Efectele delegarii asupra CIM

13 Martie 2012
13 Martie 2012
delegareCIMcontract de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

a) Delegarea modifica temporar locul muncii stabilit prin contractul individual de munca.

b) Nu produce modificari asupra drepturilor salariale. Delegatul va beneficia de toate drepturile salariale stabilite prin contract, ce se platesc de unitatea angajatoare.

In plus, pentru ca delegarea presupune dislocuirea temporara a salariatului din me­diul in care este obisnuit sa lucreze, poate genera cheltuieli suplimentare de transport si cazare.

Acestea se suporta de catre unitate, impreuna cu indemnizatia de delegare, in conditiile legii sau ale contractului colectiv de munca aplicabil.

In cazul unitatilor carora li se aplica contractele colective, valoarea diurnei se stabileste prin negociere colectiva si/sau individuala.

c) Delegarea nu presupune modificarea felului muncii.

Delegatul isi va exercita atributiile de serviciu in conformitate cu fisa postului.

In ordinul de delegare se pot face si alte precizari in legatura cu particularitatile activitatii sale in perioada delegarii. Nu este interzisa conferirea de atributii suplimentare cu ocazia delegarii, atata timp cat noile atributii sunt in concordanta cu competentele salariatului si nu aduc o modificare semnificativa a atributiilor sale obisnuite.

Exemplu
Contabilul unitatii este trimis sa perfecteze din punct de vedere financiar o tranzactie cu o societate din alta localitate. Desi acesta are obligatia de a duce la destinatie si documentatia cu valoare tehnica ce sta la baza tranzactiei, nu i se va putea solicita sa negocieze aspectele tehnice ale misiunii, care exced competenta sa din domeniu financiar si contabil.

d) Dreptul de a acorda sanctiuni disciplinare revine unitatii care dispune delegarea chiar daca salariatul este trimis sa isi exercite atributiile in incinta altei firme.

In aceasta perioada, salariatul serveste interesele unitatii angajatoare care are dreptul de a aplica sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori au savarsit o abatere disciplinara, potrivit art. 248 alin. (1) din Codul muncii.

Prin modificarea locului muncii, salariatul poate ajunge sa isi desfasoare activitatea la o alta persoana juridica, deservind propriul angajator. Unitatea unde este trimis in delegatie are propriile reguli de disciplina a muncii, care, odata incalcate, pot atrage sanctiuni disciplinare. Dreptul de a dispune aceste sanctiuni revine numai unitatii angajatoare, dar poate avea la baza un raport al celeilalte unitati privind comportamentul salariatului sau pe durata delegarii.

Abaterile pot avea ca obiect nerespectarea unor reguli generale de comportament in unitate, nerespectarea unor obligatii privind disciplina muncii etc. Ramane totusi de stabilit care este modalitatea concreta de a i se aduce la cunostinta  prevederile cu titlu special din regulamentul intern al unitatii unde se desfasoara delegatia.

e) Salariatul delegat beneficiaza de protectie sub aspectul sanatatii si securitatii muncii.

Obligatia de a asigura un mediu sigur de munca si un echipament de protectie adecvat revine organizatorului activitatii in locul respectiv de munca, adica unitatii in incinta careia se presteaza activitatea.

f) Delegarea nu intrerupe prestarea muncii si nici plata salariului de catre unitatea angajatoare, iar, spre deosebire de detasare, contractul de munca nu este suspendat.

g) Perioada delegarii constituie vechime in munca, deoarece in aceasta perioada se presteaza activitate. Perioada delegarii nu se inscrie in carnetul de munca distinct, dar se completeaza in rubrica privind modificarea contractului de munca din registrul general de evidenta a salariatilor.

h) In perioada delegarii se primesc drepturi salariale si se retin contributiile de asigurari sociale de stat, pentru somaj si pentru sanatate.

i) In perioada delegarii, salariatul raspunde patrimonial in fata unitatii angajatoare.

In situatia in care salariatul a produs un prejudiciu unitatii unde a fost delegat, ea se va putea intoarce impotriva unitatii angajatoare pentru acoperirea pagubei pricinuite de salariatul in cauza. La randul sau, unitatea angajatoare va stabili raspunderea patrimoniala a salariatului sau cu respectarea dispozitiilor Codului muncii.


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]