza ? 2. Ar putea beneficia de prevedirie art. 76 alin. (4 1) din Codul fiscal punctul c) si anume cazarea in cazul...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2023 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2023 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2023 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2023 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]