Controlul inspectorilor de munca - atentie la dosarele personale ale salariatilor

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
23 Mai 2023
23 Mai 2023
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
dosarul personal al salariatuluiinspectori itm controlHG nr. 905/2017
Controlul inspectorilor de munca - atentie la dosarele personale ale salariatilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

V-ati obisnuit deja cu aspectul complex al activitatilor departamentului de resurse umane: depasind simpla evidenta a personalului, dvs. insiva sunteti preocupat de recrutare si selectie, training, evaluarea performantelor, motivare, recompensare, fidelizare si asa mai departe.
 
Cu toate acestea, gestionarea capitalului uman al firmei – care a suferit, la randul sau, mai multe transformari – ramane o sarcina importanta pe care sa o supervizati dvs., managerul de resurse umane.
 
Odata cu intrarea in vigoare a Legii nr. 283/2022 de modificare a Codului muncii si implicit a contractului individual de munca, angajatorii au obligatia aplicarii, in mod corespunzator, a tuturor modificarilor legislative aduse clauzelor contractului individual de munca, acestea fiind aplicabile de la data intrarii in vigoare a legii, respectiv din 22 octombrie 2022.
 
Lucrarea Dosarul personal al salariatului a fost actualizata cu model de contract individual de munca ce reflecta toate aceste modificari legislative ale contractului individual de munca.
 
Gasiti mai multe modele de contracte individuale de munca, actualizate cu noile clauze, reglementate de Legea nr. 283/2022, in Capitolul Angajarea in munca.
 
Totodata, in Capitolul Legislatie gasiti Codul muncii actualizat la zi, detalii AICI >>>
 
De asemenea, in Capitolul Regulamentul intern gasiti modelul regulamentului intern actualizat cu prevederile Legii nr. 283/2022.
 
Art. 7 alin. (1) din H.G. nr. 905/2017 precizeaza foarte clar ca “angajatorul are obligatia de a intocmi un dosar personal pentru fiecare dintre salariati si de a-l prezenta inspectorilor de munca, la solicitarea acestora.” 
 

Notiunea de dosar personal - ce inseamna, mai exact?

 
Notiunea de dosar personal este reglementata prin HG nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor. Astfel, la art. 7 alin. (1) se prevede ca angajatorii au obligatia de a intocmi un dosar personal pentru fiecare dintre salariatii incadrati cu contract individual de munca, de a-l pastra in bune conditii la sediul angajatorului sau, dupa caz, la sediul secundar daca este delegata competenta incadrarii personalului prin incheierea de contracte individuale de munca, precum si de a-l prezenta inspectorilor de munca, la solicitarea acestora.
 
La art. 7 alin. (2) se prevede ca dosarul personal al salariatului cuprinde cel putin urmatoarele documente: actele necesare angajarii, contractul individual de munca, actele aditionale si celelalte acte referitoare la modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale de munca, acte de studii/certificate de calificare, precum si orice alte documente care certifica legalitatea si corectitudinea completarii in REGES.
 
Analizand aceasta prevedere legala, observam ca legiuitorul a reglementat existenta obligatorie la dosarul personal a anumitor categorii de documente, mentionate mai sus, lasand la latitudinea angajatorilor sa stabileasca ce alte documente mai pastreaza in acest dosar, detalii AICI >>>
 
Fisa postului este anexa la contractul individual de munca si, prin urmare, trebuie sa se regaseasca la dosarul personal al salariatului alaturi de contractul individual de munca.
 
Referitor la fisa individuala de evaluare anuala, apreciem ca si aceasta ar trebui sa faca parte din dosarul personal al salariatului, deoarece este documentul care certifica performantele anuale ale persoanei si poate influenta acordarea unor drepturi cum ar fi drepturi salariale/beneficii, dreptul la promovare, precizeaza specialistii de la PortalCodulMuncii.
 

Dosarul personal al salariatului si controlul ITM

 
Iar refuzul de a pune la dispozitie inspectorului de munca dosarul personal al salariatului constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 8.000 lei (art. 8 alin. (2) lit. b) din aceeasi H.G.).
 
Ce este, asadar, acest dosar?
Ce documente trebuie sa cuprinda? 
De ce sunt inspectorii ITM atat de interesati de el? 
Cum va protejati de amenzile foarte dure?
 
Aflati raspunsurile la aceste intrebari din ghidul practic: Dosarul personal al salariatului. Va garantam ca, parcurgand acest ghid, veti scapa de emotii in cazul unui control si, totodata veti avea si numeroase avantaje in activitatea dvs. cotidiana de manager HR, detalii AICI >>>
 

 Un lucru esential de stiut despre dosarul personal al salariatului!

  1. Acesta “documenteaza” practic viata angajatului in firma dvs.
  2. Orice act care are legatura cu angajatul, indiferent ca este CV, fisa de instruire SSM sau o convocare pentru o cercetare disciplinara, trebuie sa se regaseasca in acest dosar – intocmit in forma ceruta de lege.
 

De ce sunt inspectorii ITM interesati de acest dosar?

 
Inspectorii ITM urmaresc toate aceste documente deoarece ele certifica legalitatea si corectitudinea completarilor si mentiunilor pe care le faceti in Registrul general de evidenta a salariatilor (conform art. 7 alin. (2) din H.G. nr. 905/2017). In acest sens, este foarte important ca modificarile si actualizarile din dosarul personal sa se reflecte si in Registrul general de evidenta a salariatilor (REVISAL). 
 
Avantajul pe care vi-l aduce ghidul nostru!
 
Ghidul pe care vi-l propunem va ofera explicatii amanuntite despre fiecare act din dosarul personal al salariatului si – foarte important! – va furnizeaza modele gata redactate ale acestor acte, in conformitate perfecta cu prevederile legale si cu pretentiile inspectorilor ITM. Acestia nu vor avea pur si simplu de ce sa se lege, detalii AICI >>>

NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]