Va reamintim ca diurna trebuie sa fie mentionata in actul aditional de detasare si sa se intocmeasca ordin de deplasare pentru justificarea acesteia.
Angajatorul trebuie sa aiba in vedere la stabilirea diurnei in mod diferentiat scopul acesteia (de acoperire a cheltuielilor de hrana, in primul rand) astfel incat sa poata justifica de ce unui salariat ii acorda diurna in cuantum mai mare decat altuia.
"Pe fondul noilor reglementari privind diurna va solicitam ajutorul in identificarea unor criterii in raport de care sa se poata stabili diurna diferentiata in contractul colectiv de munca. Care ar putea fi acele criterii obiective din punctul dumneavoastra de vedere care ar putea fi inserate in Contractul colectiv de munca in raport de care sa se acorde o diurna diferentiata astfel incat, la un eventual control fiscal sa nu se reconsidere suma acordata cu acest titlu?"
Raspunsul specialistilor:
Conform art. 7 alin. (1) din HG 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, diurna in valuta se diferentiaza pe doua categorii si se acorda la nivelul prevazut pentru fiecare tara in care are loc deplasarea, potrivit anexei.
Atentie, Legea nr. 72/2022 a adus schimbari majore privind diurna!
Aflati care este noul regim al diurnei din lucrarea “Diurna legala in Romania si in strainatate”
Evitati reincadrarea de catre ANAF a diurnei ca venit salarial, detalii aici >>>
Desi o dispozitie legala prevede in cazul personalului din institutii publice acordarea diferentiata a diurnei pe categorii de personal, nu recomand angajatorilor din domeniul privat aceasta practica. Avand in vedere scopul diurnei, nu se poate sustine ca un salariat incadrat pe o anumita functie are nevoie de hrana mai multa decat altul incadrat pe o alta functie.
Intr-o speta in care organele fiscale au reincadrat diurna acordata diferentiat, instanta de judecata a decis ca organele fiscale au incadrat corect diurna in venituri salariale dupa cum urmeaza:
„Societatea a acordat diferentiat pretinsele sume cu titlu de diurna, atat pe salariat in functie de activitatile efectuate cat si intre salariati, acordat in functie de atitudinea fata de munca precum si de responsabilitatea fiecarui angajat, asa ca in mod corect au retinut organele fiscale ca, aceste sume de bani au fost platite in fapt, in functie de aptitudinile, randamentul si de calitatea muncii depuse de fiecare salariat, acestea fiind atributele unei remuneratii pentru munca depusa in baza unei activitati dependente stabilita intre un angajator si salariat, drepturi banesti ce izvorasc din raportul de munca si de care beneficiaza angajatul delegat.”
Lucrarea Diurna legala in Romania si in strainatate prezinta 37 de situatii controversate privind stabilirea diurnei in diverse cazuri de detasare sau delegare.
Va oferim acum solutiile propuse de specialistii in domeniu, pentru cele mai frecvent intalnite situatii generate de detasare, delegare, diurna, COMANDA ACUM >>>
In consecinta, doar un criteriu care sa justifice de ce un salariat are nevoie de mai multa hrana in delegare/detasare decat altul sau de ce un salariat este mai afectat de dislocarea din mediul sau de viata obisnuit decat altul poate determina acordarea diurnei in mod diferentiat.
Nu recomand o astfel de stabilire a diurnei deoarece se risca reincadrarea de catre organele fiscale.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<