Diurna 2022. Exista posibilitatea de acordare a acesteia in mod diferentiat?

diurna 2022acordare diurna diferentiatdiurna reincadrare venit salarial
Diurna 2022. Exista posibilitatea de acordare a acesteia in mod diferentiat?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca diurna trebuie sa fie mentionata in actul aditional de detasare si sa se intocmeasca ordin de deplasare pentru justificarea acesteia.
 
Angajatorul trebuie sa aiba in vedere la stabilirea diurnei in mod diferentiat scopul acesteia (de acoperire a cheltuielilor de hrana, in primul rand) astfel incat sa poata justifica de ce unui salariat ii acorda diurna in cuantum mai mare decat altuia.
 
"Pe fondul noilor reglementari privind diurna va solicitam ajutorul in identificarea unor criterii in raport de care sa se poata stabili diurna diferentiata in contractul colectiv de munca. Care ar putea fi acele criterii obiective din punctul dumneavoastra de vedere care ar putea fi inserate in Contractul colectiv de munca in raport de care sa se acorde o diurna diferentiata astfel incat, la un eventual control fiscal sa nu se reconsidere suma acordata cu acest titlu?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Conform art. 7 alin. (1) din HG 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, diurna in valuta se diferentiaza pe doua categorii si se acorda la nivelul prevazut pentru fiecare tara in care are loc deplasarea, potrivit anexei.
 
Atentie, Legea nr. 72/2022 a adus schimbari majore privind diurna!
 
Aflati care este noul regim al diurnei din lucrarea “Diurna legala in Romania si in strainatate”
 
Evitati reincadrarea de catre ANAF a diurnei ca venit salarial, detalii aici >>>
 
 
Desi o dispozitie legala prevede in cazul personalului din institutii publice acordarea diferentiata a diurnei pe categorii de personal, nu recomand angajatorilor din domeniul privat aceasta practica. Avand in vedere scopul diurnei, nu se poate sustine ca un salariat incadrat pe o anumita functie are nevoie de hrana mai multa decat altul incadrat pe o alta functie.
 
Intr-o speta in care organele fiscale au reincadrat diurna acordata diferentiat, instanta de judecata a decis ca organele fiscale au incadrat corect diurna in venituri salariale dupa cum urmeaza:
 
„Societatea a acordat diferentiat pretinsele sume cu titlu de diurna, atat pe salariat in functie de activitatile efectuate cat si intre salariati, acordat in functie de atitudinea fata de munca precum si de responsabilitatea fiecarui angajat, asa ca in mod corect au retinut organele fiscale ca, aceste sume de bani au fost platite in fapt, in functie de aptitudinile, randamentul si de calitatea muncii depuse de fiecare salariat, acestea fiind atributele unei remuneratii pentru munca depusa in baza unei activitati dependente stabilita intre un angajator si salariat, drepturi banesti ce izvorasc din raportul de munca si de care beneficiaza angajatul delegat.”
 
Lucrarea Diurna legala in Romania si in strainatate prezinta 37 de situatii  controversate privind stabilirea diurnei in diverse cazuri de detasare sau delegare.
 
Va oferim acum solutiile propuse de specialistii in domeniu, pentru cele mai frecvent intalnite situatii generate de detasare, delegare, diurna, COMANDA ACUM >>>
 
In consecinta, doar un criteriu care sa justifice de ce un salariat are nevoie de mai multa hrana in delegare/detasare decat altul sau de ce un salariat este mai afectat de dislocarea din mediul sau de viata obisnuit decat altul poate determina acordarea diurnei in mod diferentiat.
Nu recomand o astfel de stabilire a diurnei deoarece se risca reincadrarea de catre organele fiscale.
 
 
Un raspuns valabil la data de 18.07.2022, oferit de expertii de catre PortalCodulMuncii >>>
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
diurna 2022acordare diurna diferentiatdiurna reincadrare venit salarial

Data aparitiei: 18 Iulie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Diurna 2022. Exista posibilitatea de acordare a acesteia in mod diferentiat? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]